Až do konce srpna můžete na zámku Adršpach vidět výstavu pohádkových kostýmů z filmů Princ a Večernice a Třetí princ. Barrandovské kostýmní originály, stejně jako původní filmové rekvizity se ale v letošní turistické sezóně podívají i na další hrady, zámky a do galerií. A na všech těchto místech mohou návštěvníci soutěžit o vstupenky do pražské expozice Barrandov Studia.

Na zámku v Adršpachu začala začátkem května výstava Pohádkový Adršpach. Návštěvníci si až do konce letních prázdnin mohou prohlédnout kostýmy a rekvizity z filmů, které se natáčely v tamějších skalách - Princ a Večernice a Třetí princ. „Mezi zhruba třemi desítkami kostýmů z natáčení najdete například oděv čaroděje Mrakomora či šaty princezny. Jednou z mnoha rekvizit je i stolek s kameny z Diamantových skal," uvedla vedoucí barrandovského Fundusu kostýmů a rekvizit, který zapůjčil inventář pro expozici. „Filmové kostýmy vystavujeme v tomto regionu vůbec poprvé." Výstavu můžete navštívit každý den kromě pondělí od 9.30 do 17.00. Ceny vstupného na celý zámek jsou vstřícné - základní vstupné je 70,- Kč, děti a důchodci zaplatí pouze 30,- Kč.

Brzy ale otevřou své brány návštěvníkům i další filmové výstavy, pořádané ve spolupráci s barrandovským Fundusem. Od června se budete moct na originály filmových kostýmů přijet podívat do Muzea Kroměřížska, kde chystáme expozici Peklo s princeznou, dále na státní zámek Lysice, kde připravujeme výstavu Nejkrásnější hádanka, nebo do Jízdárny Světce u Tachova. Tam bude k vidění výstava ke kultovnímu titulu Císařův pekař a Pekařův císař. Na všech těchto místech mohou pozorní návštěvníci, kteří odpovědí na kvízové otázky, soutěžit o rodinné vstupenky do expozice o minulosti a současnosti Barrandov Studia, která se nachází přímo v historické budově ateliérů. Návštěvníci si zde budou moct prohlédnout kostýmy z titulů Amadeus, Tři oříšky pro Popelku a z novinky Alice Nellis Sedmero krkavců.

(tz)