logo ČDV.jpgMyšlenka Českých dřevěných Vánoc vznikla v hlavách lidí, kteří jsou profesí lesníci
a zpracovatelé dřeva, držitelé certifikátu PEFC. K Vánocům tak mají i díky svému povolání velmi specifický vztah.

„Dřevo a les ve všech jeho podobách vždy byly a jsou významným prvkem vánočních svátků. Počínaje vánočním stromkem, přes dřevěné vánoční ozdoby až po dřevěné hračky či posezení rodiny u roztopeného krbu," říká Ing. Ladislav Půlpán, předseda představenstva Sdružení vlastníků a správců lesních majetků ČR.
„Všichni bychom si přáli prožít předvánoční čas v pohodě a klidu, přesto každoročně svádíme hororový desetiboj s disciplínami typu nákup plastových hraček z Číny, shánění figuríny Santa Klause na balkon, mytí oken a dohánění všech restů na poslední chvíli. Pokud už tedy máte dost „rolniček" z reproduktorů obchodních center a nebaví Vás marně hledat volné parkovací místo u hypermarketu, pak Vás jistě mohou tradiční české dřevěné Vánoce zaujmout," dodává Ladislav Půlpán. „Virtuální svět Českých dřevěných Vánoc chce
nabídnout pestrou inspiraci pro rodiče, děti, učitele, média a všechny ostatní a změnit jejich pohled na Vánoce jako svátky rodiny, pohody a zábavy, nikoli jako období úklidu a shánění dárků."
Tato iniciativa je podporována certifikačním systémem PEFC, který má na starosti kontrolu nad správným hospodařením v lesích a sjednocuje tak odpovědné vlastníky a správce lesních majetků stejně jako zpracovatele dřeva a výrobce dřevěných produktů.
Na webu drevenevanoce.cz najdou návštěvníci zajímavé informace a „dřevěnou" inspiraci - například aktuální mapu s místy, kde jsou v prodeji vánoční stromky z českých lesů pěstovaných trvale udržitelným způsobem, tipy na zajímavé předvánoční a vánoční akce (nejen) v lese, návody na výrobu dřevěných vánočních dárků, inspiraci pro nákup hraček i jiných dřevěných dárků nebo třeba rádce, jak vybírat vánoční stromek.

Tyto informace na webový portál dodávají sami lesníci ze státních, obecních i dalších lesních majetků, kteří tímto chtějí podpořit význam dřeva jako jednoho z neopomenutelných symbolů vánočních svátků a současně tradiční a obnovitelné suroviny.

Organizátoři si stanovili pět pravidel Českých dřevěných Vánoc:
Vánoce nevznikly a nekonají se v obchodních centrech.
Procházka s dětmi po lese je lepší než předvánoční úklid.
Nejlepší dárek je příjemný zážitek.
Santa je vetřelec, my máme Ježíška!
Pod český stromeček patří dřevěné dárky.

„České dřevěné Vánoce" je obecně řečeno projekt PEFC ČR, který chce každoročně vážnou i odlehčenou formou přispět k příjemnějšímu a poklidnějšímu prožití vánočního období.

(tz)