jablíčka 2Již devátým rokem se pod kulatým logem Czech Specials prezentují restaurace, které úspěšně prošly certifikačním procesem a které se nestydí za tradiční české speciality, naopak, jsou na tyto jedinečné pokrmy právem hrdé a nabízejí je svým hostům.

Projekt Czech Specials se samozřejmě stále vyvíjí a reaguje na náměty a připomínky odborné veřejnosti. Od srpna tohoto roku nastalo proto v projektu několik změn. Hlavní a velmi důležitou změnou je, že byla do podmínek pro certifikaci navrácena povinnost pro ty restaurace, které chtějí být certifikovány, zařadit na svůj jídelní lístek minimálně jednu polévku a dvě hlavní jídla z receptů schválených jako Czech Specials. Zájemci je najdou na www.czechspecials.cz. Receptury byly rozšířeny o regionální speciality, takže na webu Czech Specials si restaurace mohou vybrat pro svůj jídelní lístek ze 140ti receptů a další české speciality budou postupně přibývat.

Další novinkou je, že administraci celého projektu převzala od Asociace hotelů a restaurací České republiky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, které je téma kvalitní české kuchyně blízké a ráda by ho dále rozvíjela. V současné době má platnou certifikaci 90 restaurací z celé republiky a dalších několik desítek projevilo zájem o certifikaci zažádat nebo si certifikaci v tomto roce obnovit. Restaurace, které se do tohoto projektu přihlásí, mají možnost zatraktivnit svoji nabídku, zapojit se do marketingových aktivit celého projektu a propagovat tak svoji restauraci nejen doma, ale i v zahraničí. Projekt má zajímavé webové stránky s informacemi informace o české gastronomii, aktuality najdou zájemci i na facebookovém profilu Czech Specials.

Informace o projektu

Gastronomický projekt Czech Specials vznikl jako reakce na zvýšený zájem o kulinářskou turistiku ve světě a jeho hlavním cílem je podpořit atraktivitu České republiky a jejích regionů. Cílem je přes jedinečnou českou gastronomii přiblížit různé turistické destinace a představit zahraničním i domácím turistům naše kulinářské speciality. Czech Specials je zároveň certifikační značkou, která stvrzuje, že hosté v certifikovaných restauracích dostanou tradiční české pokrmy v odpovídající kvalitě. Tento projekt je partnerským projektem agentury Czech Tourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Více informací o projektu na www.czechspecials.cz.