GALERIE HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY BŘEZEN – DUBEN 2013

VÝSTAVY
Jan Bigas / Kdesi mezi lesy – do 3. 3.
Radek Kratina (1928–1999) – 6. 3. – 19. 5.
Pavla Sceranková / Žena na měsíci – 20. 3. – 5. 5.
Kateřina Adamová / Středně velký plachý tvor – 21. 3. – 21. 4.
Vášeň, sen a ideál / Česká secesní plastika – 3. 4. – 3. 11.
Po sametu / Současné české umění s přesahy do minulosti – do 30. 6.
Alfons Mucha / Slovanská epopej – dlouhodobá expozice
Ateliér Františka Bílka – stálá expozice
Projektor / on-line výstavy pohyblivého obrazu – projektor.ghmp.cz

DŮM U KAMENNÉHO ZVONU

RADEK KRATINA (1928–1999)
6. 3. – 19. 5. 2013

První souborná výstava Radoslava (Radka) Kratiny
v Domě U Kamenného zvonu představuje umělce, jehož tvorba osobitým způsobem reflektovala neokonstruktivistické a kinetické tendence v českém umění druhé poloviny 60. let. Expozici tvoří průřez Kratinovou tvorbou, kterou charakterizuje na jedné straně racionalita, smysl pro geometrii a konstrukci formy, na straně druhé všudypřítomný prvek nezávazné
hry, obsažené v principu variability jeho prací. Variabily, jak umělec nazýval své dřevěné a
později kovové reliéfy a objekty, založené na proměnlivosti reliéfních struktur, byly v šedesátých a sedmdesátých letech v kontextu českého umění ojedinělé. Téměř tři desetiletí je Kratina rozvíjel v nesčíslných variantách, které v devadesátých letech vyústily do prostorových vertikálních soch-objektů. Právě princip proměny řadí Kratinovu tvorbu do širšího rámce kinetismu, avšak podmíněného účastí diváka, který aktivními zásahy do struktury díla donekonečna obměňuje výslednou, předem nedefinovatelnou podobu, která zůstává dílem náhody.
Architektem výstavy je Ladislav Lábus. Na výstavě významně spolupracovalo Museum
Kampa. K výstavě je plánováno vydání výpravné publikace nakladatelstvím Gallery.

Kurátorská prohlídka s Hanou Larvovou: čt 21. 3. v 17.00
Lektorské prohlídky: út 12. 3., 26. 3., 9. 4. a 23. 4. v 16.30

Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1 út–ne 10–20 h


MĚSTSKÁ KNIHOVNA

Městská knihovna je v rekonstrukci do 15. 5. 2013, kdy bude zahájena výstava:
Vnitřní okruh v české fotografii 21. století


DŮM U ZLATÉHO PRSTENU


START UP

JAN BIGAS / Kdesi mezi lesy
31. 1. – 3. 3. 2013
Soubor fotografií Jana Bigase (* 1986, Český Krumlov) nazvaný Kdesi mezi lesy volně navazuje na diplomovou práci Znamení. Námětem snímků, zachycujících stopy lidské přítomnosti v přírodě, je osobní příběh, který může v mysli diváka vyvolat pocit něčeho už dříve prožitého či viděného. Honza jej popisuje: „Chtěl jsem se ve fotografiích ponořit hlouběji, dostat se více pod povrch, nalézat fiktivní, mou představivostí definované situace.“
Jan Bigas absolvoval v roce 2012 v ateliéru Fotografie na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.


Dům U Zlatého prstenu, Týnská 6, Praha 1 – Ungelt út–ne 10–18 h


KATEŘINA ADAMOVÁ / Středně velký plachý tvor
21. 3. – 21. 4. 2013

Kateřina Adamová (* 1977) v subtilních kresbách dlouhodobě dokumentuje transformaci sebe samé v umělkyni, ženu i matku. V sérii kreseb vystavených v rámci projektu Start up zastává rovnou hlavní roli, zároveň ji však doprovází její alter ego v podobě středně velkého, plachého a někdy agresivního tvora. Kateřina těmito kresbami kriticky demonstruje sklon člověka k sebestřednosti a grotesktnímu propadání se do svých problémů. „Snažila jsem se reagovat na svou vlastní transformaci, a to s notnou dávkou humoru, vzhledem k vážnosti situace,” říká Kateřina. Adamová absolvovala (v roce 2005) ateliér kresby Jitky Svobodové na Akademii výtvarných umění v Praze.

