Nejvíce překvapí muže, když zajde prvně k vietnamskému holiči. Nikoliv nejdříve, ale až po ostříhání vlasů a ošetření obočí ( případně i po oholení břitvou ) vám umyjí vlasy šampónem i vodou a promasírují je, aby v nich nezůstaly žádné zbytky ze stříhání vlasů. Následuje vynikající masáž obličeje, zejména čela a nosu, která je velmi příjemná.

Po opláchnutí vám vlasy vysuší a vetřou do nich podpůrné vitamíny. Vyčistí vám důkladně uši a znovu vás učešou. Cítíte se opravdu jako znovuzrozený. Za tyto komplexní služby zaplatíte v přepočtu 140,- Kč. Když jsem navštívil pedikúru v centru Hanoje u jezera Hoan Kiem, tak zatím, co se mi nohy namáčely v teplé vodě, tak mi dvě pracovnice dělali manikúru. Po skončení manikůry mi nehty natřely dezinfekčním i výživným krémem. Pak následovala kvalitní pedikúra, zahrnující ošetření nehtů i masáž prstů u nohou i celého chodidla. Na závěr opět nehty na nohou potřely dezinfekčním a výživným krémem. I tato komplexní služba stála v přepočtu 140,- Kč.

Dalším překvapením bylo nakupování nábytku do bytu. V luxusním značkovém obchodě jsem po sepsání objednávky uhradil jen dvacetinu kupní částky. Až všechen nábytek zdarma dovezou do mého bytu v termínu, jenž jsem si určil, smontují jej a já si vše zkontroluji, tak budu doplácet zbytek peněz. Taxikáři vám účtují za 1 km v přepočtu 10 až 14 korun a tak není divu, že jich ve Vietnamu jezdí desetitisíce. V Hanoji i v celém Vietnamu přibylo mnoho "českých restaurací", ve kterých na jídelním lístku najdete i v češtině nabízenou drštkovou polévku s velkým množstvím drštek, bramborák s křupavými okraji, moravské uzené a klobásy, guláš z kližky ozdobený cibulí s bramborovým knedlíkem nebo s čerstvou křupavou nahřátou bagetou, smažený sýr i vepřový řízek s bramborem a tatarskou omáčkou, či vepřové koleno v křenové omáčce, za velmi přijatelné ceny.

V restauraci "Gold Malt" v Hanoji, kterou vede "Honza", se každý poslední pátek v měsíci scházejí v klubu Bohemia Vietnamci, kteří u nás dříve studovali a jako členové klubu s průkazkami mají na světlé i tmavé pivo a jídla v restauraci kdykoliv velké slevy. A to je v řadě "českých restaurací" po celém Vietnamu. A pokud do Vietnamu zavítá náš pan prezident, tak mu rádi naši dlouholetí přátelé nabídnou i pravou moravskou slivovici. Pro kuřáky příznivá zpráva, ve Vietnamu stojí krabička cigaret Marlboro v přepočtu 23,- Kč, má tvrdý obal a cigarety bílý filtr. Tak na shledanou ve Vietnamu!

 

Marcel WINTER - Hanoj ( Mobil: +84 123 805 5677 ; e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. )