konopne-lazne-Konopi-ilustracni.jpgProcedury v jihočeských lázních jsou určené pro nemocné trpící kožním a bolestivým onemocněním. Vhodné jsou pro sportovce, těhotné ženy i děti, pacienty trpící stresem, depresí, nedostatkem pohybu.

Zahájení provozu konopných lázní ve zrekonstruovaném městském hotelu Bobík ve Volarech v jižních Čechách nově pomáhá lidem trpícím kožními problémy jako je lupénka či atopický ekzém. Připraveny jsou rašelinové i konopné zábaly, masáže, koupele v konopném oleji i strava na bázi konopí. Produkty do lázní dodává tuzemská společnost Carun Pharmacy, výrobce populárních konopných prostředků značky Carun. Suterén hotelu nabízí skutečnou raritu hostům, obyvatelům města Volary i okolí. Konopné lázně jsou s kompletním zázemím, jaké doposud jinde nefunguje.

„Lidé se v lázních mohou prohřát v rašelinovém zábalu s konopím nebo se nechat namasírovat konopnou mastí. K tomu mohou ochutnat konopné víno či sirup z konopí na imunitu," řekl při vstupu do objektu hotelu Jiří Stabla, majitel společnosti Carun Pharmacy, která pro hotel připravuje výrobky pro koupele, masáže a zábaly, ale i potravinové doplňky s konopím.

Jiří Stabla upřesňuje, že ačkoli lze po Česku najít různé konopné lázně, spíše se jedná o doplňkový program k léčbě. Ve Volarech je vše pod jednou střechou, včetně stravy. Ve volarských lázních pracují jen certifikovaní pracovníci, kteří mají za úkol šířit osvětu o konopí a jeho zdravotních účincích.

Lázně jsou situovány v suterénu hotelu původně ze 70. let. Do nového volarského lázeňského centra se začali v uplynulých dnech hrnout první zájemci. Ti si mohou všechny přípravky pořídit i domů, pro domácí procedury.

Podle starostky Volar Martiny Pospíšilové první část procedur v lázních zřídili v místnosti, kde byla v minulosti vinárna. Místnosti jsou obsazeny moderním vybavením. „Kupříkladu multifunkční vanu, která umí vše od skotských střiků až po infrasaunu. Vypadá jako vajíčko," řekla volarská starostka u přístroje, připomínající kosmickou loď Martina Pospíšilová a pokračuje: „Pak je tu léčivá vana, kde mohou lidé ležet ve vodě s přídavkem konopného oleje. Vhodné to je například na pohybový systém, lupenku, ale i astma."

Procedury za využití špičkového vybavení v suterénu Bobíku zahrnují využití hydromasážních van, vířivých masážních van, lymfodrenáže nejen proti celulitidě, multifunkční vany, takzvané vibrosauny, suché vodní masáže. Nechybí ani poměrně vzácná terapie rázovou vlnou. Konopné procedury zahrnují zejména konopné a rašelinové zábaly a použití konopného oleje při masážích. „Na konopí je zčásti založená i podávaná strava pro lidi trpící zejména kožními problémy," dodal Jiří Stabla, majitel společnosti Carun Pharmacy.

Do budoucna tvůrci nevylučují ani ucházení se o možnost provozu formou zdravotnického centra, které nabídne pacientům léčbu marihuanou. Ve Volarech by se tak mohli léčit například nemocní s roztroušenou sklerózou, Alzheimerem či Parkinsonovou chorobou. „Zatím to je ale hudba budoucnosti. Samotný proces legalizace a uvedení do provozu zákona o legalizaci konopí pro léčebné účely trvá více než půl rok a nebyl dosud vybrán jediný dodavatel konopí, které se má zprvu dovážet ze zahraničí," vysvětlil Stabla.

Léčí problémy s kůží i stres
Procedury jsou vhodné zejména pro nemocné pacienty trpící především kožními a bolestivými onemocněními. Konopný olej obohacený o extrakt z celých rostlin Cannabis Sativa s obsahem protizánětlivých cannabinoidů slouží jako účinná pomoc proti ekzémům, lupénce, kožní alergii, plísním, a na veškeré bolesti pohybového aparátu jako je poranění kloubů, šlach, svalů, zad či páteře.
Dále jsou vhodné pro sportovce, těhotné ženy i děti, pacienty trpící stresem, depresí, nedostatkem pohybu a všem, kterým záleží na zdravém životním stylu.
Konopí má antibiotické, a tudíž protizánětlivé účinky. Účinné látky se v těle chovají jako bílé krvinky a likvidují nezvané hosty. Pozitivní účinky má konopí při migréně, uvolňuje bolesti, svalové napětí, křeče, hojí popáleniny, povrchová poranění, záněty, otoky žil, bércové vředy. Pomáhá tlumit lehké artritické a revmatické bolesti.