Autorská prohlídka s Kateřinou Adamovou:  čt 11. 4. v 17.00

Dům U Zlatého prstenu, Týnská 6, Praha 1 – Ungelt út–ne 10–18 h


PO SAMETU / Současné české umění s přesahy do minulosti
17. 11. 2009 – 30. 6. 2013

Dlouhodobá expozice Po sametu zahrnuje generačně vzdálené umělce. Mimo autory, kteří si během dvaceti let svobody založili vlastní „školy“ a začali vychovávat vrstvu nastupujících tvůrců, představuje i výrazné osobnosti výtvarného světa, legendy českého umění 20. století, jejichž tvorba sahá hluboko před rok 1989. Kurátoři expozice vybrali díla různých médií a dobových tendencí, jejichž zvrstvení vychází z poznání dynamické scény nejen umění devadesátých let, ale i začátku nového milenia. Po sametu nahlíží na české vizuální umění převážně z posledních dvaceti let nečasově.   Potlačením   chronologického   řazení   a   vzájemnou   rytmizací umělců různých generací vznikají netušené paralely, otvírá se prostor pro nové výklady.

Dům U Zlatého prstenu, Týnská 6, Praha 1 – Ungelt út–ne 10–18 h

PROJEKTOR / on-line výstavy pohyblivého obrazu
od 1. 9. 2012, projektor.ghmp.cz

Galerie hlavního města Prahy představuje jako jedna z prvních kamenných institucí výstavy ve virtuálním prostoru internetu. Nový cyklus Projektor, který se zaměřuje zejména na současné umělecké projevy v oblasti audiovizuální tvorby, si klade za cíl dlouhodobě sledovat způsoby, jakými původní výtvarné koncepty obohatily klasický filmový jazyk nebo jak vizuální umění přetvořilo postupy kinematografie.
Úvodní výstava In-Memory-I-am se soustřeďuje na reflexi paměti jako procesu ukládání informací. Funkce paměti je často nedostatečná a zachované informace nepřesné. Snaha o rekonstrukci minulosti pomocí filmu a videa nebo mlhavých vzpomínek s sebou přináší vždy nové interpretace. Rozpomínání na příběhy jejich opětovnou inscenací vytváří vyprávění obohacené o další vrstvu času. Toto vrstvení poskytuje možnost setkání minulosti se současností. Kurátorský výběr on-line výstavy In-Memory-I-am zahrnuje generačně blízké umělce, kteří vycházejí z podobných kulturně-historických souvislostí bývalého Československa. Každý z nich se svým způsobem dlouhodobě zabývá fenoménem osobní nebo kolektivní paměti, jejích otisků, zapomínání a rozpomínání. Své umělecké výpovědi zaznamenávají formou filmového nebo digitálního obrazu, ke kterému přistupují rozmanitým způsobem. Ján Mančuška zprostředkovává popis události, Zbyněk Baladrán popisuje mystérium filmu, Mark Ther vykresluje impresivní vztahovou fresku, Adéla Babanová inscenuje dokumentární vyprávění o lidské nesmrtelnosti a Pavla Sceranková slepuje mozaiku vzpomínek z rodinného archivu.


STAROMĚSTSKÁ RADNICE

PAVLA SCERANKOVÁ / Žena na Měsíci
20. 3. – 5. 5. 2013


První větší pražská samostatná výstava Pavly Scerankové (* 1980) tematicky navazuje na projekt Zpráva z neokortexu, který umělkyně připravila před dvěma lety pro Galerii hlavního města Prahy v rámci cyklu Start up. Sceranková se dlouhodobě zabývá pamětí a výzkumem lidského vnímání. Reflektuje způsob, jakým vzniká vizuální zkušenost, a snaží se o její rekonstrukci.
Jak vyplývá z názvu, autorka se tentokrát inspirovala němým filmem Fritze Langa
z roku 1929. Společný není jen titul snímku a výstavy, ale především jejich leitmotiv – (ne)schopnost mezilidské komunikace. Pro Scerankovou je důležitá cesta, již se jako poutníci časem rozhodneme podniknout, a snaha o pochopení našeho soukromého vesmíru. Projekt Žena na Měsíci představuje objekty a instalace vyprávějící o izolaci člověka ve vlastním skafandru, fyzické i mentální krustě.
Pavla Sceranková nabízí vizuální experimenty, přepisuje vjemy, odehrávající se
v lidském mozku, do konstelace znaků a svébytných tvarů.


