Kapr podle Madara.jpgLéto je období zaslíbené lehkým pokrmům, jako jsou třeba saláty nebo ryby. Oblíbenou letní aktivitou pro mnoho Čechů se stává grilování a mimo tradičních steaků, krkoviček a klobás, častěji připravujeme i sladkovodní ryby. Nejlépe se na gril hodí pstruzi, siveni nebo kapři. Právě po těchto sladkovodních rybách stoupá poptávka v letních měsících. Hlavní výhodou sladkovodních ryb je jejich lehká stravitelnost.

Maso sladkovodních ryb je součástí potravy člověka od pravěkých dob a je jisté, že od chvíle, kdy si naši předkové počali upravovat svůj pokrm teplem, patřila upečená ryba mezi vybrané lahůdky. I dnes stojí za to, dopřát si výtečné maso sladkovodních ryb upravené žárem žhnoucích uhlíků či sálajících kamenů.

Víte, že ...
... tradiční výrobek jihočeského rybníkářství, Třeboňský kapr, užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007? Toto evropské značení umožňuje snadnější orientaci zákazníků v Evropě a bezesporu podtrhuje známou kvalitu jihočeských sladkovodních ryb.

... kapr není jen doménou jižních Čech
S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropské značení Chráněné označení původu.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz