mirNesoutěžní štafetový běh s názvem Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run (Mírový běh) do České republiky zavítá už po dvacáté prvé. V milovickém Parku Mirakulum ale bude mít v sobotu 16. června svou premiéru.

„Účastníci štafety dorazí do Milovic od Nymburka kolem půl dvanácté a před radnicí se k nim připojí další místní běžci,“ říká Petr Hlava, koordinátor sobotní trasy na českém území. Poté, co se všichni společně proběhnou milovickým lesem ke vchodu do Parku Mirakulum, se do běhu aktivně zapojí i jeho majitel Jiří Antoš. Ten u vstupu do parku přebere mírovou pochodeň a ponese ji až do mirakulovského amfiteátru. Tam organizátoři především dětským návštěvníkům představí celý mírový projekt, který má už více než třicetiletou historii. „Náš program se jmenuje Mírový tým a jeho součástí jsou i krátké hrané scénky, v nichž dětem ukazujeme, co to ten mír vlastně je. Děti se mohou aktivně zapojit, třeba hlasovat podobně jako v římských amfiteátrech, tedy palec nahoru nebo palec dolů coby vyjádření souhlasu či nesouhlasu, zda chování v konkrétní scénce odpovídá tomu, jak bychom se měli chovat či nikoli,“ popisuje Petr Hlava.

Zdroj: http://www.worldharmonyrun.org

Pro malé návštěvníky Mirakula je pak připravena i dětská verze běhu. „Děti pozveme ke společnému běhu kolem světa, což bude krátká vyznačená trasa, která je imaginárně provede všemi kontinenty,“ říká Petr Hlava s tím, že zhruba po hodině se štafeta vydá zase dál směrem k Benátkám nad Jizerou. „Ještě předtím si ale děti budou moci pochodeň, kterou měli v rukou takové osobnosti jako Václav Havel, Martina Navrátilová či papež František, chvilku podržet,“ dodává Petr Hlava.
Speciálním „mírovým“ hostem bude v Mirakulu plavkyně Abhejali Bernardová, která je prvním Čechem a teprve desátým člověkem na světě, kterému se podařilo dokončit sérii Oceans Seven (Sedmička oceánů), sedm obtížných dálkových přeplaveb v různých částech světa, z nichž nejznámější je kanál La Manche.

Zdroj: http://abhejali.cz

V Mirakulu ale samozřejmě na sobotu přichystali i další program – amfiteátr bude odpoledne hned dvakrát patřit kouzelníku Navarovi a jeho trikům a od 14 hodin bude k vidění výcvik psů s Pavlem Rytířem. Jako vždy o víkendech bude v provozu také Tankodrom a milovický historický expres.

Zdroj: Archiv Mirakulum

Evropská část Mírového běhu začala letos 27. února v Sofii v Bulharsku a po více než 7 měsících souvislé trasy přes 38 států Evropy bude zakončena 8. října v portugalském Lisabonu. Mezinárodní tým během této doby urazí přibližně 15 000 km a jen v Evropě se setká s 250 000 lidmi.
Do České republiky přiběhl mezinárodní tým ze Slovenska v neděli 10. června. Pochodeň zde stráví 11 dnů a urazí více než 700 km. Organizátoři očekávají účast nejméně deset tisíc lidí. Běhu se může zúčastnit každý: sportovci i nesportovci, mladí i staří. Každý může pochodeň poponést několik kroků nebo několik kilometrů, může také přijít běžce povzbudit, až budou probíhat jejich městem, nebo si pochodeň jen podržet a vložit do ní vlastní přání pro mír. Na českém území již Mírový běh letos navštívil Bzenec, Brno, Nové Město na Moravě, Litomyšl, Hradec Králové či Poděbrady a pokračuje přes Prahu a další města do Děčína, kde 20. června štafeta překročí hranice s Německem.
Konec tiskové zprávy

O Parku Mirakulum

Park Mirakulum se rozkládá na více než deseti hektarech. Areál není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině. Předloni se rozrostl například o monumentální Lesní město, loni se otevřela vesnička a osmá věž, které svým pojetím nemá jinde v Evropě obdobu.
Více na www.mirakulum.cz  nebo na www.facebook.com/ParkMirakulum 

(tz)