U příležitosti svátku svatého Valentýna si nechala finanční skupina AXA vypracovat anketu s tématem „K lásce patří zodpovědnost". Jejím záměrem bylo zjistit, jaký mají Češi vztah k životnímu pojištění, jak si ho spojují s rodinnými vztahy, jestli pro ně má smysl si ho uzavřít a za jakých okolností, nebo jaký typ životního pojištění volí nejčastěji. Téměř polovina dotázaných, 43 %, však žádné životní pojištění nemá a velká část z nich ho vnímá jako zbytečné.

„Je překvapující, kolik z nás stále vnímá životní pojištění jako nadbytečné. Jak plyne z výsledků ankety, většina lidí si asociuje životní pojištění s představou finančního zajištění do budoucna, bezpečím, jistotami, ale velká část dotazovaných ho vnímá jako produkt, na který mají ještě čas. Přitom k nepříjemným a nečekaným životním událostem může dojít prakticky kdykoli," vysvětluje Karel Žyla, manažer PR a interní komunikace finanční skupiny AXA.

Ženy uzavírají životní pojištění výrazně častěji
Z výsledku dotazování vyplývá, že celých 43 % oslovených nemá uzavřen žádný typ životního pojištění. Co je ale velmi překvapivé, je zjištění, že si životní pojištění sjednávají výrazně častěji ženy než muži, a to napříč všemi věkovými skupinami. Výsledky ukazují, že ženy, které tvoří skupinu s uzavřeným životním pojištěním z celých 65 %, tak mají silnější tendenci zajistit sebe a své blízké proti neočekávaným životním událostem. Stejně tak i ve skupině nepojištěných, kteří uzavření životního pojištění zvažují, převažují ženy, a to v 75 %.

Není překvapivé, že si životní pojištění uzavírá spíše zodpovědněji a konzervativněji orientovaná část populace. Dle výsledků je mezi pojištěnými 69 % dotázaných v manželském svazku, zatímco 80 % z těch, kteří pojištění uzavřené nemají, je stále svobodných. Nejčastějším impulsem pro uzavření životní pojistky je dle odpovědí narození dítěte a sňatek - u 67 % respondentů.

Vede rizikové životní pojištění
Navzdory pokračujícímu trendu v pojišťování proti závažnějším, širším a specifičtějším rizikům je zdaleka nejrozšířenějším typem klasické rizikové životní pojištění, které má sjednané 72 % z dotázaných. Přestože si velká část z nich spojuje životní pojištění kromě ochrany zdraví také s finančním zajištěním sebe a své rodiny, investiční životní pojištění, které kombinuje pojištění a investování finančních prostředků do investičních fondů, mělo sjednané paradoxně jen 8 % respondentů.

Zajímavým zjištěním je také to, že 60 % z pojištěných spoléhá pouze na tento způsob zajištění rodiny a nevolí již další cesty, jak se na nenadálé životní situace připravit. „Hodnota našeho života je pro nás často abstraktní pojem, zatímco hodnotu majetku si vyčíslíme poměrně snadno, a možná právě proto je pro nás neživotní pojištění stále o něco přirozenější," doplňuje Karel Žyla.

AXA v České republice

AXA v České republice působí prostřednictvím penzijní společnosti, životní pojišťovny, pojišťovny (se zaměřením na neživotní pojištění) a investiční společnosti. Má více než 790 tisíc klientů, téměř 500 zaměstnanců a více než 63 miliard korun aktiv pod správou.
AXA životní pojišťovna má na českém pojišťovacím trhu stabilní pozici. Objem aktiv pod správou životní pojišťovny ke konci roku 2012 činil 11,2 miliardy korun. Počet smluv AXA životní pojišťovny ve stejném období dosáhl více než 287 tisíc.
AXA pojišťovna vstoupila na trh v roce 2008. Nabízí pojištění DOMOV (stavby, domácnosti) a AUTO (povinné ručení a havarijní pojištění) se širokou nabídkou různých připojištění a asistenčních služeb. Hodnota hrubého předepsaného pojistného činila v roce 2012 téměř 745 milionů Kč. Počet smluv AXA pojišťovny dosáhl ke konci roku 2012 více než 320 tisíc.
AXA penzijní společnost obsadila v roce 2012 čtvrtou pozici na trhu dle výše prostředků evidovaných ve prospěch účastníků, což činí 12,5 % podílu na trhu. Stejné pozice na trhu dosahuje i dle objemu správy aktiv. Udržuje si tak stabilně pozici jedné z největších penzijních společností na českém trhu. Celkově využívá služeb AXA penzijní společnosti zhruba 438 tisíc klientů. Jednou z priorit společnosti je spolupráce se zaměstnavateli, kteří svým zaměstnancům přispívají na penzijní spoření. Celkový počet smluv s příspěvkem zaměstnavatele činil ke konci roku 2012 zhruba 117 tisíc.
AXA investiční společnost na českém trhu působí od roku 2007 a na konci roku 2012 měla již více než 18 tisíc klientů. Aktiva pod správou AXA investiční společnosti představují nyní téměř 54 miliard korun. AXA investiční společnost nabízí celkem 9 podílových fondů, přičemž tři z nich jsou střešní fondy, které dávají i drobným českým klientům možnost investovat do nejlepších z 1100 fondů spravovaných společnostmi AXA.

AXA Group
Skupina AXA je celosvětovým leaderem v oblasti finančního zabezpečení. Podnikání společností AXA je geograficky diverzifikováno; zaměřuje se na Evropu, Severní Ameriku a Dálný východ. Celosvětově má AXA 102 milionů klientů v 57 zemích, 160 tisíc zaměstnanců a její celkový příjem za rok 2012 přesáhl 90 miliard eur.

(tz)