Ornella Barra, generální ředitelka divize farmaceutického velkoobchodu v Alliance Boots, je srdcem celoevropského projektu Alphega Pharmacy, v Česku známého pod názvem Alphega lékárna. Přední magazín FORTUNE publikoval svůj historicky první globální žebříček TOP 50 nejvlivnějších žen byznysu. FORTUNE v hodnocení zohlednil vliv žen-podnikatelek v celosvětovém měřítku v Evropě, USA, Japonsku, ale také v zemích jako je Čína, Indie a Brazílie.

„Kosmopolitní světoobčanka", jak bývá Ornella Barra nazývána, obsadila v žebříčku 21. pozici za své profesní úspěchy ve skupině Alliance Boots, kde je zodpovědná za budování evropské sítě nezávislých lékárníků pod jednotnou značkou Alphega lékárna. Síť v současnosti v Evropě čítá přes 6 000 nezávislých lékáren, z toho přes 200 lékáren v České republice.

Skupina Alliance Boots je největším evropským poskytovatelem služeb ve zdravotnictví. V České republice operuje její divize Alliance Healthcare, největší evropský distributor léčivých přípravků a dalšího zdravotnického sortimentu. Alliance Healthcare vyvinula koncept Alphega lékárna, který nabízí nezávislým lékárníkům a farmaceutickým výrobcům podporu na lokálních trzích a komplexní paletu služeb s přidanou hodnotou. V České republice se pod značkou Alphega lékárna sdružuje přes 200 soukromých nezávislých lékárníků, kteří se zaměřují především na tradiční lékárenskou činnost a poradenství.

Kompletní žebříček FORTUNE naleznete zde: http://money.cnn.com/magazines/fortune/most-powerful-women/2014/global/

(tz)