Autorská prohlídka s Pavlou Scerankovou:  čt 25. 4. v 17.00
Lektorské prohlídky: čt 28. 3., 11. 4. a 25. 4. v 16.30

Staroměstská radnice, 2. patro, Staroměstské náměstí 1, Praha 1 út–ne 10–18 h

ALFONS MUCHA / Slovanská epopej
od 10. 5. 2012

Alfons Mucha (1860–1939) je světově nejproslulejší český moderní umělec, který získal mezinárodní slávu v Paříži na přelomu 19. a 20. století díky své originální secesní dekorativní tvorbě. Smysl vlastního života ale spatřoval v jiném díle, jež považoval za mnohem závažnější – v souboru dvaceti velkoformátových obrazů Slovanská epopej, na němž pracoval v letech
1912–1926. Monumentální cyklus Slovanská epopej je
nyní představen české veřejnosti v celé své velkoleposti. Vůbec poprvé v historii je v Praze vystaveno všech dvacet pláten. Současná instalace vychází z Muchova původního obsahového rozvržení Slovanské epopeje, z časového sledu jednotlivých témat. Obrazy jsou řazeny chronologicky podle výjevů, které jsou na nich znázorněny. Tematické rozpětí Slovanské epopeje sahá od působivých představ slovanského dávnověku a uctívání pohanských božstev přes znázornění historicky doložených událostí, až po závěrečnou vizi duchovního významu Slovanstva pro celé lidstvo. V deseti plátnech se Mucha zabýval českými dějinami: „česká epopej“ představovala ideovou osu celého díla. Druhých deset pláten je věnováno ostatním Slovanům a všeslovanským výjevům.

Přednášky:

Petr Čornej: Český rek Jan Žižka z Trocnova – út 5. 3. v 18.00
Jaroslav Boubín: Husitský pacifista Petr Chelčický – út 12. 3. v 18.00
Bernard Michel: Zrození Slovanské epopeje – út 26. 3. v 18.00
Jolana Šopovová – Jiří Mucha: Nic než krása – út 16. 4. v 18.00
Jaroslav Hrdlička: Reformační téma Slovanské epopeje – út 30. 4. v 18.00

Přednášky se konají v auditoriu v 6. patře paláce

Lektorské prohlídky:  so 9. 3., 23. 3., 13. 4. a 27. 4. v 15.00

Veletržní palác, velká dvorana, Dukelských hrdinů 47, Praha 7-Holešovice út–ne 10–18 h


ZÁMEK TROJA

3. 4. 2013 – 3. 11. 2013


VÁŠEŇ, SEN A IDEÁL / Česká secesní plastika

Nová expozice v Zámku Troja provází návštěvníky příběhem secesní plastiky počínajícím neoklasicistními díly Josefa Václava Myslbeka (1848–1922) přes práce jeho nejvýznamnějších žáků, jakými byli Josef Mařatka (1874–1937), Quido Kocian (1874–1928), Bohumil Kafka (1878–1942) a Jan Štursa (1880–1925). Výstava zahrnuje také jeho neprávem zapomenuté žáky, které se snaží uvést zpět do kontextu doby. Patří k nim předčasně zemřelý talentovaný sochař František Hošek (1871–1895), který studoval u Myslbeka ještě na Uměleckoprůmyslové škole, a zejména pak absolventi sochařského ateliéru Akademie výtvarných umění v Praze Vladimír Astl (1876–
1960), Josef Kalvoda (1874–1925), český Němec Alois Rieber (1876–
1944), Ladislav Kofránek (1880–1954) a Jaroslav Krepčík (1880–
1959). Každý z nich se vydal jinou cestou, ale plastiky, které vznikaly v průběhu studií a krátce po nich, se žánrově i stylově potkávaly.
Výstava nabízí průřez tvorbou osobností české plastiky přelomu století od tradičního sochařského pojetí Myslbekova, přes dobové naturalistické tendence, které působily na české umění paralelně s impresionistickým pojetím tvaru. Není opomenuta ani secesní tvorba Stanislava Suchardy (1866–1916) a Ladislava Šalouna (1870–1946). V překvapivém kontextu se objevuje i symbolistický sochař František Bílek (1872–1941).


