Zaměstnanci finanční skupiny AXA se letos již pošesté zapojili do stavby Kavárny POTMĚ na Ovocném trhu v Praze. Stavba byla zahájena v pondělí 10. června, aby bylo vše připraveno k jejímu slavnostnímu otevření ve čtvrtek 13. června. Zaměstnanci AXA se kromě stavby zapojí i do chodu kavárny, a to jako doprovod pro nevidomé kavárníky. Kavárna POTMĚ bude pro návštěvníky otevřena od 13. do 30. června 2013.

„Pomoc při stavbě Kavárny POTMĚ se pro nás stala již tradicí a naši zaměstnanci mají o tuto dobrovolnickou aktivitu velký zájem. Mnozí z nich budou po dobu provozu kavárny opět doprovázet nevidomé kavárníky do práce. Těší nás, že můžeme také touto cestou přispívat v přibližování světa nevidomých zdravým lidem," říká Eva Šebestová, manažerka PR a komunikace finanční skupiny AXA.

Návštěvníci Kavárny POTMĚ si zde mohou nejen vyzkoušet, jak je těžké orientovat se bez zraku v neznámém prostoru, ale mohou si ve tmě vychutnat i černou kávu. Svou návštěvou zároveň finančně přispějí na projekt Světluška, jehož hlavním partnerem je skupina AXA. Jaké to je být nevidomým si uvnitř kavárny může bez obav vyzkoušet opravdu každý, doprovodem mu bude zkušený tým nevidomých průvodců a kavárníků.

Slavnostní otevření kavárny proběhlo ve čtvrtek 13. června ve 13 hodin za účasti Elišky Balzerové a partnerky projektu Anety Langerové, která pomáhala nevidomým kavárníkům až do večerních hodin. Kavárna POTMĚ nabídne kromě tradiční černočerné kávy také řadu doprovodných akcí, například ukázku výcviku vodících psů, která proběhne 25. 6. od 17 hod., či vystoupení Márdiho z kapely Vypsaná fixa na střeše kavárny v úterý 18. 6. rovněž od 17 hod.

Kavárna POTMĚ zavítá v průběhu léta a podzimu také do dalších českých měst, aby život nevidomých přiblížila i lidem v ostatních regionech republiky. Navštívit ji budou moci lidé např. v Brně, Ostravě, Liberci či Olomouci.


Světluška
Cílem projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu je pomoci zrakově postiženým k jejich úplnému začlenění do společnosti. Skupina AXA podporuje Světlušku již od roku 2006 a během této doby ji podpořila celkovou částkou 18 milionů korun. Kromě finanční pomoci se zaměstnanci a klienti AXA pravidelně zapojují do zářijové sbírky či pomáhají jako dobrovolníci při stavbě Kavárny POTMĚ.

(tz)