Mezinárodní veletrh Salone del Mobile proběhne v Miláně od 9. do 14. dubna 2013 a v letošním roce se ho zúčastní zástupci českých firem: TON, Preciosa, Lasvit, LUGI s.r.o. , CZECHDESIG, deFORM, LLEV, de-sign.cz, PIRSC porcelain, ZORYA, Vasku & Klug, LDseating, Bohemia Machine, mmcité. Svou práci zde budou prezentovat také studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Dle konceptu navrženého architektonickou dvojicí Vasku & Klug nepřetéká sváteční tabule gurmánskými lahůdkami, ale vytříbenými kousky českého designu. Celá instalace Czech Designu „Stolečku, prostři se" se nese v duchu českých pohádek, které jsou pro mnohé zahraniční diváky nerozlučně spjaty s českou kulturou.

Kouzelným dojmem působící instalace hravě spojila výstavní expozici s místem, kde má návštěvník veletrhu možnost se zastavit na drobné občerstvení a z „jídelního lístku" se dozví informace o českých designérech. V rámci veletrhu se do Českého centra přijedou prezentovat i studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Svou instalaci nazvali sugestivně „Bite Me Milan". Obě výstavy budou veřejnosti otevřeny od 10. dubna v 18 hodin, za přítomností zástupců českých firem, vysokých uměleckých škol a českých designerů.

Michael Vašků, spoluautor výstavy „Stolečku, prostři se" a kurátor výstavy „Bite Me Milan" uvedl:„Když jste student a dostanete nabídku vytvořit instalaci na Milánský Design Week, je to téměř pohádka. Proto jsme se jí drželi zuby nehty. Podle slov studentů bude expozice přímo k nakousnutí."


***

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

Česká centra pro český design ve světě

Prezentace českého grafického, produktového i módního designu ve světě patří k programovým prioritám Českých center. Propojení tvořivosti, umu
a současného životního stylu představuje oborově právě design, na který se při prezentaci moderní tváře Česka zaměřujeme nejvíce.
Česká centra realizovala loňského roku bezmála šedesát designových projektů!

Česká centra:
Podporují účast českého zastoupení na významných mezinárodních přehlídkách, veletrzích a realizují doprovodné programy s designéry.

Jsou partnery významných českých designových soutěží (Nový zboží, CzechGrand Design, Bienále Brno), vítězům cen zajištují zahraniční rezidenční stáže.

Organizují výstavy, módní přehlídky, workshopy a další akce pro prezentaci českého designu ve světě.

 

(tz)