DP-Epopej_GHMP.jpgVELETRŽNÍ PALÁC, auditorium v 6. patře + velká dvorana, DUKELSKÝCH HRDINŮ 47, PRAHA 7

Galerie hlavního města Prahy zve na speciální doprovodný program Obrazy minulosti k výstavě Alfonse Muchy: Slovanská epopej. Přednášky vycházejí z témat Muchových obrazů a probíhají ve Veletržním paláci. Přednášky se konají vždy od 18.30 v auditoriu v 6. patře, od 18.00 je možná krátká prohlídka výstavy ve velké dvoraně. Vstup zdarma.

DUBEN

16. dubna v 18.00

Přednáška: Jiří Mucha: Nic než krása

Mgr. Jolana Šopovová

Vystudovala obor divadelní věda na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté pracovala jako redaktorka, dramaturgyně, scénáristka a tisková mluvčí. Dnes působí jako lektorka a konzultantka. Je autorkou biografie Jiřího Muchy, kterou vydala v roce 2011.

30. dubna v 18.00

přednáška: Reformační téma Slovanské epopeje

ThDr. Jaroslav Hrdlička

Historik studijně i působením spjatý s Husitskou teologickou fakultou University Karlovy. Roku 2002 s prof. J. B. Láškem uskutečnil cestu do USA. Zde prostudovali exilový rodinný archív diplomata první republiky prof. Vlastimila Kybala a dopravili jej do Prahy. Z těchto pramenů editují Kybalovy v exilu vzniklé paměti. Dosud vydali jejich první díl. Druhý bude vydán tento rok.

KVĚTEN

16. května v 18.00

přednáška: J. A. Komenský, učitel národů a věčný poutník

doc. PhDr. Ivana Čornejová, CSc., vedoucí Ústavu dějin Univerzity Karlovy

Zabývá se církevními dějinami a dějinami vzdělanosti v raném novověku. K těmto tématům publikovala několik monografií a řadu odborných i populárně vědeckých studií. Mezi jinými je třeba zmínit např.Tovaryšstvo Ježíšovo. Jezuité v Čechách a spoluautorství prvních dvou dílů čtyřsvazkových Dějin Univerzity Karlovy. Studentům a doktorandům se věnuje na Pedagogické fakultě UK a Fakultě sociálních věd UK.

ČERVEN

4. června v 18.00

přednáška: Stát a státnost v éře moderny

doc. Mgr. Vratislav Doubek, Dr., historik a politolog, absolvoval FF UK, kde rovněž působí při Ústavu politologie FF UK, vědecký pracovník Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, zabývá se českými politickými dějinami a politickým myšlení v českých zemích a střední Evropě, jakož i česko-ruskými vztahy.

Výstavu a doprovodný program pořádá Galerie hlavního města Prahy - www.ghmp.cz

Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 224 826 391

Pro více informací navštivte prosím http://ghmp.cz,

O Galerii hlavního města Prahy

Galerie hlavního města Prahy, po Národní galerii druhá nejvýznamnější v České republice, byla založena 1. května 1963. Bylo jí uloženo shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a spravovat české umění 19., 20. a 21. století. Více informací o galerii naleznete na http://ghmp.cz.

(tz)