Je to drahé a všichni to potřebujeme. Co to je? Bydlení. Pokud nepatříte mezi ty, kteří nemovitost podědili, budete se muset zaobírat otázkou, jestli je lepší svůj domov pronajímat, nebo si jej pořídit na hypotéku. Jak se správně rozhodnout?

Opuštění zázemí rodičů čeká dřív nebo později každého. Když se člověk staví na vlastní nohy, většinou sáhne po té nejlevnější variantě bydlení, a tou je pronájem s více nájemníky, nejčastěji s blízkými přáteli. Po čase ovšem začne toužit po samostatném bydlení, kde bude mít více soukromí a později také po útulném hnízdě pro vlastní potomky. Právě v této životní fázi se nejčastěji rozhodujeme, jestli sáhneme po hypotéce nebo ne. A co je lepší?
Odpověď není bohužel úplně jednoznačná a každému bude sedět něco jiného. „Nelze obecně říci, jestli je výhodnější hypotéka, nebo nájem. Do tohoto rozhodování vstupuje několik objektivních i subjektivních faktorů," komentuje Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB a dodává: „Záleží také na spoustě dalších věcí, jako je zvolená lokalita, výše již uspořených prostředků a v neposlední řadě na osobnostním profilu dotyčného a jeho přístupu k životu." Položte si proto následující otázky a otestujte, jaká varianta bude nejlepší pro vás.
Otázka č. 1
Máte rádi jistoty, nebo jste více dobrodruzi?
Hypotéka je obvykle úvazek na velkou část života. Pokud budete své bydlení zajišťovat právě takto, budete vědět, jaké vás čekají v příštích dvaceti až třiceti letech výdaje a můžete tomu přizpůsobit svůj finanční plán. Hypotéka vás ale také připoutá na jedno místo, kde nejspíše prožijete celý svůj život. Pokud se ale chcete cítit volní jako ptáci a stěhovat se podle aktuální životní situace, bude pro vás výhodnější bydlet v nájmu. V takovém případě budete ale muset vždy reagovat na aktuální tržní cenu nemovitosti, které se během vašeho života bude měnit.
Otázka č. 2
Můžete si dovolit další finanční výdaje, než je standardní placení měsíčních výdajů?
Pokud se rozhodnete, že si pořídíte vlastní bydlení, musíte mít na paměti, že půjde o poměrně velkou finanční částku. V případě, že si nevyhlédnete novostavbu, měli byste počítat i s průběžnými investicemi do oprav či rekonstrukcí. Ve starších zástavbách tak můžete řešit instalaci nové elektrického rozvodu, oken, apod., kdy se jedná řádově o desetitisícové položky. Nový dům nicméně také není bez dodatečných investicí. Mimo běžných záležitostí údržby jako je malba, budou časem odcházet domácí spotřebiče. Při jakékoli poruše budete ve vybaveném nájemním bytě jako v hotelu. Postačí zavolat hotelovou službu (majitele domu) a ten opravu zařídí a především zaplatí.
Otázka č. 3
Jste aktivní a stále mimo domov, nebo radši trávíte čas doma?
Pokud jste typ člověka, který má rád svoje obydlí útulné a neustále by doma něco zlepšoval, zvolte vlastní bydlení. Do cizího majetku se nevyplatí investovat a v nájmu tak bydlíte víceméně podle vkusu někoho jiného. Vymalovat sice můžete, ale novou kuchyň určitě kupovat nabudete. Pokud jste aktivní člověk, který doma mnoho času netráví a ani to v životě nehodlá mít jinak, bydlení v nájmu bude určitě pohodlnější. Všechno vám totiž vždycky zařídí majitel nemovitosti.
Výsledky:
1) Jste typ pro vlastní bydlení.
Pokud jste si uvědomili, že pro vás bude lepší zakoupení vlastního bydlení a začínáte laškovat s myšlenkou o zařízení hypotéky, určitě sledujte dění na trhu. „Úrokové sazby se drží od loňského roku na historických minimech," komentuje trend Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. Příznivé jsou také ceny nemovitostí. Tak velkému rozhodnutí, jakým hypotéka zcela jistě je, by v každém případě měla předcházet důkladná rozvaha.
2) Je pro vás vhodnější bydlet v pronájmu.
Sice nebudete bydlet úplně podle svých představ, ale získáte jiné benefity. Nebudete vázaní na jedno místo a nemusíte se starat o údržbu bytu a nutné opravy, pokud se tedy nejedná o vaši rozbitou lednici. Můžete si také vyzkoušet, jak se bydlí v různých lokalitách a s touto zkušeností pak budete mít skvělou výchozí pozici pro to, abyste se správně rozhodli, kde chcete opravdu bydlet.

(tz)