Beranek 1.jpgVelikonoce patří k svátkům, které nám přináší do oken jaro. Toto roční období se lidé snaží odpradávna přenést různými způsoby i do svých domovů napříč různými kouty světa i generacemi. Ať už se však jedná o jakékoli pojetí Velikonoc, vedle zdobení vajíček a pletení pomlázek, je zejména dobré jídlo společným jmenovatelem. Mlékárna Valašské Meziříčí přináší tip, jak povýšit mléčné výrobky na tradiční velikonoční hody v podobě chutného kulatého mazance či beránka.

„Velikonoce patří k obdobím, kdy se stoly doslova prohýbají pod různými velikonočními dobrotami. Nebojte se oživit rodinný, po generace střežený recept, kysanými mléčnými výrobky obsahující živé mléčné a probiotické kultury, které zlepšují mikrobiální střevní rovnováhu," uvádí Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mléko a mléčné produkty neodmyslitelně patří do velikonočního jídelníčku, můžete si vybrat z širokého zastoupení výrobků, které jsou zdravé a zároveň i chutné," dodává Radka Benešová.

K oslavě Velikonoc odedávna patřil mazanec a nejedna rodina si střeží vlastní recept na dokonalého a nadýchaného piškotového beránka. Mlékárna Valašské Meziříčí dává nahlédnout do svých osvědčených receptur.

Mazaný recept na mazanec

Ingredience:

600g polohrubé mouky

150g másla

150g moučkového cukru

40g droždí

3 žloutky

troška rumu

200ml Čerstvého mléka z Valašska

50 ml Zakysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí

100g rozinek

špetka soli

strouhaná kůra z jednoho citrónu

mandlové lupínky na posypání

vajíčko na pomašlování

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme strouhanou citrónovou kůru a cukr. Poté si připravíme kvásek - rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru (odeberme z původního množství), zalijeme třemi lžícemi vlažného mléka (opět odebereme z původního množství). Do mouky vlijeme vzešlý kvásek a přidáme změklé máslo. Žloutky zalijeme mlékem, pro zjemnění Zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí, přidáme rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těstě, které necháme kynout. Během kynutí přidáme v rumu namočené rozinky. Těsto kyne asi hodinu. Poté ještě jednou propracujeme a opět necháme půl hodiny kynout. Zpracujeme bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem. Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a zvolna pečeme 30-40 minut.

 

Hrníčkový velikonoční beránek

Pro tento recept využijeme hrníček 2 dl

Ingredience:

4 ks vajíček (žloutky zvlášť)

1 hrnek moučkového cukru

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

trošku citrónové kůry

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí

tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva, přilijeme Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Středně velkou formu na beránka vymažeme a vysypeme moukou, předehřejeme troubu a pečeme zhruba 45 minut. Hotového beránka pocukrujeme, pod krk uvážeme mašli, očička vpíchneme z hřebíčku a nosánek rozinkou.

(tz)