První výhled letošní úrody ovoce dává předpoklad, že sklizeň by měla být vyšší než v letech 2011 i 2012, kdy produkci ovlivnily pozdní jarní mrazy. Konkrétní čísla o výši sklizně jednotlivých druhů ovoce budou známa až po provedení odhadů sklizní po 25.6.2013, pak bude možné sdělit přesnější informace, zda půjde o sklizeň průměrnou, nadprůměrnou nebo i mírně podprůměrnou.

V roce 2012 byla v ČR obecně velmi malá sklizeň peckovin. V letošním roce peckoviny bohatě kvetly. V Čechách však hlavní období květu bylo v době deštivého počasí, kdy byla nízká aktivita opylovačů a lze tak předpokládat horší procento opylení. Negativně se na výši úrody mohou projevit i houbové choroby z deštivého období v době květu (např. moniliózy). O výši úrody tak rozhodne červnový propad plůdků, který však již negativně ovlivňuje zejména třešně a višně, kde lze už nyní předpokládat nižší sklizeň. Předběžně lze odhadovat dobrou úrodu broskví i meruněk, jejichž úrodu v loňském roce výrazně ovlivnily mrazy. Původně vysoký předpoklad sklizně švestek bude muset být korigován v souvislosti se současně velkým propadem plůdků, půjde spíše o průměrnou úrodu.
Květní násada u jabloní byla vysoká v oblastech, kde vloni byla nízká sklizeň (Morava). V některých regionech (např. severovýchodní Čechy), kde byla v roce 2012 úroda vysoká, je násada plodů průměrná. Většina porostů v současné době dává předpoklad minimálně na průměrnou sklizeň. Řada porostů je v současné době ve stresu kvůli velkému množství srážek a nízkým teplotám, dochází k výraznému propadů plůdků. Některé odrůdy jabloní špatně odkvetly (např. Jonagold, Jonagored). V řadě míst jsou problémy se zvládnutím ochrany proti houbovým chorobám. Meziročně lze očekávat mírný pokles produkce hrušek, které v loňském roce měly velmi dobrou úrodu.
Počasí bohaté na dešťové srážky v posledních týdnech může negativně ovlivnit kvalitu zejména jádrovin. Dochází k častému napadení porostů houbovými chorobami a část produkce by tak mohla být využita jen na zpracování. Chladné počasí od počátku vegetace způsobí zpoždění sklizně většiny ovocných druhů.
V loňském roce byla také nadprůměrná úroda ovoce v řadě regionů na zahrádkách a v extenzivních sadech. Letošní násada v těchto porostech byla nižší a lze předpokládat nižší úrodu ovoce.

Ing.Martin Ludvík
Ovocnářská unie ČR