Nejoblíbenější právní formou pro podnikání v České republice jsou dlouhodobě společnosti s ručením omezeným, a jejich podíl na podnikatelské základně kontinuálně roste. Prostřednictvím společnosti s ručením omezeným podniká přes půl milionu fyzických osob. Majitelé českých s.r.o. jsou nejčastěji ve věku mezi 40 a 49 let, a mezi vlastníky firem jednoznačně převládají muži. Analýzu vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným podle věkové struktury a pohlaví majitelů dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Detailní analýza vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným ukázala, že podnikání v Česku je doménou střední generace a mužů. Majitelé společností s ručením omezeným jsou nejčastěji ve věku mezi 40 a 49 lety (27,6 %). Následují věkové kategorie 50 - 59 (22,9 %) a 30 - 39 (21,1 %). Majitelů společností s ručením omezeným po šedesátce je 17,9 %, zatímco vlastníků do 30 let je jen 6,2 %. „Velmi nízké zastoupení mladší generace mezi majiteli společností s ručením omezeným způsobují zejména široké možnosti studia a snadná realizace praxe v zahraničí," komentuje výsledky studie analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že mladí lidé před zahájením podnikání často nejprve sbírají zkušenosti v zavedených firmách, navazují kontakty, ale také shromažďují potřebný kapitál pro zahájení podnikání. „Nejdůležitější je ale mít podnikatelského ducha, nápad, stejně jako odvahu a energii prosadit se ve vysoce konkurenčním prostředí," doplnila Petra Štěpánová.

Z pohledu pohlaví mezi vlastníky firem jednoznačně převládají muži. Z více než půl milionu fyzických osob, které Bisnode eviduje jako majitele s.r.o., je 71 % mužů. „Z dlouhodobějšího pohledu, kdy tyto statistiky sledujeme je ale patrné, že zastoupení žen mezi majiteli společností s ručením omezeným rychle přibývá. V roce 2012 bylo mezi vlastníky firem jen 15 % žen, letos je jich 24 %. Současně platí, že čím nižší věk, tím větší zastoupení žen," dodává analytička Bisnode Petra Štěpánová.

(tz)