42. ročník - „Pocta Otto Wichterlemu" probíhá pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského, hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, prezidenta Agrární komory ČR Ing. Jana Veleby a prezidenta SONS pana Václava Poláška. Mistrovství floristů ČR probíhá v rámci Děčínských slavností „Floristika čtyřmi smysly"

Letošní ročník soutěže bude probíhat v Děčíně v nově otevřeném jižním křídle zámku a ostatních přilehlých prostorách.

TERMÍN SOUTĚŽE: 15. - 16. 5. 2013

Termín výstavy: 17. - 19. 5. 2013
Vyhlašovatelé: Svaz květinářů a floristů ČR, Olomouc
Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda

Kategorie:

JUNIOR - studenti středních zahradnických škol a učilišť bez omezení věku
(na vlastní žádost mohou soutěžit v kategorii SENIOR)


SENIOR - profesionální floristé, zaměstnanci zahradnických firem a květinových
prodejen, studenti vysokých škol, studenti se speciálním zahradnickým vzděláním (studenti mohou požádat o zařazeni do kategorie JUNIOR, žádost bude posouzena organizátorem)

 

HODNOCENÍ SOUTĚŽNÍCH PRACÍ

Hodnocení soutěžních prací proběhne dle stobodového hodnotícího systému Evropské federace profesionálních floristických asociací FLORINT. Hlavní hodnotící porota - jury (zvlášť pro kategorii JUNIOR a SENIOR) bude doplněna i o kontrolní technickou komisi, která bude kontrolovat dodržování propozic a bude sledovat práci soutěžících v obou kategoriích. Soutěžící budou seznámeni se členy jury i technické komise na začátku prvního soutěžního dne.

PROGRAM:

Středa - 15. května 2013
07:00 - 9:30 Prezence soutěžících
10:00 Zahájení prvního dne soutěže
10:30 - 12:45 135 min.celkem „Čistá jako sklo" - svatební floristika (J + S)
10:30-11:30 Technická příprava (60 min.)
11:30-12:45 Vlastní soutěžní disciplína (75 min.)
12:45 - 13:15 Přestávka.
13:15 - 14:30 75 min. celkem „Růžové brýle" - tajná práce (J + S)
13:15-13:30 Převzetí materiálu a přípravný čas (15 min.)
13:30-14:30 Vlastní soutěžní disciplína (60 min.)
14:30 - 16:00 Přestávka na oběd
16:00 - 17:15 75 min. celkem „Kytice pro zrakově postiženou osobu" - vázaná kytice (J+S)
16:00-16:30 Přípravný čas (30 min.) bez účasti asistenta.
16:30-17:15 Vlastní soutěžní disciplína (45 min.)
17:15 - 18:00 Úklid soutěžního prostoru, ošetření a uskladnění květin na poslední disciplínu druhého dne soutěže, atd.
18:00 Ukončení 1. soutěžního dne
Volný program floristů a hostů.

Čtvrtek - 16. května 2013
09:00 Zahájení druhého dne soutěže
09:30 - 12:00 150 min.celkem „Pocta Otto Wichterlemu" - prostorové květinové aranžmá (J+S)
9:30-10.30 Technická příprava (60 min)
10:30-12:00 Vlastní soutěžní disciplína. (90 min.)
12:00 - 14:00 Ukončení soutěže, úklid materiálu, oběd
14:00 - 15:00 Odborný program - diskuze s porotou
15:00 - 15:30 Přestávka, přesun na seminář
15:30 - 16:30 Seminář pro floristy
18:00 - 01:00 Galavečer - slavnostní vyhlašování výsledků hlavní soutěže, přehlídka „Růžových brýlí", kulturní program

Pátek - 17. května 2013
09:00 - 17:00 Zahájení Programu pro nevidomé a výstava soutěžních prací.

Sobota - 18. května 2013
09:00- 17:00 Výstava soutěžních prací..