BENÁTSKÉ HUTNĚ TVAROVANÉ A ČESKÉ ŘEZANÉ SKLO ZE SBÍREK UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉHO MUSEA V PRAZE (16.–19. STOLETÍ)
3. 4.– 3. 11. 2013, Zámek Troja
Kurátor: Jan Schöttner

Výstava skla z Uměleckoprůmyslového musea v Praze na Zámku Troja se zaměřuje na dva významné fenomény evropského sklářství – benátské, hutně tvarované sklo 16.–18. století a české řezané sklo z období konce
17. – první poloviny 19. věku.  První zprávy o sklářích v Benátkách se objevují již v 10. století, ovšem největší slávy zdejší sklo dosáhlo až
v období 16. a 17. století. Tehdy byly produkovány artefakty zhotovené typickou renesanční technikou zv. millefiori a tzv. nitkováním (vetro
a filigrana). Období největšího rozmachu produkce barokního řezaného skla v českých zemích spadá do období 1710–1750, kdy dekorace řezbou dominovala nad jinými technikami. Podobně tomu bylo i v době první
poloviny 19. století (zejm. v období biedermeieru), to je v době nástupu středního stavu –
měšťanstva, který byl též hlavním odběratelem kvalitního skla.

ARCHITEKTURA A VÝZDOBA ZÁMKU
Součástí expozice je dokumentačně a obrazově bohatá výstava, věnovaná historii stavby, informacím o jejím architektovi o autorech zámecké výzdoby.

ČÍNSKÉ KOMNATY ZÁMKU
Pozoruhodný soubor nástěnných maleb v \"čínských komnatách\" zámku Troja je návštěvníkům přiblížen v rámci přehledných textů, vykládajících jednotlivé složky nanejvýš zajímavých zobrazení, jejichž autorem je neznámý malíř z konce 18. nebo začátku 19. století. Náměty pro celoplošné veduty čínské krajiny s architekturou čerpal autor z ilustrací v cestopisných a naučných knihách o Číně.

Zámek Troja, U Trojského zámku 1, Praha 7
út–ne 10–18 h, pá 13–18h


BÍLKOVA VILA

Mickiewiczova1, Praha 6-Hradčany út–ne 10–18 h

ATELIÉR FRANTIŠKA BÍLKA
od 24. 9. 2010

Ateliérovou vilu v Praze-Hradčanech vystavěl František Bílek v letech 1910–1911 podle vlastních plánů. Bílek byl hlavně sochař a grafik, ale jeho náboženské pojetí umění ho vedlo k potřebě utvářet celá prostředí, ve kterých by se jeho díla uplatňovala v plném působení, naplňujícím své poslání spiritualizace lidského života. Vila nabízí mimo ateliér Františka Bílka výstavu sestavenou z několika raných prací a soubor komorních portrétů. V suterénu mohou badatelé navštívit nově vzniklé Bílkovo centrum s archivními materiály týkajícími se umělcova života. Cílem expozice je ukázat na vybraných dílech Františka Bílka (volné sochy, reliéfy, kresby, grafiky, nábytek, keramika) celkový charakter jeho tvorby a poskytnout tak divákovi výstižný názor na osobní přínos Bílka českému a světovému modernímu umění.

Přednášky:
Vzhledem k omezené kapacitě je nutná rezervace předem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Jindřich Vybíral – Co je kubistického v české kubistické architektuře? - čt 28. 3. v 17.00, Bílkova vila
Zdeněk Lukeš: Jan Kotěra - (1871-1923), zakladatel české moderní architektury –
út 9. 4. v 17.00, tato akce se mimořádně koná v Domě U Kamenného zvonu Zdeněk Lukeš: Dušan Jurkovič – výrazný představitel secesní architektury – čt 18. 4. v 17.00, Bílkova vila

Lektorské prohlídky: st 6. 3., 20. 3., 3. 4. a 17. 4. v 16.30


FRANTIŠEK BÍLEK A PORTRÉT
od 10. 5. 2012

František Bílek a portrét je téma druhé výstavy, která po znovuotevření Bílkovy vily nahrazuje expozici věnovanou autorově práci pro knihu.
Sochař František Bílek, symbolista, který je vnímán veřejností především jako velký mystik a tvůrce spirituálního monumentálního díla, se tentokrát představuje svou méně známou, komorní tvorbou jako vynikající portrétista. Vybraný soubor sochařských portrétů a několika kreseb, které vytvořil v letech 1895–1921, svědčí o schopnosti vystihnout v sumarizující zjednodušené formě, modelované často na jednom pohledu, psychiku osobnosti, stejně jako v realističtější poloze zachytit smyslovou jemnost ženského výrazu. Výstavu rámcově
doplňují sochařské portréty a kresby, které jsou součástí stálé expozice v ostatních prostorách Bílkovy vily a expozice v rodném Chýnově u Tábora.


DŮM FRANTIŠKA BÍLKA V CHÝNOVĚ

CHÝNOVSKÁ VIZE FRANTIŠKA BÍLKA
Do 1. 5. 2013 otevřeno pouze na telefonickou objednávku, tel. 381 297 230

Expozice představuje pozoruhodné, secesně symbolistní dílo umělce, který si v rodném Chýnově vytvořil zázemí pro svou tvorbu v podobě originální autorské varianty rodinného domu s ateliérem. Architektura domu, postaveného Bílkem v roce 1898 z režného cihlového zdiva s dobovými „lidovými“ dřevěnými prvky a dřevořezbami, odkazuje k tradici chýnovského stavitelství. V reprezentativním výběru děl, kde se Bílek představuje především jako sochař, jsou zastoupeny také práce, odkazující k národní duchovní tradici českého národa, která má kořeny právě v tomto regionu.


Dům Františka Bílka v Chýnově, Údolní 133, Chýnov u Tábora, tel. 381 297 230

PROGRAMY

Staňte se členem Klubu přátel a získejte jedinečné výhody!
Klub přátel je unikátní službou, se kterou se Vám bude příjemněji a jednodušeji trávit volný čas. Cílem programového zaměření Klubu je poskytování pestrých výhod členům Klubu  při  návštěvách  výstav,  akcí  a expozic,  pozvánky  na  speciální  doprovodné programy a poskytování výhod při nákupech zboží a služeb u partnerů Klubu přátel. Přihlášky  do  Klubu,  který  má  v současné  době  přes  1500  členů,  jsou  k dispozici v objektech GHMP i ke stažení na webových stránkách galerie www.ghmp.cz, kde je uveden i přehled všech slev a výhod.

STŘEDEČNÍ BESEDY


ZA BAREM
Za barem je neformální posezení a seznámení s umělci, kteří vystavují v expozici Po sametu. Uvádí Olga Malá nebo Sandra Baborovská.

Za barem Tomáš Vaněk – st 27. 3. v 18.00
Vzhledem k omezené kapacitě je nutná rezervace předem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kavárna Domu U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1



BESEDY O FOTOGRAFII
Každá z besed představuje jednoho výrazného českého umělce pracujícího s fotografií, jehož tvorbu považují kurátoři Tomáš Pospěch a Hana Buddeus za závažnou a aktuální.

