Výběr 13 dokumentů z letošního programu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude od 21. do 29. května promítán bruselskému publiku. Jeden svět v Bruselu zahájí snímek Úžasný Ázerbájdžán! režisérky Liz Mermin, která přijede svůj film osobně představit. Slavnostního zahájení 21. května od 20:00 v centru umění Bozar se zúčastní také Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni, která přehlídku organizuje. Spolupořadateli festivalu jsou České centrum Brusel a Stálé zastoupení ČR při EU.

Dokument Úžasný Ázerbájdžán! (Amazing Azerbaijan!) přináší jedinečný vhled do poměrů v zemi, o níž většina obyvatel Evropy tuší jen málo. Díky jejím bohatým zásobám ropy je evropská zahraniční politika ochotna přimhouřit oči v otázkách lidských práv, která jsou v této zemi opomíjena. Zručné ovlivňování orgánů EU a další praktiky vládnoucí dynastie prezidenta Ilhama Alijeva vešly ve známost pod označením „kaviárová diplomacie". Čelní osobnost boje za dodržování lidských práv v Ázerbájdžánu, právník a aktivista Intigam Alijev v březnu v Praze během Jednoho světa převzal cenu Homo Homini, jíž společnost Člověk v tísni oceňuje přínos v prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

Festivalové projekce se budou konat v Evropském parlamentu, Goethe institutu a na Stálém zastoupení ČR. Po projekcích budou následovat panelové debaty s účastí politiků, lidskoprávních aktivistů a mezinárodních nevládních organizací. K dokumentu Dejte nám peníze (Give Us the Money) bude diskutovat Šimon Pánek, k filmu Všichni spolu (Berg Fidel) tematizujícímu vzdělávání dětí přijede jeho režisérka Hella Wenders. Českou dokumentární tvorbu reprezentuje film Pevnost (Fortress) režisérů Lukáše Kokeše a Kláry Tasovské, jenž je sondou do reality mezinárodně neuznaného území Podněstří v Moldávii.

Vítězný film Jednoho světa v Bruselu vybere ze sedmi soutěžních snímků šestičlenná porota, ve které letos zasednou: Alfiaz Vaiya z Human Rights Without Frontiers, Jacqueline Hale z Open Society Institute, belgická novinářka Catherine Vuylsteke, Catherine Absolom z International Federation for Human Rights, Elena Zacharenko z International Rehabilitation Council for Torture a Seynabou Bengaz z World Organisation Against Torture.

Jeden svět v Bruselu se letos uskuteční již posedmé s cílem oslovit úředníky evropských institucí a iniciovat jejich diskusi na významná společenská témata s lidskoprávními aktivisty a neziskovými organizacemi. Festival se koná pod záštitou pana Martina Povejšila, stálého představitele České republiky při EU.

Program: http://www.jedensvet.cz/2013/jeden-svet-v-bruselu

Více informací na:

www.czechcentres.cz

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

(tz)