Neděle - 19. května 2013
09:00- 17:00 Výstava soutěžních prací..
Svaz květinářů a floristů ČR
Tento profesní svaz sdružuje přední pěstitele květin, floristy, obchodníky s květinami a pomocným materiálem, odborné zahradnické školy, výzkumný ústav, výstavní organizace, botanické zahrady a ostatní zájemce o uvedenou problematiku.
Od roku 2007 pracuje Svaz květinářů a floristů ČR ve dvou samostatných sekcích. V rámci Asociace zahradnických společenstev je členem Agrární komory ČR a mezinárodních organizací Florint a AIPH.
Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda, příspěvková organizace
Škola je zaměřena na tradiční vzdělávání v oblasti zahradnické a zemědělské výroby a služeb. Výuka na nejstarší zemědělské škole u nás byla zahájena 12.11.1850. U zrodu zemědělského vzdělávání stál hrabě František Antonín Thun - Hohenstein a Antonín Emanuel Komers, první ředitel školy.
Škola poskytuje střední vzdělání ve třech čtyřletých oborech zakončených maturitní zkouškou:
41-41 M/01 Agropodnikání
školní vzdělávací program Agropodnikání
41-44-M/01 Zahradnictví
školní vzdělávací program Zahradnictví
43-41-M/01 Veterinářství
školní vzdělávací program Veterinářství
a dvou tříletých oborech zakončených závěrečnou zkouškou:
41-51-H/01 Zemědělec - farmář
školní vzdělávací program Farmář
66-51-H/01 Prodavač
školní vzdělávací program Prodavač - květiny
NOVINKA PRO ŠKOLNÍ ROK 2013/2014
41-52-H/01 Zahradník
školní vzdělávací program Zahradník
V návaznosti na vzdělávání ve výše uvedených oborech vytváří škola žákům dobré studijní zázemí. V hlavní budově je umístěna škola s kmenovými a odbornými učebnami (dvě počítačové učebny, chemická laboratoř, učebna chovu zvířat, pěstování rostlin, mechanizace, odborných zahradnických předmětů, biologie), domovem mládeže, moderní jídelnou s kuchyní, posilovnou, knihovnou, kabinety učitelů a sekretariátem. Budova školy je součástí uzavřeného komplexu, ke kterému dále patří historická budova s aulou, tělocvičnou a dílnami pro praktické vyučování, zahradnicko-zemědělské vzdělávacím centrum (ZZVC), stáje pro koně a jezdecký klub, který mohou žáci navštěvovat, antukové hřiště a rozlehlý park.
Tento areál sousedí přes komunikaci s dalšími částmi školy. Jedná se o botanickou zahradu tvořenou parkem a skleníky, cvičné pozemky pro výuku zahradnických a zemědělských dovedností, školní prodejnu Azalka a tři praktická pracoviště: ovocné školky, okrasné školky, sadovnické realizace. Škola obhospodařuje 100 ha půdy. Z toho je 60 ha luk, 17 ha sadů, 23 ha zahrad a cvičných ploch pro praktickou výuku žáků se stroji. Na těchto plochách se nachází mimo jiné velká sbírka lískových keřů, sad archivních odrůd jabloní či znovuobnovená vinice. Mimo areál se nachází pouze středisko okrasných školek. Cesta ze školy do tohoto střediska trvá pěšky asi 20 minut.
Škola má vybudovaný pastevní areál, kde chová skot, ovce, kozy, prasata, drůbež a králíky a včely.
K významným aktivitám školy patří každoroční pořádání mezinárodní floristické soutěže Děčínská kotva a zemědělsko-zahradnické výstavy Libverda, která se koná vždy o třetím víkendu v měsíci září. Na obou těchto akcích se podílejí žáci školy. Ti se mohou ve svém volnu věnovat základům včelaření ve školním včelíně, nebo se zapojit do práce v ekologickém sdružení Meluzína, které je však už samostatnou organizací fungující při škole.
Součástí výuky je spolupráce s partnery jak českými, tak i zahraničními. Žáci jezdí pravidelně do vzdělávacích středisek a škol v sousedním Německu (Köllitsch, Pillnitz, Dippoldiswalde). Zůčastňují se exkurzí v českých a německých firmách, odborných výstav a veletrhů. Součástí vzdělávání jsou kulturní, sportovní a soutěžní akce, jakými jsou: Děčínská kotva, Kopidlnský kvítek, Flora Olomouc nebo Lipová ratolest. Žáci si sami organizují a připravují svůj ples.
Zaměření praktických pracovišť:
