vánZačali jste už přemýšlet, jak letos pojmete Vánoce nebo čím novým obohatíte vaši oblíbenou sbírku? Pokud se chcete doma o Vánocích cítit nejenom dobře, ale jít současně cestou aktuálních trendů, načerpejte nápady z hlavních letošních směrů z dílen světových designérů. Provedeme vás nimi společně s firmou GLASSOR, předním českým výrobcem skleněných vánočních ozdob, který v tomto roce slavil na veletrhu Christmas World se svými ozdobami velký úspěch. Inspirujte se nimi a vězte, že vaše Vánoce budou jako ze „žurnálu“.

Tak jako v módě představují trendy tzv. fashion weeks, v případě Vánoc je to vyhlášený veletrh Christmas World konaný ve Frankfurtu, kde se prezentuje to nejlepší z vánočních dekorací a ti nejlepší mezi výrobci vánočních dekorací. Pořádá se pravidelně na začátku roku a vystavovatelé zde představují novinky pro následující vánoční sezónu. Každý rok se této akce účastní i český výrobce vánočních ozdob, firma GLASSOR. „Letošní ročník byl pro nás velmi inspirativní a úspěšný. Naše ozdoby vévodily na veletrhu v rámci prestižní TRENDSHOW. Ta je věnována obchodníkům a je výchozí pro určování trendů a výběru produktů pro blížící se sezónu. Bylo pro nás ctí, že jsme byli vybráni designovým studiem bora.herke.palmisano, abychom dodali na výstavu právě naše ozdoby a v takovém rozsahu. Dle slov designérky Palmisano dávala přednost našim ozdobám, protože jsou unikátní tím, že jsou tradiční, ale zároveň velmi moderní a jejích precizní provedení jim dodává punc jedinečnosti,“ dodává Kateřina Tichá, ředitelka GLASSORu.

Čtyři hlavní styly v dekoracích

Obecně jsou letošní Vánoce dle světových designérů inspirovány zejména čtyřmi hlavními proudy. Své stálé místo si zde drží klasický tradiční styl, který je pořád populární i mezi návrháři. Do Vánoc letos rovněž silně zasáhl skandinávský proud s jeho novým směrem Lagom. Milovníci extravagance bezesporu uvítají nové prvky v tzv. retro stylu a stejně jako v jiných oborech, i do tohoto se vrací příroda a inspirace z ní.

Tradice, střídmost, dominance stříbrně šedé, žlutozlaté, teplé béžové, tmavší červené, bílé i tmavě šedé. Tak by se dal ve zkratce představit tradiční styl, který je i letos v designu velmi populární. Kombinace těchto barev převládají i v kolekcích GLASSORU „Zlatá symfonie“ nebo stálice „Navždy“.

Pokud však toužíte vnést do vašeho příbytku více barev, bránit se nemusíte ani troše extravagance z retro proudu, která dokáže vytvořit výzdobu s vyloženě eklektickým nádechem. Živé tóny ve spektru barev, jako je azurová, růžová, zelená, v kombinaci s černou a zlatou a také různými materiály, to vytváří nevšední zážitek. V GLASSOR kolekci „Paví sen“ najdete právě takové neobvyklé textury, materiály i vzory, které dokázaly vytvořit překvapivou souhru, která vás ale jen tak nepřestane bavit.

Severský nádech Lagom k vám vnese harmonii

Severský životní styl reprezentují moderní a čisté dekorace, které dokonale souzní s životním stylem Lagom. Tento směr se řídí heslem „ani moc, ani málo“, a to se odráží i v interiérovém designu. Pro nadšence skandinávského stylu si značka GLASSOR připravila kolekci „Dotek elegance“, která upřednostňuje jemné zlaté

a černé detaily na bílých koulích, ale také kolekce „Kouzlo bílých Vánoc“.
V kolekcích nepřehlédnete propracované ornamenty, které akcentují jemné barevné tóny. To vše přesně v duchu Lagom, jehož cílem je dosáhnout v domácnosti naprosté harmonie.

Jestliže vás to od minimalismu táhne spíše více k přírodě a motivům jako jsou stromky, větvičky, lístky, houby nebo pírka, pravý otisk přírody vašemu stromku dodají ozdoby z kolekce GLASSOR „Zázrak přírody“. Doteky přírody jsou plné temných tónů v tyrkysové, modré, teplé zlaté, teplá šedivé, námořnické modři, červenohnědé i tmavě červené a obecně teplých zemitých barev.

„Snažíme se vždy vyvážit výrobu tradičních ozdob a těch moderních. Ať už se to týká tvarů, barev a ornamentů. Také ve světovém designu najdeme překvapivé kombinace nového a starého. Vedle pastelové či výrazné fialové baňky se může krásně vyjímat ozdoba ve tvaru houby či ptáček s pravým peřím. Takové neotřelé kombinace jsou pro nás výzvou,“ uzavírá Kateřina Tichá z GLASSORu.

O firmě GLASSOR:

GLASSOR s.r.o. je česká rodinná společnost, specializující se na design, výrobu, prodej a export skleněných ozdob a dekorací. Značka byla založena v roce 2002 a svojí výrobou navazuje na tradici českého sklářství sahající až do 13. století. Všechny ozdoby i dekorace jsou vyráběny ručně, vyfouknuty tradiční technikou a pečlivě ručně malovány a zdobeny. Právě tento proces zajišťuje produktům firmy GLASSOR s.r.o. jedinečnost a prémiovou kvalitu. Designéři firmy GLASSOR každý rok vytváří nové kolekce, které vychází z tradičních prvků i moderních trendů v oblasti design. Své výrobky pravidelně vystavuje na světových výstavách designu, jako jsou Christmasworld ve Frankfurtu nad Mohanem, NY NOW v New Yorku nebo MAISON&OBJET V Paříži. Glassor s.r.o. má také své divize v USA, Německu a ve Francii.

(tz)