O český film je ve světě zájem. Oblibě se těší filmová klasika, díla z období České nové vlny, ale i nejnovější české snímky. Díky aktivitám Českých center se každoročně uskuteční více než 700 filmových událostí v zahraničí. Programová koncepce roku 2014 počítá s uvedením desítek českých filmů na mezinárodních filmových přehlídkách i v rámci samostatných projekcí organizovaných pod hlavičkou Českých center. V Moskvě proběhl FAMU FEST, v Bulharsku se představí trezorové filmy, vídeňského diváka osloví působivý dokument Heleny Třeštíkové, na mezinárodní filmové přehlídce v Soulu se v jihokorejské premiéře představí Hořící keř, úspěšný český film ověnčený 11 Českými lvy.

ČESKÉ CENTRUM MOSKVA: FAMU FEST V MOSKVĚ (19. 2. - 22. 2. 2014) 

Za účasti studentů a pedagogů pražské FAMU proběhly v Moskevské filmové škole ozvěny posledního ročníku FAMUfestu. V programu The Best of FAMU byly uvedeny také nejúspěšnější studentské filmy za období posledních pěti let. Hosty filmové přehlídky byly pedagožky a vedoucí studijních programů FAMU Jitka Hejtmanová a Eva Koťátková, které moskevskému publiku představily studijní programy FAMU zaměřené na spolupráci se zahraničními studenty

ČESKÉ CENTRUM NIZOZEMSKO: TRNKŮV ŠVEJK PŘIPOMENE VÝROČÍ PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY

(24. 2. - 30. 3. 2014) 

V letošním roce uplyne sto let od vypuknutí světového konfliktu, který změnil uspořádání mapy Evropy a který měl zásadní vliv na politický vývoj ve světě. První světová válka totiž objevila „film" jako nástroj válečné propagandy. Filmové muzeum EYE v Amsterdamu připomene tyto události z perspektiv multižánrových programů. Nebude chybět slavná loutková trilogie Jiřího Trnky, která vznikla podle tří samostatných kapitol světoznámého románu Jaroslava Haška. Amsterdamské filmové muzeum EYE zpřístupnilo 100 hodin zdigitalizovaných filmů z vlastní kolekce online.

ČESKÉ CENTRUM SOFIE: JIŘÍ MENZEL A TREZOROVÉ FILMY V BULHARSKU
(6. 3. - 16. 3. 2014)
Na letošním filmovém festivalu Sofia Film Fest představí České centrum Sofie výběr filmů
České nové vlny a dva současné tituly. Hostem festivalu je režisér Jiří Menzel, kterému bude v Sofii udělen čestný titul doctor honoris causa. Režisér je Bulharsku nesmírně populární. Výsledkem jeho působení v sofijském Satirickém divadle jsou představení Veberovy crazy komedie Blbec k večeři a Ještě jednou zezadu M. Frayna, která jsou dodnes úspěšně uváděna. Představitelem hlavní role v obou inscenacích je bulharský herec Ivan Barnev, kterého si Menzel vybral pro hlavní roli svého filmu Obsluhoval jsem anglického krále.
Pořadatelé filmového festivalu SFF 2014 připravili pro fanoušky filmového umění program se 160 tituly. V programu českých trezorových filmů jsou Skřivánci na niti (J. Menzel, 1969); Spalovač mrtvol (J. Herz, 1969); Žert (J. Jireš, 1969); Zabitá neděle (D. Vihanová, 1969) a Smuteční slavnost (Z. Sirový, 1969). Ze současné české tvorby budou uvedeny filmy Donšajni (J. Menzel, 2013) a Hořící keř (A. Holland, 2013).

