První velký souboj absolutní české špičky v nabitém mezinárodním poli nabídne Sportisimo 1/2Maraton Praha, první díl RunCzech běžecké ligy, už 5. dubna 2014.

„Jdu do toho naplno, chci otestovat formu, i když mým hlavním cílem pro jaro je Volkswagen Maraton Praha," říká Jan Kreisinger, účastník olympijského maratonu v Londýně, který má z Čechů nejlepší zaběhnutý čas 1:03:38.
Vyzve ho především Jiří Homoláč, který loni sbíral výtečné výsledky na tratích od terénních běhů přes půlmaraton (1:05:41) až po maraton v rámci RunCzech běžecké ligy.
A pak jistě i Ondřej Fejfar (1:07:41), loňský vítěz půlmaratonské premiéry v Karlových Varech a také český reprezentant v běhu do vrchu. Rychlost tu prověří také elitní vrchař Robert Krupička. Chybět bude jen držitel nejlepších letošních časů na silniční desítce Vít Pavlišta, který se chystá na maraton.
Mezi nejlepší české běžce patří také triatlonista Petr Vabroušek (půlmaraton 1:12:46). Se 73 umístěními v top desítce na Ironmanech světový rekordman dokázal v závěru loňského roku vyhrát sněžný maraton a 100 km na Antarktidě! Přijede týden po Ironmanu v Mexiku a letos se připravuje na český šampionát ve skymaratonu. „Vždycky raději závodím, než trénuju," těší se.
Mezi ženami se můžeme těšit na souboj generací. Nestárnoucí čtyřicátnice Ivana Sekyrová (1:14:06) a Petra Kamínková (1:12:17) versus 18letá naděje Anežka Drahotová (zatím 1:18:23).
„Hlavně chci půlmaraton rozběhnout pozvolna a stupňovaně. Zatím jsem běžela dvakrát a vždycky to přepálila. Kolem 1:16 by to jít mělo. Doufám, že sama sebe příjemně překvapím," říká loňský objev v anketě Atlet roku. „Na desítce jsem byla moc ráda, že se mi podařilo Péťu (Kamínkovou) předběhnout. Na půlmaratonu je ještě znát zkušenost i léty nasbíraná vytrvalost. Ta se jen tak neztrácí, tam to ještě chvíli potrvá," dodává Drahotová.
K tomu připočtěte půlmaratonský debut pro Anežčino dvojče Elišku Drahotovou nebo velmi rychlou Lucii Sekanovou (debut). Možná, že na poslední chvíli vyrazí i Monika Preibischová. Pro všechny bude jistě motivací držet tempo se světovou špičkou.
Pět běžců Sportisimo 1/2Maratonu Praha 2014 v čele s Atsedu Tsegayem z Etiopie a Philemonem Limo z Keni má již svá maxima pod hodinu. A právě Tsegay ho zaběhl před dvěma lety v Praze (58:47 - čtvrtý nejlepší čas světové historie). Mezi ženami umějí tři dámy pod 1:08 - Joyce Chepkirui dokázala běžet 1:07:03.
Kvalitu startovního pole potvrzují i změny na poslední chvíli. Tři z původně přihlášených běžců Chemosin, Wasihun a Kotut byli donominováni do dresů běžeckých velmocí na mistrovství světa v půlmaratonu v Kodani, které se běží týden před Prahou.
„Tím pádem se ovšem dlažba české metropole může stát odrazovým můstkem pro jejich další zajímavé nástupce," dodává Jana Moberly, manažerka elitních atletů RunCzech.