V lednu více než kdy jindy se mnoho lidí vrhá na hubnutí a zdravější stravu. Po vánočních svátcích, kdy byl náš jídelníček bohatý na velmi kalorická jídla, si totiž dala velká část Čechů novoroční předsevzetí, která se týkají nejčastěji právě změny životního stylu. Potvrzují to obchodníci i odborníci, kteří se v lednu mají co otáčet.

Lidé se obecně čím dál více zajímají o zdravý životní styl a kvalitu stravování. A v lednu bývá trend nejviditelnější. Zatímco v prosinci si lidé nejčastěji dopřejí bez výčitek tučnější jídla, po novém roce je tomu právě naopak. Tomu se musí přizpůsobit i obchodníci, kteří cítí dlouhodobě poptávku po nízkokalorické stravě, ale i zelenině a ovoci. Mezi nejdůležitější faktory při nakupování zdravých potravin patří především čerstvost a složení.

„Nárůsty v oddělení zdravé výživy za období druhé poloviny loňského roku jsou ve srovnání s předchozím rokem 80 % a konkrétně v lednu pozorujeme zájem ještě větší. Dlouhodobě rozšiřujeme nabídku zdravé výživy nejen pro vegany, vegetariány a makrobiotiky, ale i pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravě a přitom chutně," uvádí Pavla Hobíková, mluvčí hypermarketů Globus.

Zájem o zdravé stravování potvrzují i jídelny, které se na tento segment zákazníků orientují. „Zejména s novým rokem chtějí lidé změnu, něco nového. Plánují zhubnout, zlepšit zdravotní stránku a být prostě fit," říká Marie Hubená, která provozuje jídelnu Zdravíčko v Chrudimi. Avšak na nezájem si, dle jejího vyjádření, nemůže stěžovat ani v dalších měsících roku. Jídelna prosperuje již pátým rokem a našla si stálou klientelu.

Že zájem Čechů o zdravější životní styl je dlouhodobější, potvrzují i poslední data Českého statistického úřadu. Ta vypovídají, že kupříkladu v roce 2013 průměrně každý z nás spotřeboval více čerstvého ovoce a zeleniny. Spotřeba čerstvého ovoce stoupla o 2,2 kg (+ 2,9 %), a to hlavně vlivem vyšší spotřeby ovoce mírného pásma (o 2,2 kg, + 5,1 %). Konkrétně nárůsty spotřeby se týkaly jablek, švestek, meruněk a jahod. Čerstvé ovoce, zelenina ale i výrobky z nich přitom i dnes z pultů rychle mizí. „Celkově máme v nabídce zdravé výživy v oddělení čerstvých potravin až 100 výrobků. Kupříkladu jde o čerstvé pomazánky, tofu či široký sortiment nápojů a dezertů. A zájem je o ně skutečně veliký," informuje Pavla Hobíková z Globusu.
Podle všeho je tak zdravé stravování trendem dnešní doby. Nicméně pořád ještě máme co dohánět. Podle Marie Hubené z chrudimské jídelny Zdravíčko totiž u zdravého životního stylu dlouhodobě setrvá jen část těch, kteří se do něj na začátku roku vrhli.

(tz)