bio_kokosovy_sirup_small.jpgV sanskrtu jsou kokosové palmy nazývány „stromy, které obsahují vše potřebné k životu". Z kokosu lze opravdu spotřebovat úplně všechno, nejen kokosový olej je univerzálním pomocníkem. Velký boom slaví kokos a jeho produkty po právu již několik let především v kuchyni, kde má všestranné využití pro studené i teplé pokrmy. Vyrábí se z něj zdravější alternativy běžných surovin jako cukr, sirup, máslo, olej, mouku a mnoho dalších. Je ale i skvělým kosmetickým pomocníkem. V následujících tipech vám přiblížíme i méně známá fakta o kokosových produktech.

Bio kokosový cukr z květů, Dr Georg, 299 Kč, zakoupíte v Bio Fresh Food

Zdravá alternativa cukru, je nerafinovaný, chutná jemně po karamelu. Je získáván ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. Má nízký glykemický index (35), tudíž je vhodný i pro mírné diabetiky a všechny, kteří nechtějí zatěžovat pankreas. Současně nezvyšuje dramaticky hladinu krevního cukru, proto nevyvolává tzv. vlčí hlad jako cukr rafinovaný. Získávání tohoto sladidla je šetrné k životnímu prostředí.

Kokosové raw máslo Šufánek, 179 Kč/ 330 g, k zakoupení ve Food Story

Kokosové máslo vyrobené ze 100% dužiny. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, proteinů, vitamínů (zejména skupiny B), minerálních látek a důležité vlákniny. Prospívá našemu tělu při trávicích a žaludečních problémech, je vynikající náhradou při intoleranci na kravské produkty. Díky intenzivní kokosové chuti můžete máslo použít nejen při dochucování různých pokrmů, ale i na zdravé mlsání.
Chi organický panenský kokosový olej, 449 Kč/ 500 ml, k zakoupení v Bio Fresh Food i Food Story
Panenský nefiltrovaný kokosový olej obsahuje vitaminy A, E a C. Je ideální do studené i teplé kuchyně, zvláště se hodí ke smažení - zůstává stabilní až do 200 °C, tudíž se nepřepaluje. Kokosový olej má oproti jiným tukům velkou výhodu: naše tělo ho zpracovává podobně jako sacharidy, neusazuje se tedy v cévách a je vhodný i pro osoby s vyšším rizikem kardiovaskulárních chorob. Lze ho doporučit i při redukční dietě. Při aplikaci na pokožku působí antibakteriálně, pokožku zklidňuje a celkově vyživuje. Odborníci jej doporučují vmasírovat do pěti minut po koupeli, aby ho kůže co nejlépe vstřebala. Vhodný je také jako prevence roztřepených vlasů, na nehty či jako bělící zubní pasta.
Tip: Vysoký stupeň mramorování tuhého oleje je znakem kvality.

Kokosová voda z mladého kokosu, 59 Kč/ 330 ml, k zakoupení v Bio Fresh Food

Mírně nasládlá tekutina extrahovaná ze zelených kokosů vzniká filtrací vody kořenovým systémem palmy, prostupuje do kokosu až devět měsíců a je zcela sterilní. Je vysoce ceněna pro vysoký obsah elektrolytů a perfektní schopnost hydratovat tělo - tato nasládlá tekutina má totiž podobné složení jako lidská plazma. Naše tělo obohatí vysokým obsahem draslíku, vitaminy skupiny B a železem. Neobsahuje skoro žádný sodík, hodí se tedy perfektně při redukčních dietách. Perfektní osvěžení na letní dny!
Bio kokosový sirup, Dr Georg, 329 Kč/ 350g, k zakoupení v Bio Fresh Food
Jedinečná lahůdka získávaná z nektarů květu kokosových květů. Oproti rafinovanému cukru má kokosový sirup nižší glykemický index, je nebělený a bez umělých přísad. Kokosový sirup je přímo multifunkční gastronomický pomocník: ideální na výrobu koktejlů, smoothie či ochucených kávových specialit. Hodí se i na přípravu marinád či dressingů.

Bio kokosová mouka, Werz, 129 Kč/ 200g, k zakoupení v Bio Fresh Food

Kokosová mouka je vyrobená ze zralých kokosových ořechů, které jsou nejprve odtučněny, poté vysušeny a rozemlety. Má vysoký obsah vlákniny a je vhodná pro celiaky. Kokosová mouka může být skvělou bezlepkovou alternativou, zvláště na pečení palačinek, muffinů či na výrobu raw zákusků. Hravě z ní vyrobíte i krém, nádivku či smoothie. Díky vysokému obsahu bílkovin ve vhodná pro vegetariány a vegany.
Tip: Pokud kokosovou moukou nahrazujete mouku běžnou, přidejte o vajíčko víc, než stojí v receptu. Naopak cukru můžete ubrat!

Lahodné chipsy ze zralé dužiny jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, vápníku a fosforu. Chutnají výtečně v ovocných salátech, v jogurtu, müsli či jen tak. Pokud je šetrně opražíte, vynikne jejich nasládlá, typicky kokosová chuť. Díky vyváženému obsahu mastných kyselin, vlákniny a sacharidů rychle zaženou hlad, vyplatí se tedy je mít v kabelce!


Bio Fresh Food je nový bio obchod se zdravou výživou, bezlepkovými produkty a superfoods v OC Chodov. Food Story je unikátní koncept potravin s příběhem - najdete ho v tržnici Dlouhá 14, Drnovská 36 a K libuši 2. Využít také můžete e-shop: eshop.foodstory.cz.