IMG 0073Pomalu se blíží adventní čas. Ačkoliv první adventní neděle bude až 3.prosince, tak se již o týden dříve konala řada zajímavých floristických a květinářských akcí. První se konala na zámku nedaleko Mladé Boleslavi a Bezna. Ve Stránově se uskutečnila už poněkolikáté adventní výstava.

Pořádal ji Obchod Kvítím Bezno. Jejím majitelem je Viola Zeithamlová. Na prodejní výstavě bylo k vidění, ale hlavně ke koupi, mnoho velmi pěkných a originálních adventních věnců, svícnů a závěsů. Při jejich tvorbě se mimo pracovníků květinářství podílel i letošní vítěz Děčínské kotvy – Mistrovství floristů ČR Tomáš Hakl. Ke koupi byly i hrnkové květiny různě floristicky přizdobené jako např. vánoční hvězdy, bramboříky a vánoční kaktusy.
Druhou akcí byla předváděcí floristická akce Tvořivé adventní trhy na Kolonádě v Jánských Lázních. Zde svoje umění předváděla floristka Vlasta Sekyrková z květinového ateliéru – Květinový ráj z Lázní Bohdaneč. Paní Sekyrková vytvořila několik adventních věnců, přizdobila velmi působivě vánoční hvězdy. Vytvořila také několik adventních svícnů. Na závěr svého představení uvázala kytici z bílých karafiátů doplněné semeníky sasanky, travinami a pistacií. O předváděcí akci byl zájem jak ze strany návštěvníků kolonády, ale i prodejců, kteří se zúčastnili Tvořivých adventních trhů. Vytvořené aranže budou v letošním roce zdobit recepce i Kolonádu lázní a přispějí svou invencí k vytvoření příjemné atmosféry pro hosty, kteří do Janských Lázní přijedou na Vánoční, ale i Silvestrovský pobyt.
Další akcí byla výstava v Zahradnictví Petr Mikan v Chrudimi. Zvláště mladé návštěvníky potěšilo téma letošní výstavy, a to Pohádkové vánoce. Rodina Mikanova a další zaměstnanci připravili velmi zajímavou výstavu, která bude pokračovat až do začátku vánočních svátků, tj. až do Štědrého dne. Tak si mohli návštěvníci koupit svícny, adventní věnce a další výzdobu na sváteční stůl. K vidění byly i květiny, které chrudimské zahradnictví samo vypěstovalo, jako např. vánoční hvězdy a bramboříky. Malé návštěvníky potěšilo hrané loutkové divadlo. O výstavu byl v sobotu velký zájem. Navštívilo ji více než 5 tisíc velmi spokojených návštěvníků.

V dalších dnech budou pořádány následující akce:

Vánoční výstava Pohádkové vánoce Zahradnictví Mikan Chrudim do 24.prosince
Vánoční pátek, v Zahradnictví Benešovi, Stará Boleslav 1.prosince.
Vánoční výstava a DOD na ČZA na Mělníku ve dnech 1. - 2. prosince.
Vánoční soutěž a výstava FLORA PRAGENSIS ve Střední odborné škole v Praze - Jarově, 7 .- 9. prosince.
Vánoční výstava Střední zahradnické školy v Rajhradě ve dnech 13. - 17.prosince.
Vánoční výstava DESÁTÉ VÁNOČNÍ ZASTAVENÍ, na téma JISKŘIVÉ VÁNOCE
na ZF v Lednici 15.-17. prosince v Rybničním zámečku v Lednici.
Střední škola zahradnická a zemědělská v Litomyšli pořádá 16. - 19. prosince vánoční výstavu.
Přijďte se na některou akci našich členů podívat. Přejeme Vám hezký adventní čas!

(tz)