Mistrovství floristů České republiky Děčínská kotva 2015 má za sebou již 43 úspěšných ročníků a jistě není překvapením, že se stala se za dobu své existence nejvyhledávanější tuzemskou soutěží floristů. Letošní ročník je inspirován prostředím staré továrny a ústřední téma zní: „FloralFactory" ....aneb svatba ve staré továrně.

Děčínská kotva je floristická soutěž ve vázání a aranžování květin pro studenty a studentky středních odborných i vysokých škol a pro profesionály. Toto výjimečné klání bude probíhat v prostředí děčínského obchodního centra: „Pivovar",Sofijská, Děčín. Nejlepší floristé z České republiky změří své síly a dovednosti ve dnech 13. - 14. 5. 2015, a to ve dvou kategoriích:

Junior - studenti středních zahradnických škol a učilišť bez omezení věku (na vlastní žádost mohou soutěžit v kategorii seniorů). Vítěz této kategorie postupuje do užšího výběru soutěže EUROFLEURS 2017, které se mohou zúčastnit však jen ti, kteří nepřesáhnou 25 let v době konání samotného Eurofleurs.
Celkem přihlášených účastníků: 17

Senior - profesionální floristé, zaměstnanci zahradnických firem a květinových prodejen, studenti vysokých škol, studenti se speciálním zahradnickým vzděláním (studenti VŠ mohou podat žádost organizátorovi o zařazení do kategorie JUNIOR, žádost bude posouzena organizátorem).
Celkem přihlášených účastníků: 8

Výstava soutěžních vazeb tradičně navazuje na samotnou soutěž a potrvá až do 17. 5. 2015.
Pro hodnocení soutěže byl přijat stobodový hodnotící systém Evropské federace profesionálních floristických asociací FLORINT. Hlavní hodnotící porota - jury je doplněna o kontrolní technickou komisi, která kontroluje dodržování propozic a bude sledovat práci soutěžících v obou kategoriích.
Hostem Děčínské kotvy 2015 bude světový kytarista Tony Ackerman
Vyhlašovatelem soutěže je Svaz květinářů a floristů ČR, Olomouc, Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda.
Záštitu nad 44. Děčínskou kotvou převzal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.
Poděkování patří všem sponzorům.

Zakladatelé Děčínské kotvy

V roce 1971 se inženýr Antonín Kubíček rozhodl pozdvihnout prodej květin, ale hlavně jejich zpracování. Nebál se experimentovat a vybočovat z řady ustálených nenápaditých vazeb květin. Plně si uvědomoval, že musí přijít něco nového, něco, co studenty bude motivovat
Jako pedagog se v 70. letech zasadil o vznik samostatného předmětu vázání a aranžování květin (dnes floristika), které bylo do té doby jen součástí předmětu květinářství. To však nepostačí pro růst a podporu mladých talentů. Založil tedy soutěž pro studenty, která dodnes nese název Děčínská kotva. Měla studenty motivovat a dnes je nevyšší floristickou soutěží v České republice.
U vzniku soutěže po jeho boku stála manželka Dagmar. Připravovala studentky a studenty na soutěž a je nutné podotknout, že velice dobře. Vždy se umísťovali na předních místech tabulek v každém ročníku. Manželé Kubíčkovi společně organizovali Děčínskou kotvu po dlouhých 30 let.
Ing. Antonín Kubíček se narodil 8. září 1933 v zemědělské rodině v obci Klapý u Libochovic, kde také navštěvoval měšťanskou školu. Předem bylo určeno, že se bude ubírat obdobným směrem a nakonec z toho bylo zahradnictví. Po ukončení studií v roce 1959 nastoupil na umístěnku, jako učitel odborných zahradnických předmětů na Střední zahradnické škole v Děčíně - Libverdě. Rozhodně jemu patří velký dík za vznik školní laboratoře pro technologii ovoce a zeleniny, založení mechanizační dílny s vozovým parkem a stroji. Některé traktory dokonce sám přivezl z Brna po vlastní ose. Vazárna pro praktická cvičení a učebna ochrany rostlin se také váže k jeho působení.
Za svou dlouholetou odbornou i pedagogickou činnost byl oceněn mnoha uznáními a medailemi. Byl zakládajícím členem Svazu floristů. V roce 1997 byl jmenován čestným členem Svazu floristov a kvetinarov Slovenské republiky a v roce 2011 se stal čestným členem Svazu květinářů a floristů ČR.
Ing. Dagmar Kubíčková se narodila 8. října 1937 v Náchodě v úřednické rodině. K zahradnické profesi ji přivedl dědeček, který byl nadšeným ovocnářem amatérem. V roce 1961 absolvovala Zahradnickou fakultu v Lednici na Moravě, kde se seznámila se svým budoucím partnerem Antonínem. Po svatbě ho následovala jako učitelka odborných zahradnických předmětů na Střední zahradnickou školu v Děčíně-Libverdě. Společně s manželem vybudovali rozsáhlé sbírky trvalek tzv. políčka, kde se nacházelo 800 druhů a kultivarů trvalek, 350 kultivarů kosatců a 90 odrůd denivek. Aby byl k dispozici rostlinný materiál pro aranžování, na volné ploše bylo vysázeno na 10000 cibulí narcisů a tulipánů, většinou získány po rychlení ze zahradnických podniků.

ČESKÁ KVĚTINA

Označení Česká květina je zárukou kvality, původu a dalšího rozvoje. Pod záštitou Svazu květinářů a floristů takto označují své nejlepší produkty tradiční pěstitelé okrasných květin v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Podmínky pro udělení souhlasu k užívání označení Česká květina
Logo s názvem Česká květina je chráněnou známkou Svazu květinářů a floristů ČR (dále jen „svaz"). Užívání tohoto označení, případně loga a graficky odvozených motivů je podmíněno souhlasem předsednictva svazu a tento může být udělen pouze členovi svazu, který za dodržení níže uvedených podmínek může takto označovat své výpěstky.

Body, které musí žadatel splnit
1. Podnikatel je občanem České republiky („fyzická osoba", OSVČ), v případně právnické osoby je vlastněna občanem/občany České republiky a má (mají)ve firmě většinový podíl. Musí být také alespoň jedním ze statutárních orgánů firmy.
2. Jedná se pouze o květiny.
3. Květiny se pěstují většinu pěstební doby v provozovně pěstitele v České republice.
4. Většina materiálových a jiných vstupů do výroby je od českých dodavatelů.
5. Předmětem označení jsou vlastní vypěstované květiny. Pěstitel označí nebo deleguje označení na prodejce - člena svazu. Nakoupené květiny od jiných pěstitelů k dalšímu prodeji nesmí být logem označeny.
6. Pěstitel se zavazuje logem označit pouze kvalitní květiny. V případě kvalitativního nedostatku, může předsednictvo svazu dočasně pozastavit pěstiteli udělení souhlasu k používání označení Česká květina.
7. Členové svazu, kteří realizují prodej takto označených květin koncovému zákazníkovi, mohou v případě vlastního zájmu označit svou provozovnu nebo prodejní místo v obchodě logem „Česká květina zde v prodeji".
8. Pěstitel, případně prodejce, se zaváže použít k označení květin a prodejních míst nebo provozoven jen materiály (samolepky, etikety, aj.) dodané nebo zprostředkované svazem a v souladu s grafickým manuálem.

(tz)