České centrum Praha zahajuje jarní sezónu výstavou zaměřenou na téma, o kterém se v Česku příliš nehovoří: 75. výročí vzniku československých perutí RAF. Od 20. 3. do 25. 4. 2015 bude v prostorách Českého centra k vidění výstava unikátních fotografií významného českého fotografa Ladislava Sitenského (1919-2009) z prostředí československých perutí Britského královského letectva během 2. světové války. Z Českého centra Praha v Rytířské ulici se koncem dubna přesune do Bratislavy.

OSUDOVÉ ZKRATKY

Výstava PERUTĚ je koncipována jako připomínka dramatických historických událostí zachycených objektivem Ladislava Sitenského. Ten jako student architektury odjel ještě před začátkem války na stipendium do Paříže. Jeho odjezd nebyl jednoduchý, protože jej tak dlouho odkládal, až mu propadlo povolení k vycestování, a tak mu francouzský konzul zfalšoval na propustce datum. Sitenský byl v den svých narozenin zadržen gestapem, ale naštěstí zasáhl jeho otec, který požádal francouzského konzula, aby to nějak zařídil. Sitenský nakonec šťastně odjel, avšak hned první den po jeho nástupu do kanceláře architekta Perreta byla vyhlášena válka. Přihlásil se do čs. zahraniční armády a ještě před odjezdem do jihofrancouzského Agde, kde byla československá jednotka, si stihl za poslední peníze koupit u vetešníka jednoduchou kameru 9,5 a starý sklopný foťáček na formát 3 x 4 cm. Se zajímavou statistikou přichází kurátorka výstavy a Sitenského vnučka Adéla Kándlová, která se vedle výběru vystavovaného materiálu zaměřila i na technickou stránku Sitenského fotografické tvorby:

„Během svého života vystřídal celkem 65 fotoaparátů (z toho 4 prototypy zkonstruované podle jeho představ) a 80 přídavných objektivů. Nafotografoval s nimi kolem půl milionu snímků. Uveřejnil téměř každý desátý snímek, který exponoval. Vydal 15 samostatných publikací a v desítkách dalších byly jeho fotografie zastoupeny. Uspořádal 47 samostatných výstav a zúčastnil se desítek dalších u nás i v zahraničí."

TLESKAL JIM I BENEŠ

V roce 1941 se v Londýně uskutečnila výstava o českých letcích v bitvě o Británii. Šlo o velkou událost, kterou ve slavném Harrods osobně zahájil tehdejší československý exilový prezident Edvard Beneš. Některé ze snímků, které byly tehdy vystaveny v Londýně, bude možné vidět i v Českém centru Praha. Díky blízkému příbuzenskému vztahu k fotografovi mohla kurátorka Adéla Kándlová vybrat snímky ze soukromého archivu. „Černobílé snímky byly pořízeny v prostředí československých perutí Britského královského letectva během 2. světové války. Fotografie zachycují letce, mechaniky a jejich okřídlené stroje často v protisvětle pro Sitenského tak typickém," přibližuje kurátorka okolnosti vzniku snímků.

NA JAŘE V RYTÍŘSKÉ

Nová výstava v Českém centru Praha představí snímky zachycující klíčové historické momenty - nástup pilotů na loď do Anglie po kapitulaci Francie, záběry z jednotlivých letišť různých československých perutí po celé Británii i v londýnském leteckém inspektorátu, dokumentuje oslavy konce války v Londýně
i návrat přeživších do rodné vlasti. Místo respektu a uznání na ně však doma čekala krutá odplata.

Výstava Perutě bude v Českém centru Praha k vidění ve dnech 20. 3. až 25. 4. 2015, vernisáž proběhne 19. 3. 2015 od 18 hod.

LADISLAV SITENSKÝ (1919-2009)

Ladislav Sitenský začal fotografovat a publikovat již ve 30. letech 20. století. V roce 1939 měl svou první samostatnou výstavu v budově Nové techniky v Dejvicích, kde vystavil na 300 fotografií. Téhož roku odjel do Paříže. Jako příslušník československé zahraniční armády po dobu války zachycoval boje na západní frontě. Od listopadu 1942 působil Sitenský na Inspektorátu čs. letectva v Londýně, kde měl na starosti archiv a také návštěvy perutí. Ladislav Sitenský nikdy nebyl oficiálním úředním fotografem, protože nesložil fotografické zkoušky u komisaře ve Farnborough, byl autodidakt, a tak nerozuměl přesně technickým otázkám, tvrdil například, že lze fotografovat v protisvětle! Sitenský zasvětil fotografování prakticky celý život, nafotil kolem půl milionu snímků, vydal 15 samostatných publikací, uspořádal 47 samostatných výstav a účastnil se desítek dalších u nás i v zahraničí. V roce 2007 jej prezident ČR vyznamenal Medailí za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

http://prague.czechcentres.cz/

INFORMACE O VÝSTAVĚ:
PERUTĚ
Kurátorka: Adéla Kándlová
České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1
Otevírací doba
PO-SO 11-18
NE 11-17
VSTUP ZDARMA