Magdalena Juříková a František Skála-  st 10. 4. v 18.00

Dům fotografie, Revoluční 5, Praha 1



DALŠÍ AKCE

PROHLÍDKY ZAMĚŘENÉ NA HISTORII OBJEKTŮ GHMP
Dům U Kamenného zvonu (včetně běžně nepřístupných prostor – kaple, sklepení, koncertní sál): ne 10. 3. a 14. 4. ve 14 h
Dům U Zlatého prstenu: ne 17. 3. a 21. 4. ve 14 h



TVOŘIVÉ DIALOGY S UMĚNÍM

Víkendové kombinované programy pro rodiny s dětmi
Pro  děti,  ale  i  pro  všechny  další  věkové  kategorie  výtvarné  dílny  s  lektorkou  Lucií
Haškovcovou přímo v expozici – animační program se speciálními doprovodnými materiály,


8
připravený a realizovaný edukačním oddělením. Po interaktivních prohlídkách výstav následuje výtvarná reakce – vlastní tvorba návštěvníků. Účastníci akcí se mohou seznámit s tradičními  i  netradičními  technikami  z oblasti  kresby,  malby,  experimentální  fotografie i prostorové, intermediální, akční a konceptuální tvorby. Cena 5,– Kč děti do 10 let, 20,– Kč návštěvníci nad 10 let. Akce si, prosím, rezervujte do 16.00 předchozího dne.

so 16. 3., 13:00–18:00, Dům U Kamenného zvonu, „Geometrické variace“
(k výstavě R. Kratiny)
so 6. 4., 13:00–18:00, Dům U Kamenného zvonu, „Bytosti uvnitř“
(k výstavě K. Adamové a Po Sametu)
so 13. 4., 13:00–18:00, Bílkova vila, „Šestý smysl F. B.“ (k expozici v Bílkově vile)
so 20. 4., 13:00–18:00, Dům U Kamenného zvonu, „Konstrukce v pohybu“
(k výstavě R. Kratiny)
so 27. 4., 13:00–18:00, Staroměstská radnice, 2. patro „Člověk v krychli“
(k výstavě P. Scerankové)



LEKTORSKÉ PROHLÍDKY A INTERAKTIVNÍ PROGRAMY
Na objednávku interaktivní i komentované prohlídky aktuálních výstav i stálých expozic pro všechny typy škol i další věkové a zájmové skupiny s možností následné výtvarné reakce ve formě vlastní tvorby (rezervace: tel. 606 612 987, 224 826 391, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

VÝTVARNÝ ATELIÉR
Celoroční cyklus tvůrčích dílen pro děti i dospělé s lektorkou Lucií Haškovcovou v ateliéru v Domě U Zlatého prstenu vždy ve středu 17–22 h (příchod i odchod individuální).

DÁLE NABÍZÍME

ČÍTÁRNA ODBORNÉ LITERATURY A ČASOPISŮ V DOMĚ U ZLATÉHO PRSTENU
Týnská 6, Praha 1 – Ungelt, 2. patro
Otevřeno: út–ne 10–18 h

KNIHKUPECTVÍ V DOMĚ U ZLATÉHO PRSTENU
Týnská 6, Praha 1 – Ungelt, tel. 224 827 807
Otevřeno: po–pá 10–18 h
Široká nabídka kvalitní beletrie, poezie, výtvarných publikací a katalogů.



TÝNSKÁ LITERÁRNÍ KAVÁRNA
Týnská 6, Praha 1 – Ungelt, tel. 224 827 807
Otevřeno: po–pá 9–23 h, so–ne 10–23 h
Aktuální program najdete na webových stránkách www.knihytynska.cz.



KNIHKUPECTVÍ V DOMĚ U KAMENNÉHO ZVONU
Staroměstské náměstí 13, Praha 1
Otevřeno: út–ne 10–20 h

Široká nabídka výtvarných a fotografických publikací a katalogů, pohlednic, kalendářů a reprodukcí.

KAVÁRNA V DOMĚ U KAMENNÉHO ZVONU
Otevřeno: út–ne 10–21 h
Nabízí občerstvení kávou, výbornými zákusky nebo vínem z Habánských sklepů.

