plakátVelikáni literárního a kulturního světa se ve dnech 1. – 11. listopadu sjedou v lázeňském městě Literární Františkovy Lázně, aby vystoupili v rámci programu česko-německého festivalu Literární Františkovy Lázně. Mottem letošního 21. ročníku je „Záchranná vesta humoru“. Mezi účinkujícími jsou jména jako Hana Maciuchová, Jaroslav Rudiš, Jiří Slíva, Martin Reiner, Roswitha Schieb, Sabine Dittrich, Filip Koryta a mnoho dalších. Deset festivalových dní naplní autorská čtení, křesty knih, výstavy, koncerty, besedy a dokonce i charitativní běžecký/pěší závod.

„Každoročně vynakládáme velké úsilí, abychom do Františkových Lázní dostali zvučná jména českého i německého literárního světa, ale také autory začínající, kteří ještě nedávno psali tzv. do šuplíku. Jde opravdu o festival a oslavu literatury,“ vyjádřila se Alena Vávrová, programová ředitelka festivalu, spisovatelka a také viceprezidentka spolku Literární Františkovy Lázně. „Festival zahájí náš vzácný host Hana Maciuchová na slavnostním večeru dne 2.11. v rámci komponovaného pořadu s názvem GO ON, kde se mj. pokřtí dvě nové knihy od Kláry Hůrkové „Jasná setkání“ a od Milana Hlouška „Andělé usínají v New Yorku“ doplnila.

Právě Haně Maciuchové je věnován sobotní večer v Divadle Boženy Němcové, pro návštěvníky festivalu uvede v duchu festivalového motta humorné básně německy píšících autorů Christiana Morgensterna, Roberta Walsera a Petera Altenberga.

První festivalový víkend zahájí v pátek výstava Romany Štrynclové s názvem Kočky, která se uskuteční v chebském Infocentru, kde bude také zahájena virtuální dražba obrazu výtvarnice nazvaný dle kočičího maskota „Pepinka“. Výtěžek dražby bude věnován ve prospěch kraslického útulku.
„Česko-německá literatura se prolíná celým festivalem. Naším cílem je propojovat a přibližovat kultury těchto dvou národů. Proto se na většině pořadů setkáte jak s českým tak s německým jazykem. Například 1.11. proběhne ve firmě Abydos vernisáž výstavy umělce Ivana Baboráka Škrábnuto do snu, kde v rámci doprovodného programu přečte úryvek ze svého díla Rainer König, spisovatel, pro kterého je česko-německá hranice jedním z hlavních témat jeho děl,“ přiblížila program Olga Kupec, prezidentka spolku Literární Františkovy Lázně, zodpovědná za německou část festivalu.

Neděle bude patřit sportovní akci Běh/chůze s knihou, jejíž výtěžek bude věnován postižené Danielce, dceři zaměstnance partnerské firmy Abydos. Následovat bude beseda v Sadové kavárně ve Františkových Lázních s Hanou Maciuchovou a Ivanem Baborákem. Bude tradičně moderována Alenou Vávrovou a do němčiny tlumočena Olgou Kupec.

Významnou festivalovou událostí bude dne 9.11. Literární sympozium s mottem Záchranná vesta humoru. Hosty tohoto speciálního večera budou např. Jaroslav Rudiš, Roswitha Schieb, Jiří Slíva, Martin Reiner, Věra Koubová, Patrik Linhart, Rolf Stemmle, Dora Kaprálová a další. Na této akci zazní ukázka Slam Poetry v podání Dr. Filipitche, alias Filipa Koryty. U této příležitosti vychází Sborník z česko-německého sympozia v nakladatelství Milan Hodek/Paper Jam. Sborník je bohatě ilustrován jedním z nejlepších českých ilustrátorů, Jiřím Slívou.

Více informací o festivalu naleznete na webových stránkách www.literarnifrantiskovylazne.cz a na Facebookových stránkách festivalu.

(tz)