pilulkaSíť Pilulka Lékáren, působících dosud v ČR a na Slovensku, vstoupila do Rumunska. Na novém trhu spustila internetovou lékárnu pod názvem Pilulka.ro. Společnost bratrů Martina a Petra Kasových se tak zařadila k českým investorům, kteří již v Rumunsku působí. Pilulka.cz se zároveň stává celoevropským hráčem, v příštím roce plánuje expanzi do dalších zemí. Zároveň posiluje na domácí půdě, otevřela již stou kamennou lékárnu a v roce 2018 plánuje obrat přes dvě miliardy korun.

Rumunsko patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám v Evropě a láká zahraniční firmy. Česko bylo podle oficiálních statistik Ministerstva zahraničních věcí ČR z roku 2017 desátým největším investorem v této zemi s celkovým objemem investic více než 1,35 miliardy Eur. „Vstup do Rumunska jsme připravovali téměř dva roky. Budeme zde spolupracovat s lokálním partnerem Ecofarmacia, který má v naší rumunské entitě 30% podíl. Tento zkušený hráč provozuje desítky lékáren a je majetkově propojený s předním lékárenským distributorem v Rumunsku. V prvním roce chceme na trh uvést širokou paletu kvalitních služeb, které nabízíme v Čechách a na Slovensku. Možnost online distribuce volně prodejných léčiv se v Rumunsku otevřela teprve nedávno, přicházíme mezi prvními a máme ambici stát se jedničkou. Budeme se velmi dobře doplňovat s kamennými lékárnami stejně jako například v Česku,“ říká Martin Kasa, spolumajitel Pilulky.

Na rumunském trhu se očekává podobný boom jako v ČR. Zatímco české maloobchodní tržby tvoří z 11 procent internetový obchod, v Rumunsku je to méně než 5 procent. Rumunsko bylo poslední zemí EU, kde byla teprve v létě 2017 povolena distribuce volně prodejných léčiv po internetu.

Síť Pilulka Lékáren expanduje i v České republice. V prosinci otevřela již stou kamennou pobočku. Šedesát z nich je franšízových, posledními přírůstky byly lékárny ve Frýdlantu nad Ostravicí, Mikulově, Břeclavi a České Lípě. „Určitě se budeme rozšiřovat i dále, v příštím roce bychom rádi otevřeli minimálně dalších dvacet lékáren,“ ujišťuje spolumajitel Pilulky Martin Kasa.

A tím Pilulka.cz s expanzními plány nekončí. „Díváme se na východ i na západ a také do zemí, kde je již povolen výdej předpisových léčiv online. Až toto povolení přijde do Česka, chceme mít praktické zkušenosti a hotovou infrastrukturu,“ dodává Martin Kasa. Pilulka.cz by podle něj příští rok chtěla vstoupit na dva až tři nové trhy. Mimo jiné vyhodnocuje možnosti také v Rakousku, Německu či Nizozemsku. S obratem z online prodejů, který by měl v roce 2018 dosáhnout okolo 700 milionů korun, a s celkovým obratem kolem dvou miliard (včetně franšíz) se společnost během pěti let existence posunula mezi přední hráče v regionu. „Naším dlouhodobým cílem je být respektovaným celoevropským hráčem na trhu zejména online lékárenství,“ uzavírá Martin Kasa.

Skupina Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu od roku 2013 a v současnosti provozuje 100 růžových Pilulka Lékáren společně s internetovými lékárnami Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Společnost zaměstnává přes 350 lidí, převážně se zdravotnickým vzděláním. Je majoritně vlastněna českými fyzickými osobami, které se aktivně podílejí na jejím řízení. V roce 2017 vykázala celkový obrat 1,5 miliardy korun.

Pilulka v roce 2017 získala ocenění APEK E-commerce Awards 2017 za nejvíce inovativní a originální internetový obchod. Zatímco v 2017 získala Pilulka 1. místo v regionu CEE v kategorii vycházejících hvězd Rising Star (začínající firmy), v roce 2018 získala 5. místo v hlavní kategorii ve střední a východní Evropě v soutěži Deloitte CE Technology Fast 50.

(tz)