V pondělí 17. března bude v Bukurešti zahájen 7. ročník festivalu One World Romania. Rozsáhlá filmová přehlídka přitahuje každým rokem tisíce návštěvníků. V průběhu let si filmová událost vydobyla respekt a dnes má své nezastupitelné místo na kulturní mapě Bukurešti. Letošní nabídka je opět silná: 50 filmů, stovky projekcí, bohatý doprovodný program. Organizátorem festivalu je České centrum Bukurešť, které přizvalo ke spolupráci Asociaci One World Romania.

JEDEN SVĚT SE ZRODIL V CENTRU
One World Romania byl založen Českým centrem Bukurešť v roce 2008 pod záštitou Václava Havla, jehož památce je festival každoročně věnován. Projekce v Rumunsku byly zpočátku vnímány jako „pouhá" součást českých Ozvěn Jednoho světa v zahraničí. I takto reflektované však jednotlivé snímky ihned vzbudily pozornost rumunské veřejnosti a filmových odborníků. V průběhu následujících dvou let setkání s českým dokumentem přerostlo v jednu z nejvýznamnějších filmových událostí v Bukurešti. Důvod? Jedná se o v Rumunsku jediný festival dokumentárních filmů zabývající se problematikou lidských práv. Díky tomu se přehlídka stala vysoce hodnocenou, přijímanou a samostatnou filmovou událostí s vlastní dramaturgií. A nakonec i vedením: v čele stojí renomovaný rumunský režisér Alexandru Solomon.

ONE WORLD 2014

Motto letošního ročníku, „Cine-lupta" je jazykovou hříčkou, kterou lze přeložit ve dvojím významu: jako „kino-boj" a zároveň „ten, který bojuje". Hlavní tematickou linii letos vytvářejí dva okruhy: rozpad bipolárního světa spojený s 25. výročím pádu komunismu a politický aktivismus, který začíná v Rumunsku představovat nové, velké téma. Jednotlivé sekce přehlídky se zaměřují na téma korupce, mediální manipulace a práva sexuálních menšin. „Země hoří a my děláme festival. Od jeho posledního ročníku se ulice naplnily lidmi, kteří si uvědomili, že mají za co bojovat. Poprvé od roku 1989 zavál vítr solidarity. Když se podíváme do kalendáře, vidíme, že od té doby uplynulo takřka čtvrt století. 25 let by mělo stačit. Udělali jsme selekci filmů, které se ohlížejí za touto celou etapou a za tím, co se odehrálo ve východní Evropě," objasňuje ředitel festivalu Alexandru Solomon.

ZA PAMÁTKAMI KORUPCE
Hosty přehlídky zaujme ojedinělý projekt s názvem Corrupt Tour. Netradiční, česká cestovní kancelář specializující se na „skulptury" korupčních skandálů má dnes tisíce klientů. Do Bukurešti ji zcela poprvé přijíždí představit Petr Šourek, který celý projekt založil. Organizátoři festivalu přichystali také adaptaci této originální české myšlenky na místní prostředí.

Festival navštíví desítky osobností evropských zemí. Na pozvání Českého centra Bukurešť sem přijíždějí dokumentaristé Ivo Bystřičan s filmem Dál nic a Filip Remunda s filmem Svobodu pro Smetanu. Každoroční zajištění reprezentativní české účasti je výsledkem kvalitní práce a provázanosti Českého centra Bukurešť. „Festivalu se daří mimo jiné kvůli dobře zvládnuté dramaturgii. I letošní ročník nabídne to nejlepší, co ve světě v oblasti dokumentární tvorby loni a letos vzniklo. Fakt, že mezi 50 vybranými filmy bývají i české snímky, je potvrzením vysoké úrovně českých dokumentů v současnosti", uvedl René Kubášek, ředitel Českého centra Bukurešť.

NA PODZIM DO DALŠÍCH RUMUNSKÝCH MĚST

Vybrané filmy letošního ročníku budou na podzim promítány v rámci projektu „One World Romania on Tour" v desítce dalších rumunských měst a také v moldavském Kišiněvu. Festival má také vlastní edici DVD, v níž zatím vyšlo 10 dokumentárních filmů, včetně českých snímků Pevnost Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše a Mlčeti zlato Tomáše Kudrny.
Na financování festivalu se podílí německá Nadace Konrada Adenauera, dále řada kulturních institutů a velvyslanectví se sídlem v Bukurešti, mnoho rumunských institucí, pivovar Pilsner Urquell či místní distributor automobilů Škoda.

www.czechcentres.cz
http://oneworld.ro/2014/l/en/
https://www.facebook.com/one.world.romania?fref=ts


ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

Česká centra v oblasti filmové tvorby

 Podporují účast českého zastoupení
na významných mezinárodních přehlídkách.

 Zprostředkovávají spolupráci
a vytvářejí síť dlouhodobých partnerství se zahraničními filmovými organizacemi.

 Jsou stálým partnerem prezentace české filmové tvorby v zahraničí.

 Podporují účast českých filmů na mezinárodních festivalech.

 Propagují filmy prostřednictvím širokého spektra zahraničních kontaktů, na webových stránkách,
e-newsletterech, sociálních sítích.