Alena Hesounova.jpgOd 27. 9. 2013 začínají ve Vídni dny designu Vienna Design Week 2013, které potrvají 6. 10. 2013. Návštěvníci se mohou těšit na atraktivní program, který letos ozvláštní i designéři z České republiky. V rámci mezinárodní přehlídky se v galerii Českého centra Vídeň představí čtveřice mladých designérek ze sdružení UNOSTO. Výstavní projekt s názvem 4D bude v prostorách galerie k vidění od 19. 9. do 31. 10. 2013.

ČESKÝ DESIGN VE VÍDNI
Výstava 4D je pozvánkou do čtvrté dimenze. Designérky Alena Hesounová (*1985), Lucie Houdková (*1984), Karla Olšáková (*1983) a Kateřina Řezáčová (*1982), připravily kolekci koncipovanou speciálně pro galerii Českého centra Vídeň. Jejich jedinečné a inovativní objekty mohou vyniknout nejen jako šperk lidském těle, ale i volně instalované v prostoru.

Martin Krafl, ředitel Českého centra Vídeň sdělil: „Výstavou 4D upozorníme ve Vídni na silnou uměleckou generaci vycházející z tradice českého šperkařského designu 60. a 70. let. Zároveň ji chceme prostřednictvím interaktivního workshopu přiblížit veřejnosti, proto jsme rádi, že byla výstava zařazena také do programu Dlouhé muzejní noci pořádané rakouskou veřejnoprávní televizí ORF."

Čtveřice umělkyň vytváří jedinečné objekty, jejichž akcentovaná struktura vždy vychází z konkrétního inspiračního zdroje. Mladé absolventky VŠUP představily kolekci originálních šperků již v roce 2011 v Mnichově. Petra Matějovičová, kurátorka výstavy přibližuje zajímavou koncepci slovy: „Velikostí dlaně objekty 4D lákají k dotyku. Vybízejí ke hře, k přímé interakci s člověkem v roli diváka i nositele. V pozadí jejich vzniku může stát smutek i zoufalství. Díla samotná ale působí svou vstřícnou poetikou a specificky ženskou něhou. Zdánlivě křehká, téměř nehmotná forma ohromuje svou energií."

ŠPERKY PODLE FANTAZIE
V rámci ORF - Dlouhé noc muzeí 2013 proběhne v sobotu 5. 10. 2013 v Českém centru Vídeň workshop na téma Šperk dle vaší fantazie, v jehož průběhu si návštěvníci mohou s pomocí renomovaných designérek vytvořit svůj vlastní šperk. České centrum Vídeň kromě svého výstavního projektu 4D na Vienna Design Week 2013 podpoří také prezentaci galerie Křehký. Díky tomu mohou návštěvníci spatřit kolekci nábytku
a doplňků Biedermeier, kterou navrhli např. Michaela Tomišková, Hana Zárubová či Maxim Velčovský.

Bližší informace na: www.tschechischeszentrum.at, www.alenahesounova.com, www.luciehoudkova.com, www.karlita.cz,
www.rezacova.ic.cz


ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

(tz)