Pan Novák jel na kole na výlet a v obci na přechodu přehlédl pana Dvořáka. Srazil ho k zemi a přivodil mu závažné poranění hlavy, které si vyžádalo rok pracovní neschopnosti, a následně vedlo k plné invaliditě. Celková škoda včetně výdajů na léčbu a náhrady pro pana Dvořáka a jeho rodinu činila téměř 11 milionů korun. Protože byl pan Novák dostatečně pojištěný, uhradila za něho tuto částku pojišťovna.

To je jen jeden z mnoha příkladů, kdy za pojištěného zaplatila vysoké odškodnění jeho pojišťovna. Česká asociace pojišťoven (ČAP) spouští v pořadí už osmé pokračování informační kampaně „Únor měsíc pojištění". Letošní ročník se přitom zaměřuje právě na Pojištění odpovědnosti v občanském životě, které pokrývá také škody způsobené při rekreačních sportech a odpočinku. „Při sportu dochází k nejvyšším průměrným škodám z důvodu častého způsobení škod na zdraví. Z našeho průzkumu vyplývá, že 79 % dotazovaných sportuje. Celých 76 % z těchto rekreačních sportovců se věnuje cyklistice, 38 % lyžování a 38 % bruslení. U všech těchto sportů je poměrně vysoké riziko způsobení újmy nejen sobě, ale i druhým, kteří pak mají nárok požadovat bolestné a další náhrady. V případě, že k újmě došlo v důsledku porušení nějakých závazných pravidel, může dojít i k regresu nákladů na ošetření a léčbu, které vynaložila zdravotní pojišťovna. Proto má pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou v občanském životě významný smysl," vysvětluje vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání ČAP Marcela Kotyrová.

Důležitost pojištění odpovědnosti dokládají také zkušenosti Čechů, kdy 25 % už svému okolí způsobilo škodu na majetku nebo zdraví, a 47% byla naopak odpovědnostní škoda na zdraví nebo majetku způsobena.

Frekvence škod na zdraví souvisí jak s popularitou sportu, tak i s jeho charakterem. Obvykle se jedná o sporty nebo činnosti, kde je větší pravděpodobnost nechtěného kontaktu s druhými osobami. „Ke škodám dochází na zimních stadionech, v aquaparcích, bazénech, ale i v parcích nebo na oblíbených, ale často velice frekventovaných cyklostezkách," uvádí Marcela Kotyrová a uzavírá: „V zimě jsou ukázkovým příkladem horské sjezdové tratě, na kterých dochází velice často ke střetu lyžařů nebo snowboardistů."

Výše pojistného plnění se u podobných škod pohybuje v řádu stovek tisíc až milionů korun. Pokud se jedná například o poškozeného v produktivním věku, pracujícího na manažerské pozici s vysokým platem, mohou v případě invalidity jeho kompenzaci příjmu dosahovat částek v řádech desítek milionů korun.

U škod na zdraví mohou být vedle bolestného a ztížení společenského uplatněny i další nároky:

· náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti nebo ušlý zisk u OSVČ

· náklady spojené s péčí o zdraví poškozeného, jeho osobu nebo domácnost

· náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti

Konkrétní příklady škod způsobených při sportu a rekreaci:

· Na bobové dráze pojištěný neřídil vozík dostatečně bezpečně, narazil do vozíku před sebou a katapultoval z něho osobu, která skončila se zlomeninou nohy a vyraženým dechem mimo dráhu. Té pojišťovna uhradila bolestné, ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, náklady na ošetřování v domácí péči i náklady vynaložené zdravotní pojišťovnou v celkové hodnotě 153 000 Kč.

· Nešťastným skokem do bazénu způsobil pojištěný plavec druhému závažné poranění páteře, které způsobilo trvalé následky. Celková škoda dosáhla výše 1 480 000 Kč

· Pojištěný cyklista na cyklostezce srazil a vážně zranil bruslaře (podnikatele), který utrpěl dvojitou komplikovanou zlomeninu kotníku. Tomu pojišťovna uhradila bolestné, ušlý zisk, následné ztížení společenského uplatnění i náklady na rehabilitaci v celkové hodnotě 915 000 Kč.

· Lyžař srazil na sjezdovce nechtěně jiného lyžaře. Srážka způsobila poškozenému několikanásobnou zlomeninu žeber s proražením plíce a komplikované zlomeniny dolních končetin. Poškozený nárokoval bolestné, náklady na péči o poškozeného a náhradu ztráty na ušlém zisku. Celková škoda představovala 780 000 Kč.

· V aquacentru na tobogánu pojištěný nedodržel časový odstup, dojel před ním jedoucí osobu, které způsobil poranění páteře s následným trvalým omezením pohyblivosti. Celková škoda zahrnovala bolestné, ztížení společenského uplatnění, ztrátu na výdělku, náklady na péči o poškozeného, náklady na bezbariérové úpravy bytu i náklady vynaložené zdravotné pojišťovnou a dosáhla 19,5 milionu korun.

Únor měsíc pojištění

Česká asociace pojišťoven (ČAP) spustila v pořadí už osmé pokračování informační kampaně „Únor měsíc pojištění". Letošní ročník se zaměřuje na Pojištění odpovědnosti v občanském životě. Stejně jako v předešlých letech doprovází kampaň unikátní průzkum veřejnosti, který mimo jiné ukazuje, kolik procent Čechů má odpovědnost pojištěnou, nebo jaké jsou nejčastější případy využití produktu. Jednotlivá zjištění z průzkumu veřejnosti budou v průběhu měsíce února zveřejňovány na webovém portálu www.jaksepojstit.cz pod záložkou průzkumy.

Více informací z průzkumu se dozvíte v průběhu Února měsíce pojištění.

Průzkum zpracovala společnost NMS Market Research v listopadu 2014

Země: Česká republika

Metoda: on-line průzkum

Cílová populace: 18-65 let - reprezentativní vzorek populace

Vzorek: ČR: 1000 respondentů