První říjnový týden patří v Budapešti již tradičně designu. Návštěvníci maďarského Týdne designu se mohou těšit na atraktivní přehlídku nových trendů. Mezi vystavujícími umělci nebude chybět Česká republika. České centrum Budapešť rozšiřuje nabídku trojicí zajímavých projektů: První představuje výstava českého skla a designu s názvem Brilliant by Design, která měla svou úspěšnou premiéru na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem, Redesign sympaticky vzdoruje zažitému stylu a přehlídka designu MEED zase představí tvorbu nejmladších českých tvůrců.

TŘIKRÁT ČESKÝ DESIGN
2. října se v Galerii Ponton (Akademie Moholye Nagye) otevře výstava Brilliant by Design. Expozice designového skla
a porcelánu ze sortimentu současných českých výrobců se představila poprvé na letošním frankfurtském Ambiente a do Budapešti přicestovala z Bratislavy. Kontinuitu výroby a příklady nadčasových vzorů z posledních zhruba stovky let demonstrují fotografie historických artefaktů, které si návštěvníci mohou prohlédnout na instalovaných monitorech.
Český projekt Redesign v budapešťském butiku Mono Fashion je první vlaštovkou rozsáhlejšího mezinárodního výstavního projektu, který bude uveden v Praze v prosinci2013 v rámci sedmého ročníku festivalu design SUPERMARKET. Autoři se rozhodli vzepřít praxi, kdy barevné trendy určují ekonomové a oslovili oblíbené designery se zadáním vytvořit redesign svého oblíbeného produktu v dané barvě: červené.

Své práce vystavují Martin Žampach, studia deFORM, OKOLO, Leeda, Tomáš Bém, Eva Růžičková. Výstava vznikla ve spolupráci s designovým blogem designeast.eu.

Třetí platformou české účasti je již tradiční regionální přehlídka mladého designu známá pod zkratkou MEED (Meeting of European and Eastern European Designers). Akce se koná během úvodního víkendu v prestižních prostorách ve VAM Design Center. Z České republiky sem přijíždí Anna Bornová, Lenka Damová, Boris Klimek a Anežka Podzemská.
"Snažili jsme se letos představit český design v pokud možno rozmanitých polohách a zároveň ho více personalizovat. Česká účast sahá od komerčně úspěšných a zároveň esteticky dokonalých forem opírajících se o tradici sklářské a porcelánové výroby v českých zemích - toto představuje výstava Briliant by Desig - až po originální konceptuální projekty typu REDESIGN či hravé nápady nejmladší generace autorů, kteří se sejdou na přehlídce MEED", uvedl Michal Černý, ředitel Českého centra Budapešť. Dalším aspektem byla podle Černého snaha vytvořit maximální prostor pro živý dialog s maďarskou odbornou veřejností. Na pozvání centra přijíždí do Budapešti spolu s dalšími umělci také zakladatel studia Olgoj Chorchoj Jan Němeček, který 3. 10. 2013 na Akadamii Moholye Nagye vede přednášku na téma „současné trendy českého designu".

ČESKÁ CENTRA
VE SPOLUPRÁCI S PARTNERY
Ročně se díky činnosti a aktivitám Českých center koná několik desítek akcí zaměřených na design. Česká centra zajišťují účast českého zastoupení na renomovaných mezinárodních přehlídkách, veletrzích, recipročně spolupracují s významnými zahraničními institucemi a galeriemi na významných projektech s přesahem do domácího prostředí. Realizují doprovodné programy s designéry. Nedílnou součásti jejich portfolia tvoří partnerství. Podporují Czech Grand Design, Bienále Brno, Nový (Z)boží!. K dnes již osvědčeným partnerským matadorům patří například Designblok nebo CZECHDESIGN.

(tz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.