DSCN0171.jpgPřed časem se na nás obrátil Josef Marhoul - starosta obce Skuhrov-Hatě na Berounsku, že jim hrozí uzavření jediné prodejny potravin. V obci žije kromě stálých obyvatel, mezi kterými jsou mladé rodiny s malými dětmi a důchodci, také velký počet chatařů. Delší čas nemohli v Hatích nikoho sehnat, kdo by byl ochotný tuto prodejnu potravin, ovoce, zeleniny i drogerie si pronajmout a provozovat ji ku prospěchu obyvatel i návštěvníků. Hatě jsou i častým cílem cykloturistů a v sále místní restaurace se konají mnohé celospolečenské i soukromé oslavy, či vystoupení country skupin. Hrozilo uzavření jediné prodejny potravin v obci, což by zejména pro zde žijící důchodce i mladé rodiny bylo velmi špatné.

Jsme opravdu rádi, že se podařilo ve spolupráci s vietnamskými přáteli pomoci a dnes tuto tradiční prodejnu v Hatích provozují mladí vietnamští manželé. Jak nám starosta Josef Marhoul ve svém poděkování sdělil, k plné spokojenosti všech místních obyvatel i chatařů.

"Za prvé chci poděkovat za zprostředkování kontaktu na Vietnamce pro naší prodejnu v Hatích. Mohu říci že vše funguje ke vší spokojenosti občanů. Jsou to mladí lidé, obětaví a práci rozumí. Jsem s nimi velice spokojen. Pro začátek jim obec vycházela vstříc, pomohl jsem jim některé věci zařídit a obchod funguje, sortiment opravdu velice slušný. Otevřeno je i v sobotu a neděli. Sám jsem se přesvědčil, že v neděli během deseti minut jejich obchod navštívilo 5 lidí, to zde nepamatujeme," uvedl starosta Josef Marhoul.

Konkrétní pomoc vietnamským podnikatelům i celé obci Hatě se podařila a dnes o tom vyprávějí lidé v širokém okolí. Když jsem před 6 lety zveřejnil motto osvětové kampaně naší Česko-vietnamské společnosti "Vietnamec není jen trhovec", tak mnozí nevěřícně kroutili hlavami a anonymně mne uráželi na internetu. Sami Vietnamci v celé České republice v pronajatých Večerkách i ve svých kamenných obchodech dokázali, že jsem měl pravdu, a za to jim děkuji. Je však nutné pracovitým a slušným Vietnamcům konkrétně pomáhat, aby měli práci, aby mohli v kamenných obchodech podnikat ku prospěchu všech obyvatel. Díky tomu občané České republiky na vlastní oči poznají, jak dobře se Vietnamci žijící u nás integrují do naší společnosti i jak jsou pracovití. Jen prosím všechny občany ČR, važme si toho, že ti slušní Vietnamci pracují a poskytují služby převážně tam, kde to čeští občané odmítají a nenechte je urážet.

Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti

www.cvs-praha.cz
Mobil: 602 363 009