Češi si oblíbili vyhledávání služeb na internetu. Celá pětina uživatelů navíc dává přednost aplikacím katalogových portálů v chytrých telefonech. Téměř dvě třetiny uživatelů jsou ženy, které nejčastěji vyhledávají instalatéry, kadeřníky nebo masérské služby.

Pondělí, úterý, čtvrtek - to jsou dny, kdy nejvíce vyhledáváme služby na internetu. Na rychlé vyhledávání prostřednictvím katalogových portálů si Češi zvykají. Katalogové portály si více oblíbily ženy, které tvoří šedesát procent uživatelů. Na internetu nejčastěji vyhledávají masáže, instalatéry nebo služby hodinového manžela. Dokládají to statistiky za první rok fungování portálu Službomat.cz, který Čechům zatím pomohl najít přes čtyři sta tisíc služeb. Téměř polovina uživatelů u Službomatu hledá služby prostřednictvím prohlížeče Chrome. Pětina dokonce dává přednost aplikacím v chytrých telefonech.
Více klientů i vyšší tržby, tvrdí živnostníci
Katalogové portály jsou ale výhodné také pro samotné živnostníky a firmy, které si tak prokazatelně zvyšují tržby. „Přes náš profil na Službomatu evidujeme za rok padesát nových zákazníků, což odpovídá tržbám ve výši zhruba 500 tisíc korun," doplňuje majitel firmy Malíři Natěrači CZ Stanislav Kralovanský. Internetové portály slaví úspěchy zejména v přehledném vyhledávání a pečlivě ověřených kontaktech. „Portál Službomat.cz má příjemnou grafiku, snadnou editaci profilu a hlavně přehlednost vyhledávání pro mé zákazníky, kteří si ho oblíbili. Za dobu, kdy mám profil na Službomatu, se mi zvýšil počet klientů o 25 procent," komentuje výhody portálu Službomat.cz fotograf Petr Sapík.
Konkurence postupně roste, a tak se katalogové portály snaží zákazníky nalákat na nadstandardní služby. Službomat například umožňuje registraci základního profilu firmám zdarma, což oceňují především začínající podnikatelé. Postupně se k tomuto trendu přidali i další, například lídr trhu Firmy.cz. Další vyhledávací portál YELP zase láká na hodnocení služeb. Službomat zase klientům jako jediný nabízí možnost rezervací přes formulář Reservo, který šetří čas živnostníkům i zákazníkům.
---
O Službomat.cz
Portál Službomat.cz nabízí na jednom místě možnost vyhledání a porovnání všech druhů služeb a firem na území České republiky. Od svého spuštění v květnu 2013 registruje 20 000 firem a pomohl Čechům již 400 000 x najít potřebnou službu. Uživatelům umožňuje hledání podle kategorie služeb, přesné lokace či dle hodnocení předchozích uživatelů. Firmám nabízí možnost registrace a vytvoření vlastního profilu, který nahrazuje vlastní webové stránky, naprosto zdarma. Zpoplatněny jsou doplňkové služby jako sponzorované odkazy a bannerová reklama. Službomat.cz funguje nejen jako webová stránka, ale také ve verzi pro chytré telefony. Více na www.sluzbomat.cz.

(tz)