CAFÉ TROJSKÝ ZÁMEK
Otevřeno od 3. 4.: út–ne 10–18h, pá 13–18h

Bezbariérový vstup do objektů GHMP je možný v těchto objektech: Městská knihovna, 2. p.
Staroměstská radnice, 2. p. – výtah (pouze spodní část expozice, zvýšené patro ne) Dům U Zlatého prstenu, celý objekt, ve všech podlažích
Zámek Troja, suterén a přízemí

Kontaktní adresa GHMP: Galerie hlavního města Prahy
Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské nám. 13, Praha 1
kontaktní osoba: Michaela Moučková, tel. 224 826 391, fax 222 826 844, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.ghmp.cz
Galerii najdete také na FB: www.facebook.com/GaleriehlavnihomestaPrahy


ZA PODPORU VÝSTAV DĚKUJEME:
ČEZ, Dopravní podnik

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI GHMP:

ArtMap, Obálka, Týden, Týden.cz, Instinkt, Rádio 1, Art+A, ArtMix, Artyčok, A2, Ateliér, Houser, Metropolis, Radio Wave, Vltava Čro, DIGI foto, Flash Art, Pragueout, Výletník, VICE RÁDIO CLASSIC, RESPEKT, XANTYPA, PRAŽSKÝ DENÍK, Dolce vita

PARTNEŘI VÝSTAVY RADKA KRATINY:
skupina ČEZ, Museum Kampa, Gallery, Oblastní galerie v Liberci, Národní galerie v Praze, drAK, Museum umění Olomouc, Rádio 1, Dolce Vita, Instinkt, Týden



GALERIE HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
KALENDÁŘ AKCÍ – BŘEZEN 2013
----------------------------------------------------------------------------------------------------
5. 3. v 18.00, Veletržní palác, velká dvorana, auditorium v 6. p., Dukelských hrdinů 47,P-7
Petr Čornej: Český rek Jan Žižka z Trocnova – přednáška ke Slovanské epopeji a krátká prohlídka výstavy (vstup zdarma)

6. 3., 10.00-20.00, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, P-1
První den výstavy Radka Kratiny (vstupné: 120,- Kč / 60,- Kč)

10. 3. v 14.00, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, P-1
Prohlídka objektu zaměřená na historii včetně běžně nepřístupných prostor – kaple, sklepení, koncertní sál (jednotné vstupné: 60,- Kč)

12. 3. v 18.00, Veletržní palác, velká dvorana, auditorium v 6. p., Dukelských hrdinů 47,P-7
Jaroslav Boubín: Husitský pacifista Petr Chelčický – přednáška ke Slovanské epopeji a krátká prohlídka výstavy (vstup zdarma)

16. 3., 13:00–18:00, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, P-1
Tvořivé dialogy s uměním k výstavě Radka Kratiny: „Geometrické variace“
(vstupné: 20,- Kč/ 5,- Kč)

17. 3. v 14.00, Dům U Zlatého prstenu, Týnská 6, P-1
Prohlídka objektu zaměřená na historii (jednotné vstupné: 60,- Kč)

20. 3., 10.00-18.00, Staroměstská radnice, 2. patro, Staroměstské náměstí 1, P-1
První den výstavy Pavly Scerankové (vstupné: 40,- Kč / 20, - Kč)

21. 3., 10.00-18.00, Dům U Zlatého prstenu, Týnská 6, P-1
První den výstavy Kateřiny Adamové (vstup zdarma)

21. 3. v 17.00, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, P-1
Kurátorská prohlídka výstavy Radka Kratiny s Hanou Larvovou (vstupné: 120,- Kč / 60,- Kč)

26. 3. v 18.00, Veletržní palác, velká dvorana, auditorium v 6. p., Dukelských hrdinů 47,P-7
Bernard Michel: Zrození Slovanské epopeje – přednáška ke Slovanské epopeji a krátká prohlídka výstavy (vstup zdarma)

27. 3. v 18.00, Dům U Kamenného zvonu, kavárna, Staroměstské náměstí 13, P-1
Za barem Tomáš Vaněk – neformální posezení s umělcem vystavujícím v expozici současného umění Po sametu, vzhledem k omezené kapacitě je nutná rezervace předem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (vstup zdarma)

28. 3. v 17.00, Bílkova vila, Mickiewiczova 1, P-6
Jindřich Vybíral – Co je kubistického v české kubistické architektuře? – přednáška k expozici Františka Bílka, vzhledem k omezené kapacitě je nutná rezervace předem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (jednotné vstupné: 40,- Kč)