Magdalena Jetelová se celosvětově proslavila tvorbou zabývající se vztahy mezi objektem - prostorem a prací s novými technologiemi. Svou nevšední tvorbou tak poskytuje nový, či znovuobjevený pohled na otázky kulturní, historické a ekologické, to vše často pomocí mystifikace a matení našich smyslů. Výstavu nazvanou Násobení obzorů tvoří dvě části. Prostorová instalace velkoplošných zrcadlových stěn vytváří dezorientované zdání nové reality. Další část expozice umožňuje návštěvníkům možnost nahlédnout do nitra planety. Výstava, kterou připravilo České centrum New York, potrvá v prostorách galerie do 3. 11. 2013.

Magdalela Jetelová, držitelka řady mezinárodních ocenění, se představuje newyorské veřejnosti. Výstava s názvem Násobení Obzorů uvede své dva projekty - (Des)Orientation? (2013) a Islandský projekt (1992) - které odráží její zaujetí pro architekturu a krajinu a jejich vztah s působením člověka.

Prostorová instalace velkoplošných zrcadlových stěn pod názvem (Des)Orientation? způsobuje pomocí senzorů reagující na pohyb a hluk dezorientaci okolí
a navozuje tak pocit rozplynutí reality. Instalace díky tomu otevírá otázky o naší minulosti, budoucnosti a nutí nás k lepšímu pochopení vlastní existence. Prostřednictvím

této iluze tak Jetelová poskytuje návštěvníkům příležitost nahlédnout do hloubi své duše. Druhá část výstavy Jetelové pak dá možnost nahlédnout do nitra samotné planety Země. Islandský Projekt představuje světelnou linii putující Islandem odkrývající svědectví o geologické hranici mezi Evropou a Amerikou. Přestože tzv. „středoatlantský hřbet", který tuto hranici tvoří, měří na délku přibližně 15 000 kilometrů, nad hladinu vystupuje pouze v severní části Islandu ve štěrbině zvané Ingvellir. Jetelová pomocí laserového paprsku tuto štěrbinu odhaluje a poukazuje tak na sílu Země, která se neustále navzdory člověka mění.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

(tz)