Male_100.jpgČeši konzumovali sice tvarůžky na Olomoucku už v polovině 15. století, ale až v roce 2010 Olomoucké tvarůžky získaly ochranu Evropské unie, přesně Chráněné zeměpisné označení.

Olomoucké tvarůžky jsou jedním ze tří sýrů, po Jihočeské nivě a Jihočeské Zlaté nivě, které toto označení vlastní a řadí se k dalším desítkám produktů u nás, jež evropskou ochranu používají.

„O zápis do rejstříku chráněných označení jsme museli dlouze bojovat, i přes letitou historii a tradici výroby a kvalitu produktu, ale díky námitkám vznesenými některými členskými zeměmi EU se proces protáhl až na 6 let," sděluje Ing. Jaroslav Kovář, jednatel spol. A. W. spol. s r.o., Loštice a dodává: „Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem se specifickou chutí a vůní. Výroba tohoto sýru se dlouhodobě pohybuje na úrovni 2000 t za rok, přičemž 10 - 15 % produkce se vyváží, např. na Slovensko, do Maďarska anebo Polska."

Víte, že ...
... Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z odstředěného mléka, mají ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistenci s patrným světlejším jádrem. Díky nízkému obsahu tuku se řadí mezi jedny z nejlepších sýrů u nás.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz a www.tvaruzky.cz

(tz)