toulkyNa předvánočním knižním trhu se objevila atraktivní novinka, která je vlastně cestopisnou causerií, sbírkou fejetonů, v nichž se autor dívá na USA českou optikou. Formou vtipných postřehů a příhod podává osobní svědectví o životě a přírodních krásách a v autentických reportážích zavádí čtenáře i do míst, kam se běžný turista nedostane.

Novinář Karel Sedláček navštívil Spojené státy celkem pětadvacetkrát. Toulal se velkými městy i pustými pouštěmi, podzemními jeskyněmi a vysokohorskými masivy, obdivoval umělecké galerie i muzikály, nechal se ohromovat nádhernými konstrukcemi mostů a přehrad i architekturou mrakodrapů, se zatajeným dechem se procházel laserovými laboratořemi a po vojenských základnách. Také ale vozil vnuky do školy, kde se učili tleskat úspěchu toho druhého.

Kdo v USA byl, snad si některá místa připomene, a kdo se chystá je navštívit, mohl by najít inspiraci. A kdo nepatří do první ani druhé skupiny by se třeba mohl pobavit cestovatelskými zážitky s nečekanou pointou.

Výsledkem je kniha reportáží z nevšedních míst a fejetonů o všedních dnech doplněná paletou barevných fotografií.

Knihu distribuuje www.kosmas.cz 

(tz)