ČESKÉ CENTRUM BUKUREŠŤ: ONE WORLD ROMANIA (17. 3. - 23. 3. 2014)
Festival, který v Bukurešti založilo České centrum jako menší kopii českého Jednoho světa, se postupem času osamostatnil a vyrostl do podoby jedné z nejvýznamnějších filmových událostí v Rumunsku. Jde o jediný rumunský festival dokumentárních filmů věnovaných lidským právům a je věnován památce Václava Havla. Letos festival uvede v Bukurešti více než 50 filmů, po nichž budou následovat diskuse mezi publikem a desítkami pozvaných hostů. Tématy letošního sedmého ročníku jsou aktivismus, korupce, láska jako lidské právo, mediální manipulace a 25. výročí pádu komunismu. Z českých filmů festival uvede tituly Dál nic (rež. Ivo Bystřičan) a Svobodu pro Smetanu (rež. Filip Remunda). Festivalovým hostům bude představen také originální projekt Petra Šourka Corrupt Tour.

ČESKÉ CENTRUM BRUSEL: 8. ROČNÍK FESTIVALU JEDEN SVĚT ZAČÍNÁ
NA JAŘE (24. 3. 2014 - 2. 4. 2014)
Výběr patnácti dokumentů z letošního programu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmu o lidských právech Jeden svět začne na jaře.
Jeden svět v Bruselu zahájí snímek Putinovy hry režiséra Alexandera Genteleva. Česká dokumentární tvorba bude zastoupena filmem Incoming! Režiséra Radima Špačka, jenž je sondou do práce české mise Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v Afghánistánu.

ČESKÉ CENTRUM VÍDEŇ:
HELENA TŘEŠTÍKOVÁ/ Vojta Lavička
(25. 4. - 30. 4. 2014)
11. ročník festivalu Crossing Europe
v hornorakouském Linci nabídne přes 100 současných dokumentárních a krátkých filmů z celé Evropy. Z české produkce bude na festivalu představen v rakouské premiéře časosběrný dokumentární snímek Heleny Třeštíkové Vojta Lavička - Nahoru a dolů, zachycující vzlety a pády romského hudebníka, aktivisty a novináře Vojty Lavičky, který je veřejnosti především znám jako člen kapely Gipsy.cz.
Festival Crossing Europe nabízí od roku 2004 filmy mladé generace evropských filmařů s nekonvenčním, odvážným a nezřídka kontroverzním uměleckým přístupem.

ČESKÉ CENTRUM NEW YORK: EVROPSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL
(4. 4. - 13. 4. 2014)
V dubnu proběhne v New Yorku 6. ročník evropského filmového festivalu, který pořádají evropské kulturní instituty a zastupitelské úřady v New Yorku (EUNIC) letos pod novým názvem PANORAMA EUROPE. V roce 2014 se hlavním partnerem stala prestižní filmová instituce Museum of the Moving Image (MoMI), která sídlí v Astorii, v místě prvních amerických filmových ateliérů. Filmové přehlídky se zúčastní 20 zemí. Kromě MoMI bude program probíhat stejně jako v minulých letech také v České národní budově. Českou republiku na festivalu reprezentuje Jan Hřebejk s filmem Líbánky. Spolu s českým režisérem potvrdil účast na festivalu řecký Alexandros Avranas, držitel Stříbrného lva za snímek Miss Violence a španělský režisér Alberto Rodriguez, který se do povědomí široké veřejnosti zapsal filmem Unit 7.
Festival Panorama Europe je jediným evropským festivalem v New Yorku, který přináší americkému publiku bohatou nabídku současných evropských filmů, zobrazujících aktuální společenská a kulturní témata rezonující v jednotlivých zemích.

ČESKÉ CENTRUM MOSKVA: CZECH-IN V MOSKVĚ, IV. ročník (16. 4. - 22. 4. 2014)
Proslulá přehlídka současného českého filmu Czech-In proběhne i letos v prostorách moskevského kina Illusion. Festival od svého uvedení v roce 2011 získal velkou oblibu mezi moskevským publikem, každoročně přitahuje pozornost ruských médií. Czech-In uvede nejnovější české hrané, dokumentární, animované filmy i komerčně úspěšné tituly: komedii Revival Alice Nellis.

