Vína z vinice sv Kláry 2017Památkově chráněná vinice sv. Kláry patří svou rozlohou i polohou k nejvýznamnějším vinicím v Praze. Od roku 1995 spadá do správy Botanické zahrady hl. m. Prahy, která se stará o její rozvoj i produkci místních vín. Tím navazuje na tradici trvající několik staletí, kdy byly trojské stráně osázené vinnou révou. Zároveň jde i o unikátní propojení botanické zahrady a rozsáhlého produkčního vinohradu, které umožňuje vznik škály jedinečných vín a ve světě nemá obdoby. Vína ročníku 2017 spojuje lehkost a svěží chuť. Dne 6. června se jejich kmotry stali prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., přední český dětský kardiolog, zároveň ale i milovník a znalec vín, společně s krásnými dámami, herečkami Janou Švandovou, Mahulenou Bočanovou, Markétou Hrubešovou a Světlanou Nálepkovou.

Rok 2017 svým mrazivým jarním počasím ukázal, jak je pro vinici sv. Kláry zásadní její ideální poloha. Díky tomu, že trojský svah patří ke klimaticky nejteplejším místům v Praze, byly škody na keřích minimální. „Sklizeň hroznů probíhá na vinici sv. Kláry vzhledem k prudkému svahu tradičně pouze ručně. Kromě zaměstnanců botanické zahrady se na ní podílí i řada dobrovolníků. V loňském roce společně sklidili celkem 28 240 kilogramů hroznů,“ uvedl Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Hodnocení ročníku 201

Rok 2017 byl z pohledu vegetačního cyklu spíše rokem průměrným. „O dobrém roce hovoříme, když panuje slunečné počasí v září a říjnu, což se ovšem vloni bohužel nestalo. To ovšem nemusí znamenat jakoukoliv nevýhodu, pokud jde o výsledný produkt. Díky pravidelným dešťům měly bobule více moštu, a bylo tak sklizeno o několik tun hroznů více než v roce předchozím,“ hodnotí uplynulý ročník Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry.
Po předchozích dvou ročnících, kdy hrozny vyzrály do vysoké cukernatosti a měly vysoký extrakt, přicházejí vína, která mají lehčí charakter a jsou krásně svěží a příjemně pitelná. „Prakticky všechna vína prokvasila dosucha. Avšak vzhledem k tomu, jak se v posledních letech mění preference a chutě našich zákazníků, kteří se od sladších aromatických vín postupně propíjejí k sušším ryzlinkům a müllerům, nemám nejmenší pochyby, že tato vína splní jejich očekávání,“ říká Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára.

Křest vínNabídka vín ročníku 2017 z vinice sv. Kláry zahrnuje celkem deset položek, a to jak odrůdových vín, tak i cuvée. V prodeji je 7 bílých a 3 růžová vína. Letošní novinkou je růžové víno cuvée odrůd Rulandské modré a Modrý Portugal. „Toto víno v sobě kombinuje jahodové a malinové tóny Modrého Portugalu a výraznější aromatiku červeného grepu Rulandského modrého. Otevřete si ho k vepřové panence s brusinkami nebo k pečené štice na másle,“ doporučuje Eliška Muchnová.
Vína z produkce vinice sv. Kláry vznikají v moderním sklepě umístěném přímo pod vinicí. Zakoupíte je v historickém viničním domku, kde se nachází útulná Vinotéka sv. Klára. Vína vám zde na požádání dárkově zabalí. Z terasy je jedinečný výhled na panoráma Prahy, který si nejlépe vychutnáte se sklenkou místního vína.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.

Kalendář akcí červen – srpen 2018

Muzejní noc
9. 6.
19.00–1.00
Fata Morgana, vinice sv. Kláry
V rámci programu Muzejní noci si můžete zdarma prohlédnout skleník Fata Morgana a posedět u sklenky dobrého vína ve viničním domku na vinici sv. Kláry.
Upozornění: Ostatní části venkovní expozice jsou během pořádání akce pro veřejnost uzavřené.

Pražské vinice
9. – 10. 6.
Po celý víkend budou pro veřejnost probíhat prohlídky expozice výroby vína. V sobotu začínají v 13.00, 15.00 a 17.00 hodin, v neděli v 13.00 a 15.00 hodin. Prohlídky
je nutné předem rezervovat přes formulář na webu www.botanicka.cz.

