Světově uznávaná představitelka world music Marta Topferová a kontrabasista Tomáš Liška vystoupí ve Velké Británii s novým albem Milokraj. Právě jazzem odchovaní Britové budou prvním zahraničním publikem, na kterém si Topferová s Liškou ověří působivost svých autorských skladeb inspirovaných českou a moravskou lidovou hudbou, jazzem a současnými hudebními vlivy.

Koncert Marty Topferové a Tomáše Lišky navazuje na úspěšnou koncertní sérii českého jazzu z roku 2012 organizovanou Českým centrem Londýn s názvem Made in Prague; Nový český jazz. Vystoupení zároveň zahájí jejich mezinárodní koncertní turné. Spolu s Martou Topferovou a Tomášem Liškou se představí i kytarista David Dorůžka, moldavský hráč na cimbál Marcel Comendant a slovenský houslista Stano Palůch. Hudebníci uvedou skladby z nového alba s poetickým názvem Milokraj, jehož křest proběhne 12. dubna 2013 v Jazz Dock v Praze.

8. a 10. dubna 2013, The Cellar, Oxford; Green Note, Londýn

Inspirací pro vznik nových skladeb byla moravská a česká lidová hudba. Patrné jsou však i vlivy ze světa soudobé hudby, jazzu a world music.

Marta Topferová

Marta Topferová, podle BBC "přední představitelka dnešního hnutí nueva canción (nových písní)," skladatelka, textařka a zpěvačka českého původu, žije a působí v New Yorku. Je typická svým hlubokým hlasem a poetickými písněmi v češtině, angličtině a španělštině.

Tomáš Liška

Tomáš Liška je vítězem mezinárodní jazzové soutěže v Getxo. V současné době dokončuje magisterské studium na berlínské univerzitě Jazz Institut Berlin pod vedením amerických lektorů Grega Cohena a Johna Hollenbecka.

Jeho album Invisible World z roku 2009 bylo vybráno Českou jazzovou společností jako druhé nejlepší album roku.

www.czechcentre.org.uk

www.milokraj.com

Česká centra v oblasti hudby

Podporují účast českých hudebníků na mezinárodních festivalech.

Podílejí se na organizaci koncertů a turné v zahraničí.

Propojují filmové akce s živou hudbou.

Propagují hudební vystoupení v časopisech a zahraničních médiích.

üInformují o svých aktivitách prostřednictvím webových stránek, e-newsletterů nebo sociálních sítí.