Hořické trubičky (3).jpgJistě je všichni znáte - zlatohnědé oplatky, vyplněné chutným sypáním a do trubičky stočené. Popraskaná struktura oplatek je známkou jejich dobré jakosti, neboť nestačí jen trubičky uvnitř dobře prosypat, ale je nutno, aby i oplatka byla dobrá, hlavně křupavá a křehká. Pravověrný „Hořičák" pozná na první pohled, zda byla trubička skutečně v Hořicích vyrobena.

Tradice výroby Hořických trubiček se v malebném podkrkonošském městě udržuje již více než dvě staletí. Tajemství výroby Hořických trubiček patří mezi rodinné poklady, jež se tu dědí z pokolení na pokolení. Legenda praví, že počátky Hořických trubiček spadají do roku 1812. Po neúspěchu Napoleonova ruského tažení se rozptýlené trosky jeho kdysi gigantické armády pohybovaly i v našem kraji. Několik francouzských vojáků se ocitlo přímo v Hořicích. S podkrkonošskou pohostinností se jim zde dostalo vlídného a pečlivého ošetření. Jedna z hořických sousedek měla v péči těžkého pacienta, traduje se, že samotného osobního kuchaře císaře Napoleona. Nemaje jiných prostředků, jak by se odvděčil za všechnu péči, svěřil jí cenné tajemství výroby Napoleonovy oblíbené pochoutky. Sousedka přijala vojákovu pozornost, a tento zajímavý kuchařský recept zkoušela nejprve pro svou potřebu. Tajemství výroby takové delikatesy se však dlouho neutajilo. Trubičky se záhy staly v Hořicích populárním a nezbytným doplňkem každé sváteční tabule. Jejich pověst se brzy rozšířila i za hranice města a už před sto lety se vyvážely do dalekého zámoří. Pečlivá ruční práce je i nadále nedílnou součástí výrobního procesu Hořických trubiček.

Od roku 2007 nesou Hořické trubičky ochrannou známku EU Chráněné zeměpisné označení. Sortiment výrobců, kteří splňují přísná kritéria pro výrobu, je pestrý a dělí se především na Hořické trubičky sypané a plněné.

Sypané Hořické trubičky jsou stočené ze dvou, případně z jedné a půl oplatky, pomazané rozpuštěným máslem s příměsí včelího medu a prosypané směsí cukru, strouhaných vlašských nebo lískových ořechů, skořice, vanilky nebo vanilínu, případně kakaa.

Plněné Hořické trubičky jsou plněny sladkým našlehaným tukovým krémem polotuhé konzistence v různých chuťových variantách a příchutích.

Plněné i sypané Hořické trubičky se na polomáčené upravují kakaovou polevou. Vyrábí se též Hořické trubičky celomáčené.

(tz)