Karafiat_1B.jpgPůvabnou knihu o rodince Broučků a jejího autora Jana Karafiáta připomíná nová ražba Pražské mincovny. Medailon navrhnul přední český medailér Jaroslav Bejvl. Kromě verzí ze stříbra a mědi vznikne také malá série medailonů zlatých, opatřených unikátním pořadovým číslem.

Poetická kniha s názvem Broučci patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co česká literatura dětskému čtenáři může nabídnout. Její autor, spisovatel a evangelický farář Jan Karafiát, dílo dokončil v roce 1875, když dorazil do nového působiště ve valašské obci Hrubá Lhota (dnes Velká Lhota). O rok později pak knihu vlastním nákladem anonymně vydal.

Nový medailon připomíná osobu Jana Karafiáta portrétem na lícní straně. V pravé části v opisu je uvedeno spisovatelovo jméno, vlevo v řádcích jsou vyraženy letopočty jeho života. „Nad ramenem mu poletuje brouček s lucerničkou, jako symbol jeho nejznámější dětské pohádkové knížky. Ve spodní části je značka autora Jaroslava Bejvla," upřesnil Petr Šimek z Pražské mincovny.
Stěžejnímu dílu Jana Karafiáta, knize Broučci, je věnována rubová strana, což dokládá i text v opisu v dolní části medaile. „Hlavní postavičky dojemného dětského příběhu, světlušky Brouček a Beruška, sedí a pohupují se na stéblech rostlin, které tvoří kytici lučních květů," dokončil popis motivu Šimek.

Medailon razí Pražská mincovna v několika provedeních. Od nedostupnější verze z mědi, přes stříbro až po luxusní provedení z ryzího zlata. „Medailonů zlatých bude velmi nízký počet. Razíme je ve dvou velikostech jen po čtyřiačtyřiceti kusech. Všechny ale budou číslované na hraně, což znamená, že každý exemplář se stane sběratelským unikátem," poznamenal mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Jan Karafiát se narodil v početné rodině v Jimramově na moravsko-českém pomezí. Výraznou stopu zanechal ve Velké Lhotě na Valašsku, kde od roku 1875 působil jako evangelický farář. Jeho pobyt připomíná pamětní deska na budově tamní fary. Na Valašsku spisovatel vydržel dvacet let, poté odešel do Prahy, kde se věnoval revizi Bible kralické.

(miu)

Foto: www.prazskamincovna.cz