Weingut Preisinger, Rakousko C A & I photography.jpgFenomén posledních let ve světě vinařství - propojení současné architektury a nových technologií - představuje nový výstavní projekt Galerie Jaroslava Fragnera (GJF) pod názvem Architektura a víno ve střední Evropě, který dnes začíná v Praze. Hlavní výstavu v GJF doprovází publikace a mezinárodní sympozium, v lednu budou přednášet další zahraniční architekti o svých zkušenostech s touto architekturou a v A-Labu galerie je do 6. ledna paralelní výstava studentů Fakulty umění a architektury TU Liberec, jejichž ateliérovým zadáním bylo právě vinařství. Výstava v GJF potrvá až do 26. ledna a poté bude vystavena v několika metropolích (2014: Vratislav, Bratislava, Budapešť).

VÝSTAVA
Těžištěm konceptu je představit spojení nových (i tradičních) výrobních postupů s moderní architekturou a designem, což se projevuje nejen na interiérech, ale třeba i na grafice vinět. V expozici nechybí zástupci z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa (Sasko), Maďarska, Slovinska a severu Itálie (Jižní Tyroly). Jednotlivé vinařské provozy či vinařská centra jsou představeny fotografiemi a plány. Důraz je rovněž kladen na charakteristiku jednotlivých vinařských regionů, typických odrůd, ale také výsledných produktů včetně popisu výroby a zrání vína, které je zpracováváno jak tradičními způsoby (např. zrání v barikových sudech), tak těmi nejmodernějšími technologickými postupy a zařízeními.

„Největší rozmach ve výstavbě nových vinařství v regionu v současnosti zaznamenává především Rakousko, ale tento trend se začíná objevovat i v České republice a ostatních vinařských lokalitách Střední Evropy. Souvisí to s všeobecnou obrodou vinařství, ale také s celospolečenským doceněním architektury jako kulturního fenoménu. Čeští či moravští vinaři oslovují přední architekty a vedou s nimi dialog při projektování nových vinařských celků, které se stávají novými vizuálními ikonami vinařských lokalit," uvedl kurátor výstavy Dan Merta.
Návštěvníky čeká kromě toho nejlepšího z vinařského stavitelství i zážitek gastronomický - degustace vybraného vína od některého z vystavujících vinařů. Výstava je inspirována estetikou vinařských provozů. Autory výtvarné koncepce jsou kurátor výstavy a ředitel GJF Dan Merta a architekt Jakub Fišer.

SYMPOZIUM
Na mezinárodním sympoziu nazvaném Víno-architektura-krajina, jímž bude celý projekt odstartován, vystoupí několik vybraných vinařů a architektů prezentovaných vinařství, kteří seznámí české publikum se svými realizacemi, mezi mnoha také světoznámý architekt Boris Podrecca, italský architekt Markus Scherer či zástupci rakouských ateliérů, které mají za sebou vícero úspěšných realizací vinařství - propeller z a gerner°gerner plus. Ti spolu s přizvanými vinaři Vladimírou Mrázovou z moravského Sonberku, Michaelem Thomasem ze saského Schloss Wackerbarthu a architektektem a znalcem vína Jánem M. Bahnou (Spolek slovenských architektů) představí téma vinařské architektury z několika úhlů, které dohromady podají komplexní informaci o tomto fenoménu současné architektury. Sympozium slavnostně zahájí Karel Schwarzenberg, který projektu udělil záštitu.

KATALOG
K výstavě vychází dvousetstránkový anglicko-německý katalog s českým doprovodným překladem, který obsáhlou formou postihuje celé téma včetně detailních popisů jednotlivých realizací. Autorem grafiky je Jan Šerých.

PUTOVNÍ PROJEKT
Výstava prezentující 38 vinařství či vinařských center příští rok poputuje do Vratislavi, Bratislavy, Budapešti a dalších evropských metropolí.

ARCHITEKTI O REALIZACÍCH
gerner°gerner plus: "Nová budova vinařství Leo Hillinger představuje symbiózu kvalitní architektury, vinařství a respektu vůči přírodě. Vyrovnat se se specifickou krajinou, srdcem vinařské oblasti Jois, ve které je objekt situován, bylo pro nás velkou výzvou. Vinařství jsme tedy zasadili hluboko do země, kde vznikají ideální podmínky pro zrání a archivaci vína, a pokryli jsme jej zeminou a vegetací, čímž naprosto splynul s okolní přírodou."

propeller z: „Vinařství v 21. století nemusí sloužit jen k výrobě a skladování vína, ale také design může významně ovlivnit jeho obchodní úspěch."
Informace na internetu: www.gjf.cz, www.wine-architecture.eu

Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské náměstí 5a, Praha 1
W: gjf.cz
FB: Galerie Jaroslava Fragnera
TW: @fragnerka
Otevřeno út-ne 11-19h (vánoční svátky: 24.12., 31.12. a 1.1. bude galerie zavřena)


Organizátoři/
Galerie Jaroslava Fragnera, Muzeum architektury ve Vratislavi, Design Factory v Bratislavě, Centrum architektury FUGA v Budapešti

Spolupořadatel/
Městská část Praha 1

Za podpory/
Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kultury ČR, Hlavní město Praha, Nadace české architektury, Visegrad Fund, Evropský sociální fond ČR (projekt Ex-centric), České vysoké učení technické v Praze, Vinařský fond ČR, Rakouské kulturní fórum v Praze, Balassiho institut/Maďarský institut v Praze, Slovenský inštitút v Prahe, Česká centra

Partneři výstavy/
Sanvin, Disznókő, ELESKO Wine Park, Füleky Estate Tokaj, Karpatská perla, Kellerei Kaltern, Vinařství Krásná hora, LOISIUM Weinerlebniswelt & LOISIUM Hotel Wine and Spa Resort, LOISIUM Wine & Spa Resort Südsteiermark, Marof Winery, SONBERK, Sächsisches Staatsweingut Schloss Wackerbarth, Weingut Schützenhof, Zlati Grič, Südtirol, Prestigio

Partneři galerie/
AED, Archicad, HALLA, Schüco

Hlavní mediální partner výstavy/
Wine & Degustation

Mediální partneři výstavy/
Dopravní podnik města Prahy, Architekt, ARCH

Mediální partneři/
A2, Archiweb.cz, Artmap, Era 21, Earch.cz, Designmag, DesignCabinet.cz, Euro, Estate, Stavební fórum, Radio 1, Architual