rabPet Sustainability Coalitinon (PSC), která je na americkém kontinentě významným sdružením výrobců a dalších firem oborově zaměřených na domácí mazlíčky v kontextu jejich enviromentální odpovědnosti, rozšiřuje své aktivity i v Evropě. Jejími novými členy se aktuálně staly tři významné evropské společnosti v oboru, včetně českého lídra na trhu výroby krmiva pro domácí mazlíčky VAFO Holding a.s. Dvěma dalšími jsou pak významný německý výrobce krmiv Josera a nizozemský producent přísad do krmiva Protix.


PSC byla založena v USA v roce 2013 a z původních 8 zakládajících členů je nyní součástí tohoto sdružení už více než 60 společností. Jeho aktivity se zaměřují na zajištění dlouhodobě udržitelné (enviromentální) činnosti těchto firem. Hlavním principem a cílem PSC je skloubení ziskového podnikání členských firem při co nejvyšší možné eliminaci dopadů jejich produkce na životní prostředí a rozvíjení jejich projektů sociální odpovědnosti. Zjednodušeně řečeno – jejich podnikání musí být výhodné nejen pro ně samotné, ale být nějak prospěšné obecně i pro lidstvo, zvířata a celou planetu.
" Rozšíření aktivit PSC do Evropy, kde bychom také poskytovali podporu udržitelné formě podnikání zdejším společnostem, jsme probírali od roku 2017. Pouhý rok na to – na jaře 2018, první tři evropské firmy vstoupily do našeho sdružení. Jsme přesvědčeni, že pro tyto podniky bude vstup do naší aliance prospěšný. Nabízíme ty nejlepší nástroje a postupy, které se vyžívají po celém světě v mnoha průmyslových odvětvích. Díky tomu můžeme podporovat všechny typy společností zaměřených na domácí mazlíčky bez ohledu na to, kde se nacházejí,“ říká Caitlyn Dudas, výkonná ředitelka a spoluzakladatelka PSC.

„Chceme v této oblasti udělat ještě více. Neangažovat se jen v rámci vybraných projektů, které nějakým způsobem finančně či jinak už podporujeme, ať jde např. o sport, kulturu, podporu škol či obcí apod. Nyní se s pomocí PSC ještě více zaměříme i na to, co bezprostředně souvisí s naší činností. Tím, že nyní spolupracujeme s PSC, získáme jasnou představu o tom, kam zaměřit naše aktivity, aby měly největší dopad a byly také co nejvíce prospěšné,“ uvádí za vedení firmy VAFO Holding a.s. k členství v PSC Karolína Čápová, která zde má tuto oblast a CSR projekty na starosti.

VAFO je nejvýznamnějším českým výrobcem prémiových krmiv pro psy, kočky a další drobná domácí zvířata. Je jedním z nejrychleji rostoucích výrobců krmiv na světě. Pod svojí obchodní značkou Brit vyváží své produkty do 66 zemí světa na čtyřech kontinentech. Ve svých čtyřech závodech zatím vyráběla cca 90 tisíc tun krmiv ročně.
Holdingová společnost je vlastněna dvěma syny původního zakladatele Františka Boušky – Pavlem a Janem. Pavel převzal roli ředitele společnosti po svém otci v roce 2006. Tržby VAFO Holding za uplynulý rok 2017 se přiblížily 4 mld. Kč, z čehož cca 70 % směřovalo na export. V ČR VH zaměstnává už téměř 300 lidí.

(tz)

Ilustační foto Pixabay.com