Okrasné školky nabízejí široký sortiment okrasných rostlin opadavých i jehličin, trvalek a travin. Pro jarní období pěstují bohatý sortiment balkonových letniček (70 až 80 tisíc kusů) a pro předjarní a podzimní období macešky a chryzantémy.
Ovocné školky vyrábí celý sortiment ovocných stromů a keřů (jádroviny, peckoviny, drobné ovoce). Prodej těchto výpěstků je 2x ročně a to na jaře kolem 20. března a na podzim po 15. říjnu (dle klimatických podmínek).
Sadovnické středisko provádí výsadby okrasných rostlin dle projektů u veřejných budov či na soukromých zahradách. Na všechny rostliny dáváme jednoleté i víceleté záruky. Středisko realizovalo řadu sadovnických úprav. Např.: plavecký areál v Berouně, Kralupech a Děčíně, výrobní podniky v průmyslové zóně Liberec, prodejna Lidl v Doksech, výsadba rostlin v ZZO Děčín a mnoho dalších. Provádíme úpravy rodinných zahrad, např. na Jalůvčí, Škrabkách, v Krupce u Teplic, Hrádku nad Nisou, Liberci.Rovněž nabízíme poradenskou činnost v oblasti sadovnických úprav.
Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky
Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (dále SONS) - občanské sdružení s celostátní působností, které vzniklo 16.6.1996 sloučením obou do té doby celostátně působících občanských sdružení občanů s těžkým zrakovým postižením - České unie nevidomých a slabozrakých a Společnosti nevidomých a slabozrakých v ČR. Své odbočky a odborná střediska máme v převážné většině okresů ČR a sdružujeme přes 10 000 členů.
Proč existujeme?
Posláním naší organizace SONS je jednak sdružovat a hájit zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů, jednak poskytovat konkrétní služby vedoucí k integraci takto postižených občanů do společnosti. Naše priority jsou:
• vyhledávání a kontaktování těžce zrakově postižených občanů, včetně osob v akutním stádiu po ztrátě zraku
• podpora zaměstnanosti nevidomých a slabozrakých občanů
• socioterapeutická činnost realizovaná ve svépomocných skupinách a aktivizačních klubech
• odstraňování architektonických a informačních bariér pro těžce zrakově postižené občany
• ověřování nových forem pomoci těžce zrakově postiženým občanům včetně popularizace a osvětlování problematiky zrakového postižení
Ve spolupráci s dalšími poskytovateli služeb, z nichž mnohé zřídila jako obecně prospěšné společnosti, usiluje o to, aby síť služeb, jejich návaznost, kvalita a dostupnost, byla co nejlepší.
Komu a jaké služby poskytujeme?
Služby poskytujeme členům i nečlenům organizace v následujících oblastech:
• sociální práce mezi těžce zrakově postiženými občany, včetně jejich vyhledávání a prvního kontaktu s nimi
• základní poradenství o možnostech kompenzace handicapu zrakového postižení i poskytovatelích služeb takto postiženým lidem
• speciální sociálně právní, pracovně právní poradenství
• technické poradenství při výběru pomůcek pro zpracování informací včetně nácviku obsluhy takových zařízení
• vydávání informačních časopisů v Braillově písmu, zvukové podobě, zvětšeném černotisku a digitálním textu
• provozování informačního systému a digitální knihovny přístupné na internetu
• rozvoj a docvičování dovedností získaných v programech základní rehabilitace (vaření, práce v domácnosti, čtení atd.)
• výcvik vodících psů a další služby jejich držitelům
• služby osobní asistence (průvodcovská a předčitatelská služba)
• odstraňování architektonických bariér
• a další
Prof. Ing. RTDr. Otto Wichterle, DrSc.
Prof. Ing. RTDr. Otto Wichterle, DrSc. (27. října 1913 Prostějov - 18. srpna 1998 Stražisko) byl světově proslulý český vědec a vynálezce, pracující zejména v oblasti makromolekulární organické chemie, mezi jejíž zakladatele u nás i ve světě patřil. Proslulý je zejména svými objevy a vynálezy, které vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček. Tyto výsledky vycházely z jeho původní vědecké práce v oblasti hydrogelů. Wichterle se proslavil též objevem umělého polyamidového vlákna - silonu.
Zdroje: webové stránky a Wikipedie

(tz)