Počet vloupání do domácností mezi lety 2011 a 2012 vzrostl. Zloději jsou čím dál častěji ochotní k drobným krádežím. Domácnosti napěchované drahou elektronikou a dalšími cennostmi přestávají být pro lupiče jediným lákadlem. Olej do ohně letos přilévají i amnestovaní vězni a stovky jejich majetkových deliktů.

Mýtus „nemají mi co ukrást" neplatí
„Lidé se rádi konejší mylnou představou, že jim zloděj nemá co ukrást. Netuší, že lupiči se spokojí se třemi stovkami, které najdou v šuplíku. Drobnou sumu lidé oželí, ale hůře se budou vyrovnávat se ztrátou intimního prostoru a špatným pocitem, že se jim v bytě potuloval cizí člověk a hrabal se jim ve věcech. Nemluvě o riziku odcizení dokladů, rodných listů. Po čase třeba zjistíte, že máte různé půjčky, nebo dokonce předluženou firmu, aniž byste o tom měli ponětí," upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na komplexní zabezpečení domácností a ředitel společnosti NEXT.

Stovky amnestovaných kradou. Trojnásobný nárůst zájmu o bezpečnostní dveře
Policie zaznamenala od začátku amnestie 573 trestných činů a přestupků propuštěných vězňů, kteří mají na svědomí převážně majetkové delikty. „Lidé mají strach a jejich obavy jsou do značné míry opodstatněné. Zhruba 40 až 50 % trestaných má tendence k recidivě. Existuje rovněž 10% pravděpodobnost, že se v průběhu jedné dekády zloděj do nezabezpečené domácnosti skutečně podívá. V souvislosti s lednovou amnestií dokonce evidujeme trojnásobný nárůst zájmu zákazníků o bezpečnostní dveře ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Právě tento typ dveří je pro 69 % lupičů velkou překážkou, jak ukazují výsledky nedávného průzkumu mezi vězni," říká Ivan Pavlíček, odborník na komplexní zabezpečení domácností.

Vloupání do domácností v číslech
Zloději se v roce 2012 vloupali podle policejních statistik do 5 479 rodinných domů, což je o 222 případů více než v roce 2011. Jejich majitelům pak vloni napáchali škody za 279 milionů korun, v roce 2011 za 315 milionů korun. Ke vloupání do bytů došlo v roce 2012 k 4 239 případům, újmu na majetku policie vyčíslila na 194 milionů korun. Obdobná kriminalita za rok 2011 zasáhla byty ve 4 311 případech, škody se vyšplhaly na 202 miliony korun. V roce 2012 navštívili zloději v souhrnu 9 718 domácností, v roce 2011 vniknuli do 9568 domů a bytů.

(tz)