Znalost vnímání značek kvality potravin stoupá. Mezi nejznámější označení, která si spotřebitelé vybavují, se řadí Klasa, Český výrobek nebo Regionální potravina. Evropský systém označení kvality potravin zatím není tolik znám, ale pomáhá chránit a propagovat tradiční zemědělské produkty a potraviny.

Z výzkumu provedeného v únoru 2013 agenturou STEM/MARK vyplynulo, že polovina dotazovaných respondentů deklaruje alespoň obecné povědomí o značkách a ocenění kvality potravin.

Chráněná označení (Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisné označení, Zaručená tradiční specialita) zná 1 procento dotazovaných.

„I přesto, že jde o nejméně vnímané označení, jsme velmi rádi, že spotřebitelé tato označení na produktech zaznamenali,“ informoval Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, a dodal: „České značky kvality, jako jsou Klasa nebo Český výrobek, jsou známé díky dlouhodobé podpoře a kampaním. Jsme si vědomi toho, že právě reklama z velké části ovlivňuje vnímání značení potravin, z toho důvodu, že znalost evropského značení v České republice je nízká, schválila EU kampaň Kvalitní evropský výrobek. Doufáme, že se spuštěním této kampaně v polovině roku 2013 dojde i ke zvýšení vnímání chráněného značení.“

Sýry, které dobře známe

V roce 2010 získala Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva Chráněné zeměpisné označení, jako vůbec první dva české sýry. Společnost Madeta se řadí mezi největší výrobce sýrů s modrou plísní v České republice. Historie výroby Jihočeské nivy se traduje víc než 60 let. Chráněné zeměpisné označení bylo přiděleno těmto produktům bez jakýchkoli úprav receptury a technologických postupů.

Českokrumlovský závod Madety opouští denně až 15 tun vyrobených sýrů (Jihočeská niva, Jihočeská Zlatá niva, ale také Niva Premium či Caesar Bleu). Obliba těchto plísňových sýrů nebyla z počátku výroby příliš vysoká a více než dvě třetiny produkce putovaly do Velké Británie. Časy se však mění a obliba nivy doma rapidně stoupá.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz, www.madeta.cz.

(tz)