salat.jpgMísa vychlazeného bramborového salátu patří k vánočním tradicím, každá rodina má ten svůj zaručený recept, bez kterého by byly svátky neúplné. Ať už patříte k zastáncům tradice, nebo rádi experimentujete, zkuste se inspirovat následujícími recepty, které ozdobí vaší vánoční tabuli.

Česko-slovenský tradiční

4 porce

600 g uvařených salátových brambor
1 uvařená mrkev
1 velké červené jablko i se slupkou
4 nakládané okurky
4 lžíce zeleného hrášku
1 malá cibulka
Sůl
Čerstvě drcený pepř
4 lžíce majonézy Hellmann´s ORIGINÁL
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce octa
Sekaná pažitka

Uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli najemno. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme. Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou. Případně dochutíme solí, octem, cukrem. Necháme odležet a před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

Bramborový salát s ananasem

4 porce

300 g uvařených salátových brambor
300 g uvařených sladkých brambor (batátů)
100 g oloupaného čerstvého sladkého ananasu
4 lžíce malinkých povařených růžiček brokolice
1 paprička kozí roh
1 malá červená cibulka
Sůl
Čerstvě drcený pepř
4 lžíce majonézy Hellmann´s ORIGINÁL
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce octa

Uvařené brambory nakrájíme na kostky. Ananas a kozí roh na menší kostky, cibuli najemno. Vše spolu s brokolicí vložíme do mísy a promícháme. Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou. Případně dochutíme solí, octem, cukrem. Necháme odležet.

Bramborový salát s cherry rajčátky, cizrnou a koprem

4 porce

400 g malých salátových brambor
100 g žlutých cherry rajčátek
100 g červených cherry rajčátek
100 g uvařené cizrny
1 šalotka
1 lžíce Hellmann´s Gurmánské hořčice
4 lžíce majonézy Hellmann´s ORIGINÁL
1 lžíce octa
Sůl
Čerstvě drcený pepř
Čerstvý kopr

Brambory očistíme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladit a nakrájíme na větší kusy. Dáme do mísy a přidáme cizrnu a na půlky nakrájená rajčátka. Majonézu smícháme s hořčicí, octem, solí, pepřem a nasekanou šalotkou. Vše opatrně promícháme, necháme odležet a pak servírujeme s koprem.

Salát s balkánským sýrem a ředkvičkami

4 porce

600 g uvařených salátových brambor
Sůl
Čerstvě drcený pepř
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
6 ředkviček
100 g balkánského sýra
1 malá cibulka (šalotka)
Snítka pažitky

Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky a smícháme s cibulkou a ředkvičkami nakrájenými na tenké plátky. Přidáme Tatarskou omáčku Hellmann‘s, sůl, pepř a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme kostičky balkánského sýra. Necháme aspoň hodinu odležet a před servírováním posypeme nasekanou pažitkou.

 

(tz)