Muzeum hlavního města Prahy se zapojí do projektu s názvem Dny evropského dědictví dne 15. září 2013. Pro letošní rok je hlavní téma: „Památky v novém světle". V rámci EHD bude vstup do hlavní budovy na Florenci v čase 9.00-18.00 hod. zdarma, dále do Podskalské celnice na Výtoni od 10.00-18.00 hod. a do Zámeckého areálu ve Ctěnicích od 10.00-18.00 hod.

V hlavní budově Muzea na Florenci budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost zhlédnout výstavu Primátorský řetěz / Dary primátorů pražským. Primátorský řetěz je doplněn o dary z celého světa, které dostali pražští primátoři. Lze mezi nimi nalézt i kuriozity v podobě silonových ponožek z NDR nebo zmenšený Tádž Mahal. Dále bude přístupný hlavní exponát Muzea, Langweilův model Prahy, ručně vyrobený z papírové lepenky v letech 1826-1837. Návštěvníci budou mít příležitost si model zblízka prohlédnout ve 3D kině, které je virtuálně přenese do zmenšených pražských uliček.
Podskalská celnice na Výtoni nabízí poslední možnost vidět stálé expozice, jednou z nich je např. „Historie zaniklého Podskalí" nebo „Z dějin Podskalí". Muzeum bude uzavřeno od 15. 9. 2013 až do listopadu 2015, kdy bude otevřena expozice nová.
V Zámeckém areálu Ctěnice můžete zhlédnout stálé expozice Dějiny obce Vinoře / Od pravěku do 20. století a Zámek Ctěnice / Dějiny, stavební vývoj a obnova, které přibližují začátky vodní tvrze a následujícího stavebně-historického vývoje jak Zámeckého areálu Ctěnice, tak obce Vinoř. Dále budou mít návštěvníci jednu z posledních možností navštívit výstavu „Chaloupka na vršku a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové".

(tz)