MikulášskáTradiční trojice čert, anděl a Mikuláš vyrazila v sobotu 8. prosince do prostor České unie neslyšících, kde spolek Jablíčko dětem nachystal speciální program pro děti se sluchovým postižením. Kromě zábavných aktivit a her byly pro děti připraveny i dárky v hodnotě deset tisíc korun, které spolku věnovala rodinná společnost GORDIC. Mikuláš tak mezi neslyšící rozdělil několik deskových her a skládaček, sady na rukodělné aktivity, vzdělávací hračky i sportovní potřeby.

V Praze se v sobotu 8. prosince odehrála netradiční mikulášská besídka, celá akce se totiž obešla bez jediného slova. Zábavný program probíhal výhradně ve znakové řeči a byl určen pro děti a rodiče se sluchovým postižením. Událost, kterou již tradičně pořádá nezisková organizace Jablíčko dětem, letos podpořila společnost GORDIC a postarala se o mikulášskou nadílku.

„Pro neslyšící je takřka nemožné navštívit běžnou akci podobného typu a plnohodnotně si ji užít. Velmi nás proto těší, že se GORDIC podílel na přípravách naší besídky pro sluchově postižené a přispěl opravdu krásnými dárky. Společnými silami se nám tak letos podařilo vytvořit kouzelnou atmosféru začínajících Vánoc a rozzářit oči všech zúčastněných dětí,“ říká Jana Lapčáková, zakladatelka a předsedkyně výboru spolku Jablíčko dětem.

Společnost GORDIC pro účely této akce věnovala neziskové organizaci hračky a dárky v hodnotě deset tisíc korun. Vedle klasických her, jako jsou Dostihy a sázky nebo Monopoly, měly děti radost i z barev na keramiku a textil, nových vzdělávacích map a puzzlů nebo z badmintonové soupravy a odrážedel.

„Naše společnost se snaží vytvářet funkční informační a komunikační systémy, které zjednodušují práci i život. Zároveň stavíme na silných rodinných hodnotách a vazbách. Chtěli jsme proto podpořit spolek, který to má podobně. Jablíčko dětem pomáhá rodinám, do kterých vstoupil handicap v podobě sluchového postižení, překonávat komunikační bariéry a vytvářet pro ně přirozené prostředí. Je to opravdu nedocenitelná práce a jsme rádi, že jsme zrovna na Mikulášské besídce mohli být. Je jen málo toho, co dokáže lépe vyčarovat úsměv na tváři člověka než pohled na dětskou radost,“ vysvětluje Jaromír Řezáč, generální ředitel společnosti GORDIC.

(tz)