prazdniny.jpgInkoust na vysvědčeních už skoro zasychá a prázdniny buší na dveře. Jenže jak zařídit dětem dva pohodové měsíce volna bez nudy? Nabídek na nejrůznější aktivity je přitom nepřeberné množství. Stačí si jen společně s dětmi vybrat tu nejlepší. Každá sranda ale něco stojí. Proto seriál Ze života peněz radí: při plánování nezapomeňte na vlastní finanční možnosti.

1. Kam na prázdniny?
Způsobů, jak si mohou děti naplno užít letních prázdnin, je mnoho. Mezi ty nejoblíbenější patří rodinná dovolená na chalupě a horách, dovádění u prarodičů, cestování po hradech a zámcích nebo pobyt u moře. Limitující přitom většinou bývá rodinný rozpočet. Proto si předem dobře spočítejte, kolik peněz můžete za letošní dovolenou utratit. Vyhnete se zbytečným finančním potížím. Vyplatí se také zjistit, které cestovní kanceláře nabízejí speciální programy zaměřené na rodiny s dětmi. Můžete tím ušetřit zajímavou sumu - např. zaplatíte jen za dopravu a ubytování, stravování dostanete pro potomky do určitého věku zdarma. „Při výjezdu do zahraničí se ale nesnažte ušetřit tím, že budete spoléhat jen na evropskou kartičku pojištěnce, která nezahrnuje úhradu veškerých nákladů. Při pobytu u moře budete potřebovat také jistotu finanční kompenzace v případě poškození, ztráty osobních věcí, úrazu, zrušení cesty atd.," upozorňuje Libor Svoboda, výkonný manažer Ery.

Rada navíc: ČSOB a Era od 24. června až do konce září nabízejí na zahraniční cesty výhodnější cestovní pojištění - při sjednání a zaplacení přes smartbanking se na toto pojištění vztahuje sleva 30 %.

2. V kempu jako v bavlnce
„Pokud se chystáte na dovolenou po Čechách, můžete se jednoduše inspirovat na internetu. Snadno porovnáte ceny ubytovacích zařízení i možnosti aktivního vyžití v dané lokalitě a jejich ceny. Tyto částky pak lehce přičtete k plánovaným nákladům na dovolenou," doporučuje Libor Svoboda. Nejlevnější a často i nejzábavnější variantou dovolené s dětmi je pobyt pod stanem. V Česku je v provozu okolo 500 kempů s kvalitním zázemím. Nejvíce jich najdete v Jižních Čechách, v okolí Prahy nebo na Šumavě. Ještě než odjedete, připravte se, že v řadě z nich u stánku se zmrzlinou kartou nezaplatíte. Nezapomeňte si proto včas vybrat potřebnou sumu hotovosti. Případně, pokud není v dosahu bankomat, klienti Ery i ČSOB si mohou vybrat peníze na České poště.

Rada navíc: Průměrná cena za osobu v kempu se pohybuje kolem sedmdesáti korun, za dítě zaplatíte zhruba o třicet méně. Za stan pak utratíte zhruba 60 Kč/den. Do výsledné ceny nezapomeňte započítat poplatek za automobil.

3. Přes léto kovbojem
Také už máte dost města a přitom málo času s dětmi vyjet na delší dovolenou? Co takhle alespoň vyrazit na prodloužený víkend na některou z mnoha českých ekofarem? Společně s dětmi na čerstvém vzduchu zažijete pohodovou atmosféru venkova a ještě můžete pomoci s péčí o koně, ovce, kozy, králíky nebo si společně poprvé v životě zkusíte podojit krávu. Celou dobu přitom budete jíst kvalitní místní potraviny, které se při troše štěstí naučíte i vyrábět. „Výhodou je, že děti získají pozitivní vztah k přírodě. Jistě se jim bude líbit i samotný kontakt se zvířaty. Ceny začínají již na 300 korunách na osobu a noc," dodává Libor Svoboda.
Rada navíc: Pokud vaše dítka milují koně, na své si rozhodně přijdou na westernových rančích.

4. Mami, já chci taky na tábor!
Musíte chodit většinu prázdnin do práce a žádná z babiček nemá čas na hlídání? Pak nevěšte hlavu, máte hned dvě možnosti, jak vašemu dítku zajistit skvělou zábavu. Buď ho vypravíte na několik týdnů na klasický či tematický tábor, nebo využijete nabídku příměstských táborů ve vašem okolí. Výhodou je, že své potomky můžete „odevzdat" např. jen na dopoledne nebo si sami stanovíte dny, kdy skutečně potřebujete hlídání. Děti ocení příjemný den se svými vrstevníky a večer si přitom lehnou do své postýlky. „Tento typ tábora nabáj na popularitě, i když v závěru vyjde rodiče dráž. Jeho cena se pohybuje kolem 100 - 500 korun za den a odvíjí se od typu aktivit a stravování," upřesňuje Libor Svoboda. Děti zde mohou například nakouknout pod pokličku tvorby filmů, stanou se hercem, zkusí si život na farmě, naučí se některý z moderních tanců či si rozšíří dosavadní jazykové znalosti.
Rada navíc: S výběrem tábora si dejte záležet a myslete na to, že cena není hlavním kritériem správného rozhodnutí. Klidně místo předem navštivte nebo se ptejte na reference.
5. Léto v pohybu
Fyzická aktivita k létu neodmyslitelně patří. Vždyť kdy jindy je tolik volného času a příznivého počasí? Z nedávného průzkumu Ery vyplynulo, že svoji sportovní aktivitu si děti nejčastěji vybírají samy. Nejpopulárnějším sportem je jednoznačně fotbal, následovaný atletikou a florbalem. „Rodiče své děti ve fotbale podporují také kvůli tomu, že myslí i na možnost budoucí profesionální kariéry. Další dva zmíněné sporty jsou oblíbené i kvůli tomu, že mají poměrně nízké náklady, které nepřekročí 500 korun měsíčně," doplňuje Libor Svoboda. Pokud nemáte peněz nazbyt, můžete přihlásit své děti na volejbal. Jeho náklady jsou opravdu nejnižší, protože vaše dítka nepotřebují žádné drahé vybavení a k pohodovému létu na pláži navíc neodmyslitelně patří. Pro rodiče je důležitá také snadná dostupnost sportoviště. Nechtějí totiž ztrácet doprovázením dětí příliš času. A právě to je jedna z největších překážek spojených s aktivním využitím volného času dětí.
Rada navíc: Jestliže vaše potomky žádný sport nezaujal a nejradši by celé léto proseděly u počítače, nezdávejte to a jděte jim příkladem. Společně naplánujte výlet na kole, vydejte se na pěší túru nebo vyrazte do bazénu. Uvidíte, že jednou na společné zážitky budou s úsměvem vzpomínat.

Krásné prázdniny!