ČESKÉ CENTRUM SOUL: HOŘÍCÍ KEŘ V KOREJSKÉ PREMIÉŘE (1. 5. - 8. 5. 2014)
Návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu v jihokorejském Jeonju (Čondžu) zhlédnou v korejské premiéře cenami ověnčený film Hořící keř. Festival bude zahájen 1. května a potrvá 7 dní, Hořící keř bude během této doby promítnut celkem dvakrát. Festival usiloval o účast režisérky Agnieszky Holland, které chtěl nabídnout místo ve festivalové porotě. Holland však kvůli jiným pracovním závazkům musela pozvání odmítnout. České centrum Soul nyní jedná o účasti herečky Táni Pauhofové, představitelky ženské hlavní role.
Festival v Jeonju spolupracuje s jihokorejským Českým centrem již druhý rok. V loňském roce uvedl speciální sekci filmů s kafkovským tématem, nazvanou Kafka Meets Film. Sekce, doprovázená výstavou o životě a díle Franze Kafky, vzbudila velký zájem a stala se nejnavštěvovanější sekcí na festivalu. I letos bude navázáno na loňský model a projekci Hořícího keře doplní tematická výstava Jan Palach ´69.

ČESKÉ CENTRUM PAŘÍŽ: ČESKÝ ANIMOVANÝ FILM V LA ROCHELLLE (27. 6. 2014 - 7. 7. 2014)
Českému centru Paříž se podařilo prosadit rozsáhlou přehlídku českých animovaných filmů na 42. Mezinárodním filmovém festivalu v La Rochelle. V průběhu celého festivalu budou denně pořádány projekce filmů pro odborníky i nejširší veřejnost. Program nezapomíná na dětského návštěvníka: díky interaktivním dílnám se malí návštěvníci seznámí s procesem tvorby a vzniku animovaného filmu.

ČESKÉ CENTRUM TEL AVIV: CZECH FILM WEEK (srpen 2014)
Filmová přehlídka Czech Film Week patří dnes již neodmyslitelně na kulturní mapu událostí konaných v Izraeli. Setkání s českou kinematografií se každoročně odehrávají v prestižních izraelských kinech a přitahují pozornost tisícovek diváků. Nová programová koncepce Českého centra Tel Aviv počítá s uvedením filmů, které jsou zajímavé nejen pro českou komunitu žijící v Izraeli, ale zaměřuje se na celé spektrum izraelské veřejnosti. České centrum v Tel Avivu aktivně spolupracuje s Jeruzalémským filmovým festivalem i clusterem EUNIC. Výsledkem propojení s EUNIC je spolupráce na společném projektu - festivalu restaurovaných filmů Another Look, který byl zahájen letos v lednu Formanovým Hoří, má panenko. Film osobně uváděl Michal Bregant, ředitel Národního filmového archívu, který se také zúčastnil symposia o uchovávání filmového dědictví, digitalizaci a podobných otázkách.

ČESKÉ CENTRUM MILÁN: MILANO FILM FESTIVAL (4. 9. - 14. 9. 2014)
České centrum Milán připravuje již nyní účast na Milano Film Festival. Jedná se o jednu z největších filmových přehlídek v Itálii zaměřenou na prezentaci mladých nezávislých talentů, a to jak v oblasti celovečerních filmů, tak krátkého, dokumentárního a animovaného filmu. České centrum Milán otevřelo jednání o větší prezentaci českého filmu na festivalu. V letním promítání by italští návštěvníci mohli zhlédnout italskou premiéru filmu Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka nebo retrospektivu tvorby Jiřího Trnky. V kategorii současný český film se počítá s uvedením snímků vzniklých v průběhu posledních dvou let.
www.czechcentres.cz

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu
na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí 3 kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.