Konopný olej a extrakt je významný v péči o pokožku, regeneruje i velmi suchou, citlivou a podrážděnou pleť. Olej zvyšuje obsah ceramidů v pokožce, a tím zvyšuje její přirozenou bariérovou funkci. Efektivně působí na hluboké vrásky, dokáže vypnout a omladit pleť. Je stále oblíbenější v profesionálních kosmetických salonech, a to díky rychlým ozdravným účinkům, kdy pleť vypadá jasnější, zdravější a mladistvější.

Vedle konopné kosmetiky a prostředků z léčivého konopí nabízí již dnes Carun Pharmacy potravinářské produkty značky Carun, do které patří konopné semínko a konopná mast - jediný zdravotnický prostředek v Česku doporučovaný při léčbě kožních potíži, jako jsou lupénka, akné, opruzeniny, opary, ale i na odřeniny, popáleniny, bodnutí hmyzem či odstranění bércových vředů. Dále konopný olej a konopné mýdlo, nově konopný krém a intimní konopný gel.

Procedury

Vibrosauna
Poskytuje úlevu při zdravotních obtížích jako je např. artritida, bolesti zad, úrazy při sportu, potíže s krevním tlakem, stres, nespavost, apod.

Suchá masážní vana
Je určena k provádění masáže proudem teplé vody narážející na pružnou membránu.
• zmírňuje bolesti zad a kloubů
• podporuje krevní oběh a přísun kyslíku do svalů, zlepšuje prokrvení
• stimulací zlepšuje stav lymfatického systému
• podporuje látkovou výměnu, urychluje metabolismus
• podporuje zvýšení tvorby endorfinů, uvolňuje napětí a stres
• zpevňuje pleť, zmírňuje celulitidu

Vířivá vana
• hydromasáž ve vířivce posiluje kardiovaskulární systém
• uvolňuje svalové napětí a ztuhlost
• uvolňuje psychické napětí a zátěž
• podporuje a urychluje vylučování cizorodých látek z lidského organismu
• zvyšuje prokrvování vnitřních orgánů a kůže

Rázová vlna
Terapie spočívá v působení rázových vln na nemocné místo. Generátor přístroje mění vzduchovou vlnu v akustickou radiální vlnu, kterou hlavice aplikátoru přenáší v okolí bolestivého místa do hloubky tkáně. V ní se zlepšuje mikrocirkulace a metabolismus.

Přístrojová lymfodrenáž
Je speciální druh lymfatické masáže, při které se využívá mírný přetlak v komorách speciálního návleku (kalhot). Lymfodrenážní přístrojová masáž aktivuje lymfatický systém,
který odvádí z těla uvolněné odpadní látky a tuky.

Příjemnou relaxací jsou i klasické ruční masáže s léčebnými účinky konopného oleje.

Hotel Bobík
Největší konopné lázně ve středoevropském regionu jsou v provozu oficiálně od pátku 4. října 2013. Situovány jsou v nově otevřeném a zmodernizovaném hotelu Bobík, který tím zahajuje plnohodnotný provoz. Název nese hotel podle nedalekého kopce.
S myšlenkou postavit hotel na náměstí ve Volarech přišla v 70. letech minulého století družstvo Jednota. Po koupi pozemku pod stavbou prodalo spotřební družstvo hotel za 8 milionů soukromníkovi. Udělal zateplenou fasádu a vyměnil okna. Novou střechu však roku 2007 zničil orkán Kyrill. Další rok již fungovala jen vinárna. V listopadu roku 2008 při hromadné rvačce bylo poničeno část oken v restauraci a vstupní dveře. Vlastník jej nabídl na prodej za částku 55 milionů Kč. Nenašel se žádný kupec a hotel skončil v dražbě za odhadní cenu 15,5 milionů Kč. V lednu loňského roku je vydražilo za 7,8 milionu město Volary. Město chtělo nákupem předejít padnutí hotelu v centru města do rukou spekulantů, kteří hromadně skupují podobné objekty. Volary do hotelu investovaly dalších 13 milionů Kč. Nově je tak nyní otevřen a nabízí restauraci, ubytovací část, městskou galerii, domácí minipivovar a ojedinělé konopné lázně.

Provozní doba lázní
St - Ne od 10.00 do 18.30
Po, Út - zavřeno

O značce CARUN
Obchodní značka CARUN zaštiťuje široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, prodávaných po celé EU. V současné době se pod značkou Carun vyrábí jediný zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?". Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz.

(tz)