Malování s Lucií Crocro
9. 6., 14. 7., 11. 8.
soboty, 14.00–17.00
Ornamentální zahrada
Výtvarný seminář pro začátečníky i pokročilé. Rezervace nutná na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hudební toulky
10. 6. – 23. 9.
každou neděli od 17.00
Venkovní expozice
Klasická hudba pod širým nebem překvapí novými prožitky.

Workshop Zahrada vůní
10. 6., 15. 7., 12. 8.
neděle, 13.00–17.00
Ornamentální zahrada
Seznamte se s rostlinnými vůněmi a vytvořte si svou osobní vonnou kompozici. Rezervace nutná: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Piknik v botanické – pochod Klubu českých turistů
10. 6.
Stráň, Ornamentální zahrada
Cílem každoročního pochodu, který vede přes celou Prahu, bude opět botanická zahrada. Návštěvníky čeká piknik, zábava a dobré jídlo.

Procházky zahradou s odborníkem
vybrané soboty, 14.00 a 16.00
Venkovní expozice
16. 6. Eduard Chvosta – Kaktusy a sukulenty AS
30. 6. Iveta Bulánková – Denivky, kaly AS
7. 7. Tomáš Vencálek – Hortenzie AS
21. 7. Petr Hanzelka – Letní záhonové trvalky AJ
4. 8. Alena Nováková – Letničky jižní Afriky AJ
18. 8. Klára Lorencová – Z Ameriky do naší kuchyně – užitkové rostliny Nového světa AS
(Pozn.: AS – sraz u pokladny v ul. K Pazderkám, AJ – sraz u pokladny v ul. Nádvorní)

Výstava afrických soch
19. 6. – 30. 9.
Venkovní expozice, Stráň, výstavní sál
Tvorba soch má v Africe dlouhou tradici. Nejtypičtější formou figurálního umění jsou masky
a sochy, které jsou součástí rituálů, slouží k uctívání různých božstev či duchů zemřelých. Když před více než padesáti lety začali obyvatelé Rhodesie (dnes Zimbabwe) tvořit svá první díla, jistě nečekali, že jednou budou vystavována v galeriích od Tokia po New York
a že odborníci po celém světě budou o nich i o výtvorech řady jejich mladších následovníků hovořit s uznáním. V současné době se sochařskému umění v Zimbabwe věnuje několik stovek autorů. Během výstavy se můžete těšit také na tematické víkendy:
14. – 15. 7. African food festival, 4. – 5. 8. Sochařský workshop

Fotografický kurz s Topi Pigulou
30. 6.
Kurz pro fotoamatéry. Objednání nutné na: www.fotofata.cz

African food festival
14. – 15. 7.
10.00–20.00
Venkovní expozice, Stráň
Přijďte do botanické zahrady ochutnat africké speciality. Kromě výborného jídla se můžete těšit i na doprovodný program, který přiblíží kulturu afrického kontinentu.

Medový den
21. 7.
13.00–19.00
Venkovní expozice, Stráň, expozice Medonosných rostlin a včel
Ve spolupráci s Vyšehradskými včelaříky, kteří pečují o včely a úly v expozici Medonosných rostlin a včel, jsme pro vás připravili zajímavý program o rostlinách a včelách pro celou rodinu.

Festival jak víno
28. 7.
11.00–21.00
Vinice sv. Kláry
V tento den se v zahradě spojí hudba, moderní kuchyně a víno do jednoho velkého zážitku. Budete moci ochutnat produkci vín jak z malých rodinných vinařství z Moravy,
tak od zahraničních vinařů.

Sochařský workshop
4. – 5. 8.
Venkovní expozice, Stráň
Dvoudenní sochařský workshop je určený těm, kdo chtějí zkusit vytesat z kamene svou vlastní sochu. Za poplatek bude zajištěn kámen, základní nástroje a odborné vedení. Workshop organizuje Ateliér AfrickéSochy.cz. Objednání nutné na tel.: 777 935 970 nebo e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Kořeny osobností
Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy
Více než osm desítek osobností poctilo v uplynulých devíti letech Botanickou zahradu
hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody,
ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.
Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman
či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost
na Stezce osobností potkat a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat
a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.

Podrobnosti k akcím a novinkám najdete na www.botanicka.cz.

(tz)